Читај ми!

Лајчак: Споразум о нормализацији да почне да се примењује до краја године

Процес спровођења споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине Србије мора да почне ове године јер у супротном вишегодишњи напори могу да буду изгубљени, поручио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Мирослав Лајчак, у интервјуу за ТАСР, јучерашње преговоре у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија описао као тешке.

“Курти инсистира на документу који де факто почиње тиме да Београд призна Косово и тек онда ради свој део посла, што наравно није реалан пут напред", објаснио је Лајчак.

Истакао је да у овом тренутку није неопходно да се фокусира на даље преговоре са Београдом и Приштином, али да почиње серију консултација са земљама чланицама ЕУ, Британијом и САД, за шта ће искористити и септембарско заседање Генералне скупштине УН, како би се дошло до јединственог и координираног одговора међународне заједнице на односе Београда и Приштине.

Лајчак је истакао да је од суштинске важности да ове године крене примена споразума о нормализацији односа, а да ће, ако процес буде могао да се постави и покрене, он тећи и следеће године.

"Уколико се те фундаменталне одлуке не донесу до краја године, бојим се да ће политички календар у Европи и Сједињеним Америчким Државама бити такав да це ову агенду гурнути у други план. Уверен сам да је Охридски споразум најбољи документ. Обе стране су то прихватиле и било би штета да се то сруши", истакао је Лајчак.

У том случају он очекује још сукоба, ескалацију тензија и можда још више насиља на северу КиМ.

Оценио је да је процес нормализације односа достигао "прекретницу" након што су се две стране у фебруару и марту у Охриду, у Северној Македонији, договориле о суштинским документима који воде ка нормализацији међусобних односа.

"Међутим, права примена споразума није почела за шест месеци. Обе стране имају огроман степен неповерења једна према другој. Кажу, дајте ми оно што заслужујем и онда ћу урадити шта је потребно", описао је ситуацију Лајчак.

Додао је да то тако не функционише и да је зато ЕУ изнела предлог од седам тачака који омогућава да обе стране иду паралелно.

"На пример, да ће Приштина почети да преговара о гаранцијама за Србе на северу КиМ и да ће Београд постепено почети да испуњава своје обавезе", објаснио је Лајчак.

Према његовим речима, предлог ЕУ је транспарентан и мерљив, може се зауставити у било ком тренутку ако једна страна престане да испуњава своје обавезе.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару