Читај ми!

Вучевић за РТС: Кфор морао одмах да реагује, разочарани смо, гледали су са стране и дозволили лов на Србе

Mинистар одбране Милош Вучевић каже за РТС да након сукоба у Бањској следи утврђивање шта се све тачно догодило, као и да многи срљају са закључцима. Поручује да смо очекивали другачију реакцију Кфора који има базу недалеко од тог места. Стајали су са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе, истиче Вучевић.

Министар Вучевић наводи да три дана након сукоба у Бањској знамо да су изгубљени људски животи, да има убијених, рањених и ухапшених.

"Оно што нам следи јесте тачно утврђивање свега онога што се десило и свих релевантних чињеница", каже Вучевић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Видим да многи у Србији срљају са закључцима како и до чега је дошло у недељу у Бањској. Ја морам да напоменем да од 1999. Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и тиме је за нас и наше органе далеко теже да прикупимо све чињенице", додаје Вучевић.

Поручује да ово није моменат у којем неко треба да се такмичи у медијској атрактивности са изјавима, већ да "чувамо животе Срба на КиМ и да чувамо Србију".

"Сценарио који смо могли да видимо од недеље па све до јучерашњих састанака води у оном правцу да је Србија покретач или спонзор не знам каквих терористичких аката, да су Срби на КиМ криминалци и терористи и да се спрема онај сценарио из деведесетих година. Опет је намењена та улога Србији да смо лоши момци", рекао је министар.

Наглашава да највише брине позиција Срба на Косову и Метохији, посебно на Северу.

"Куртијев режим је прогласио читав Север зоном антитерористичке акције, што им омогућава да мимо свих правила и процедура раде оно што раде. Није само питање прогон, пуцање, упуцавање, буквално устрељавање Срба, него и упадање у куће, малтеретирање, масовна хапшења и наставак свега онога што се већ месецима спроводи над Србима", наглашава Вучевић.

Указује да је кључно питање ко је дозволио да косовска полиција са југа дође на север КиМ, што је супротно Бриселском споразуму.

"Неко је то дозволио. Неко дозвољава Аљбину Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да појачава присуство, да улазе тешко наоружани полицајци са специјалним возилима. Неко је дозволио да се прави мимикрија од избора и да неко постане градоначелник са два или три посто гласова, неко је дозволио да се смени шеф регионалног центра полиције Север, неко је дозволио да нема санкција за кршење Бриселског споразума", наводи Вучевић.

"Неко је то добро припремао"

Истиче да је Београд осудио убиство албанског полицајца. "Ми не желимо никаве сукобе и разумемо бол свачије породице и сваког народа", додаје.

"Оно што се после тога дешавало је ужас, Срби су били прогањани и ловљени као звери по шумама око Бањске. Видите да је то неко добро препремао, када видите снимке које они објављују сукцесивно", рекао је Вучевић.

На питање ко је то припремао, каже да је неко припремао. "Да ли су то само Албанци или нису, то је сада питање које захтева даљу истрагу", наглашава министар.

"Кфор могао да реагује"

Указао је да смо очекивали другачију реакцију Кфора.

"Србија је волела и очекивала је, да не кажем да смо у доброј мери разочарани, реакцијом Кфора. За нас је Кфор морао да буде истовремено активиран, јер он тај први који треба да реагује у таквим ситуацијама и спречи даље крвопролиће и даље људске жртве. Да Еулекс изађе и ако неко треба да буде процесуиран и има елемената кривичне одговорности и елемената за истрагу – то је морало бити рађено уз подршку Еулекса и пре свега уз подршку Кфора, који је морао зауставити даље пуцање", наводи Вучевић.

Додао је да Кфор недалеко одатле има базу, као и да су могли да реагују.

"Они су изашли, али стајали су са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе тај лов на Србе у околини Бањске", каже Вучевић.

"Очекујемо да Кфор преузме далеко активнију улогу"

На питање да ли данас верујемо Кфору, Вучевић каже да није питање да ли верујемо или не верујемо.

“Питање је да смо ми условљени да комуницирамо са Кфором макар и на најнижем техничком нивоу, али да разговарамо са Кфором који видимо као једину легитимну силу на простору покрајине“, рекао је Вучевић.

Говорећи о томе да ли комуницирамо са Кфором, Вучевић каже: “Ниже него раније, на најнижем техничком нивоу.“

“Али не можемо прекинути сарадњу, зато што би то било опасно по Србе на Косову и Метохији и било би лоше за Србију, али тај ниво је сведен буквално на елементарни технички ниво. Ми заиста очекујемо да Кфор преузме ту далеко активнију улогу, а не да се постави у улогу посматрача на неком брду са стране па гледа сада докле ће и колико ће албанска полиција убити Срба или да ли ће они узвратити или шта ће се већ дешавати“, навео је Вучевић.

Просто је невероватно да није била јача реакција, поручује Вучевић.

"Причамо о последицама, а не о узроцима"

Указује да сви причамо о последицама, а не причамо о узроцима.

“Узроци су кршење, односно непримењивање Бриселског споразума, без било какве санкције за страну која не примењује, а није примењивала Приштина. Узроци су да није формирана Заједница српских општина. Узроци су да су суспендовани командири полиције из српског народа. Узроци су да косовска полиција улази стално на Север, да граде нове базе, да малтретирају људе. Узроци су да су упуцали шест Срба ове године, од тога један дечак од 11 година. Узроци су да нико није одговоран за то. Узроци су да је онај ко је упуцао два дечака припадник косовских снага безбедности, па се брани са слободе, практично се проглашава за хероја“, навео је Вучевић.

Додао је да је нажалост председник Александар Вучић био у праву – да би се ово могло десити и да ће се десити.

“Србија, њено државно руководство, месецима указује да је ситуација таква да може да се деескалира. Да Срби не могу више да издрже тај притисак. Људи, тамо је питање живота и смрти за Србе“, истиче Вучевић.

"Молим грађане да разумемо позицију нашег народа на КиМ"

Говорећи о томе колико ово нарушава дијалог и позицију Београда, Вучевић каже да је данас свакако сложенија ситуација за нас.

"Не мали број представника међународне заједнице је кренуо већ у недељу с тим наративом да су у Србији терористи, да је Србија покровитељ тероризма, да треба санкционисати, казнити. Било је изјава да нас треба бомбардовати, да је опет време за реакцију какву смо имали 1998. и 1999. против наше државе. Видите да су они опет извадили све те уџбенике, све те сценарије које су писали деведесетих година и врло брзо их освежили само са новим датумима и новим именима, али што се тиче народа и државе, опет Србија и српски народ треба да буду криви“, навео је Вучевић.

Тиме је, додаје, улога или позиција Србије далеко озбиљнија.

"Зато молим све грађане Србије, колико год могу, да разумемо позицију нашег народа на Косову и Метохији, да разумемо позицију Србије, целе Србије. Да није ово време ко ће да буде луђи и безобразнији на некој друштвеној мрежи. Питање је пре свега да саосећамо са болом породица, људи који су изгубили животе и да сачувамо државу", поручио је Вучевић.

"Верујем да имамо снаге да сачувамо мир"

Министар каже да верује да Срби и на Косову и Метохију имају поверење у своју државу, а њихова држава је Србија.

"Верујем да имамо снаге да сачувамо мир, јер је то наш национални интерес. Верујем да ћемо сачувати Србе на Косову и Метохији. Много смо Срба изгубили у историји за слободу Косова и Метохије и за слободу Србије. Ово су нове жртве у том низу јунака или страдалника, како год их ко доживљава, за слободу српског народа на Косову и Метохији", рекао је министар.

Нагласио је да су врло тешка времена пред нама.

"Зато је потребно да максимално будемо смирени, не слаби и кукавни него рационални и да добро знамо шта радимо, да сачувамо државу и да сачувамо народ на Косову и Метохији“, нагласио је Вучевић.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара