Читај ми!

ЕУ: Београд и Приштина да испуне обавезе, рад на успостављању ЗСО без одлагања и условљавања

Европска унија је позвала Београд и Приштину да испуне обавезе које произилазе из Споразума о нормализацији односа и нагласила да рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова.

ЕУ је подсетила и на важност брзог одржавања превремених локалних избора на северу КиМ како би се смањиле напетости, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Савет министара спољних послова ЕУ је такође изразио забринутост због изостанка напретка на прошлонедељном састанку страна у Бриселу.

"Министри су изразили забринутост због неиспуњавања обавеза из споразума на путу нормализације односа. Две стране су се раније ове године сложиле о овом путу нормализације. То је обавеза и Савет министара тражи од страна да се конструктивно и у доброј вери ангажују на њеној имплементацији", наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Како је наведно, то значи почетак имплементације на основу Предлога ЕУ без даљег одлагања, што такође укључује обавезу обе стране да у потпуности имплементирају све претходне споразуме из дијалога.

Рад на успостављању општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

ЕУ је такође подсетила стране на њихову одговорност да поштују принцип поверљивости у дијалогу, који је, како је наведено, кључна компонента сваког политички осетљивог преговарачког процеса.

ЕУ је нагласила да је "подједнако забринута због изостанка напретка обе стране у деескалацији тензија на северу Косова, неколико месеци након најновијег избијања насиља у којем су повређени грађани, трупе КФОР-а, полиција и представници медија, неки са тешким и трајним последицама".

"Упркос поновљеним позивима ЕУ и других међународних партнера, до сада предузети кораци и даље су недовољни, а безбедносна ситуација на северу остаје напета", наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Прецизира се да у овом контексту потези Приштине, "укључујући експропријацију земљишта на северу Косова, налоге за исељење, телекомуникације и коришћење специјалних полицијских снага за полицијске дужности у заједницама нису у складу са владавином права и ризикују да даље повећање тензија".

Наведено је и да су "непрекидни напади мањих размера од стране криминалних група и застрашивање новорегрутованих полицајаца косовских Срба/локалног становништва неприхватљиви и морају се одмах зауставити“.

“Блокирање Енергетске мапе пута од стране Србије, као и други покушаји који нису у складу са Споразумом на путу нормализације и његовим анексом, противни су духу процеса дијалога", додаје Савет ЕУ.

Захтеви дати у саопштењу ЕУ од 3. јуна остају у потпуности важећи, а мере које је ЕУ предузела остају на снази, укључујући суспензију састанака на високом нивоу са Приштином, наводи се у саопштењу.

ЕУ је спремна да укине ове мере у случају напретка у испуњавању постојећих захтева, или да процени даље мере према обема странама, ако буде потребно.

Савет ЕУ је позвао све политичке актере, на свим нивоима власти у Приштини и Београду да се конструктивно ангажују у процесу који води ка превременим локалним изборима на северу КиМ, избегну даље ескалационе кораке и подрже напредак у дијалогу уз подршку ЕУ.

ЕУ је, такође, изразила пуну подршку напорима високог представника Жозепа Бореља у својству фасилитатора дијалога Београда и Приштине, као и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, и подсетила стране да њихов европски пут води кроз Дијалог уз подршку ЕУ и кроз нормализацију односа, наводи се у саопштењу.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару