Читај ми!

Експлозивне направе бачене у дворишта Срба у Косовском Поморављу; Стано: Забринути смо, ово није корак ка деескалацији

Три експлозивне направе бачене су ноћас у дворишта српских породица у општини Ранилуг у Косовском Поморављу, пренели су РТС-у локални извори и додали да је у двема експлозијама начињена материјална штета, док трећа направа није експлодирала. Унмик позвао косовску полицију да изврши детаљну истрагу.

Најпре око 2.20 бомба је бачена у двориште куће Владице Аритоновића, заменика председника Општине Ранилуг. Друга бомба, око 2.30 бачена је на кућу Срђана Ристића, директора предшколске установе.

Трећа бомба, која није експлодирала, бачена је на кућу Зорана Ристића, директора Центра за социјални рад.

Како је за РТВ Пулс потврдио заменик директора полиције за регион Гњилана Шабан Азизи, полиција је обавила увиђај и установила да није било жртава и повређених, али да је начињена већа материјална штета.

Канцеларија за КиМ истиче да је реч је о бруталном застрашивању представника Српске листе које долазе свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да “пате и плате”.

Курти је, како наводи Канцеларија, свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе.

"Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније схвате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта", наводи Канцеларија за КиМ.

Канцеларија ће о овим синхронизованим и осмишљеним нападима обавестити и међународне представнике јер се оваква дела с обележјима тероризма не смеју олако схватити.

Пет експлозивних направа бачено је у последњих месец дана на српске куће и објекте у Косовском Поморављу.

Унмик: Позвали смо тзв. косовску полицију да изврши детаљну истрагу

Унмик је позвао тзв.косовску полицију да изврши детаљну истрагу поводом напада експлозивним направама на куће Срба у Ранилугу, изјавила је портпаролка те мисије у Приштини Санам Долатсхахи. Она је за Танјуг рекла да ће мисија наставити да прати ситуацију на терену.

"Имајте на уму да смо упознати са медијским извештајима. Били смо у контакту са општинским властима Ранилуга и утврђујемо чињенице. Позивамо косовску полицију да изврши детаљну истрагу. Наставићемо да пратимо ситуацију на терену", написала је она у писаном одговору.

Еулекс: Напад забрињавајући, ситуација нестабилна

Мисија Еулекс саопштила је да је са забринутошћу приметила данашње нападе на три куће Срба у општини Ранилуг, који, како истичу, показују колико је ситуација нестабилна.

У одговору на питање Танјуга како коментарише те нападе, наглашавају хитну потребу за деескалацијом и оцењују сваки облик насиља као недопустив.

У складу с нашим мандатом, који предвиђа снажно праћење одабраних случајева који покрива цели ланац кривичног правосуђа, пратимо случајеве заједно са неколико других случајева који укључују косовске Србе или који можда утичу на односе међу заједницама", наводи се у саопштењу.

Министарство за рад: Најоштрије осуђујемо нападе

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најстроже осуђује терористички напад на породичну кућу директора Центра за социјални рад Косовска Каменица и Ранилуг Зорана Ристића.

"Континуирано застрашивање Срба на Косову и Метохији и брутални напади на представнике српских институција постали су дневна политика која се спроводи на територији тзв. државе Косово, чији је једини циљ протеривање српског народа са територије сопствене државе", наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Додаје се да су напади на представнике институција Срба на Косову и Метохији само један од начина засташивања и уношења панике и несигурности међу српски народ.

"Министарство позива све надлежне институције на Косову и Метохију и целу међународну заједницу да хитно реагују, приведу одговорне за овa нецивилизацијска и крвична дела правди, и спрече даљу ескaлацију насиља према Србима и заштите српске институције и њихове запослене од терора, који се над њима спроводи", истиче се у саопштењу.

Додаје се да Министарство за рад осуђује и нападе на куће директора Предшколске установе "Пчелица Маја" у Ранилугу Срђана Ристића, као и заменика градоначелника Општине Ранилуг Владице Аритоновића.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару