Читај ми!

Дачић у Њујорку имао низ састанака и присуствовао Самиту о одрживом развоју

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић започео је посету Њујорку састанком са шефовима дипломатије са Западног Балкана, а присуствовао је и отварању Самита о циљевима одрживог развоја.

Радном доручку чији је домаћин био министар спољних послова Италије Антонио Тајани, поред Дачића присуствовали су шефови дипломатија Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније, Хрватске, Словеније као и представник привремених институција у Приштини.

Дачић је у Њујорку као члан делегације коју на заседању Генералне скупштине Уједињених нација предводи председник Александар Вучић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Министар спољних послова се већ сусрео са министрима спољних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркина Фасо. Самит су отворили генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и председник Генералне скупштине Уједињених нација Денис Френсис уочи отварања генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

Шеф српске дипломатије боравиће ове недеље у Њујорку, где ће на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН учествовати и иступати на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, са циљем представљања ставова Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Дачић ће учествовати и на припремном министарском састанку за Самит о будућности и Самиту о климатским амбицијама. На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и састанака регионалних иницијатива на којима је такође предвиђено учешће првог потпредседника Владе Србије, од којих су најзначајнији министарски састанци Централно-европске иницијативе и Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Учешће на генералној дебати и низу других пратећих скупова у УН биће прилика за реализацију бројних билатералних сусрета шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ.

Планирани су сусрети са званичницима и представницима УН, као прилика да се још једном истакне значај који Србија придаје овој највећој светској међународној организацији, посебно када је реч о заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије, саопштено је из Министарства спољних послова.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару