Читај ми!

Мојсиловић и Ристуча: Сарадња ВС и Кфора у функцији смањења напетости на терену и превенције ескалације

Професионална сарадња Војске Србије и Кфора на свим нивоима у претходном периоду била је у функцији смањења напетости на терену и превенције ескалације кризе, истакнуто је на састанку начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Кфора генерал-мајора Анђела Микелеа Ристуче.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас у опроштајну посету актуелног команданта Кфора генерал-мајора Анђела Микелеа Ристучу, који ће дужност команданта међународних снага на Косову и Метохији предати следећег месеца.

На састанку у Генералштабу било је речи о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и резултатима сарадње Војске Србије и Кфора за време мандата генерала Ристуче, саопштило је Министарство одбране.

Уз оцену да је ситуација у Покрајини и даље нестабилна, истакнуто је да је професионална сарадња Војске Србије и Кфора на свим нивоима у претходном периоду била у функцији смањења напетости на терену и превенције ескалације кризе.

Генерал Мојсиловић је италијанском генералу на крају састанка захвалио на коректној сарадњи и личном залагању за успостављање безбедног окружења на Косову и Метохији, и пожелео му успех на новим дужностима.

Ристуча: Кфор и НАТО у потпуности подржавају дијалог

На конференцији у хотелу "Хилтон" у Београду, Ристуча је поручио да Кфор и НАТО у потпуности подржавају дијалог под вођством Европске уније и САД, који за циљ има нормализацију односа Београда и Приштине и истакао да само политичка решења могу да донесу мир и стабилност у региону.

"Немили догађаји који су се догодили (на северу КиМ), посебно они 29. маја, показали су да је такво политичко решење неопходно", рекао је Ристуча.

Нагласио је да се због серије таквих догађаја, који су угрозили сигурност на КиМ, Кфор налази у стању перманентног кризног менаџмента.

"Сваки пут када нека криза избије, потребан је војни и дипломатски труд како би се поново успоставила мирна и избалансирана ситуација", рекао је Ристуча.

Додао је да је Кфор највећа и најдужа НАТО вођена мисија која функционише под мандатом УН, а базирана на основу резолуције УН 1244 из 1999. године, како би се гарантовали мир, заштита и сигурно окружење за све људе који живе на КиМ.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару