Читај ми!

Почиње заседање Генералне скупштине УН, Вучић на важним састанцима о КиМ

У Њујорку почиње 78. заседање Генералне скупштине Уједињених нација на којем ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу њима и председник Србије Александар Вучић. Током боравка у Њујорку, председник Србије имаће важне састанке на којима ће, како се очекује, главна тема бити ситуација на Косову и Метохији и Бриселски дијалог. Вучић ће се у четвртак обратити учесницима заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Вишедневну посету Њујорку, где учествује на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, председник Србије започео је на пријему који је организовао немачки канцелар Олаф Шолц поводом 50. годишњице чланства Немачке у Уједињеним нацијама.

Том приликом састао се и са председником Швајцарске конфедерације Аланом Берсеом.

Председник током дана учествује на отварању генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, а присуствује и пријему који тим поводом организује Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес.

Имаће важне састанке током наредних дана на којима ће, како се очекује, главна тема бити ситуација на Косову и Метохији и дијалог Београда и Приштине након неуспеле рунде преговора која је одржана прошле недеље у Бриселу.

Председник ће имати одвојене сусрете са Генералним секретаром Уједињених нација Гутересом, као и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође ће присуствовати и неформалном ручку који за лидере Западног Балкана организује шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и традиционалном пријему који организује амерички председник Џозеф Бајден са првом дамом за светске лидере који су окупљени на заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Председник ће такође имати важне билатералне сусрете.

Разговараће са председницима Јужне Кореје, Демократске Републике Конго, са председницима Суринама и других земаља Африке и Азије. Многе од њих нису признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Иначе, један од главних говорника и председник Украјине, Володимир Зеленски, обратиће се Генералној скупштини Уједињених нација већ првог дана, на отварању Генералне дебате, и одмах након тога одлази у Вашингтон, где ће разговарати са америчким председником Бајденом и члановима америчког Конгреса.

Председник Србије Александар Вучић обратиће се Генералној скупштини Уједињених нација у четвртак и састаће се такође и  са потпредседником Европске комисије Марошем Шефчовичем.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару