Читај ми!

Протести у Ваљеву и Крушевцу

На 14. протесту “Ваљево против насиља” говорили су Ваљевци Весна Марковић и Александар Довечер. Они су позвали све разочаране присталице и власти и опозиције да се покрену и сами и сви заједно ураде нешто за себе, без слушања политичара. Крушевљани су се једанаесту недељу за редом окупили на Тргу глумаца на протесту против насиља.

На протесту је прочитан проглас организатора протеста, Ваљевског покрета отпора, у којем се истиче "да је Ваљево показало да има не само храброст већ част и достојанство да устане и гласно се супротстави режиму".

Организатори протеста у Ваљеву су највили неке нове, какао је истакнуто "одлучније облике протеста са конкретним акцијама“.

Крушевљани који су се једанаесту недељу за редом окупили на Тргу глумаца на протесту против насиља, упутили су подршку активисти Локалног фрота из Краљева, Предрагу Воштинићу, који је пре пар дана нападнут док је возио бициклу.

Напад је, како је истакла Ксенија Брадић, професорка Музичке школе, последица, а узрок деценијско генерисано насиље у друштву на који не постоји адекватан одговор према починиоцима насиља.

То је довело и до напада на Марију Стевановић, професорку енглеског језика из Трстеника која је и сама биа жртва насиља, новембра прошле године када су јој ученици измакли столицу на часу, на тај начин измичући, чуло се, столицу и целој просвети, додала је она.

Марија је, истакла је Брадићева, била и жртва система јер се као самохрана мајка двоје деце нашла на листи технолошког вишка.

У свом првом обраћању на протестима против насиља, Марија Стевановић је рекла да је мотив за обраћање то што у Србији многи ћуте и трпе, спремни су на компромисе да би задржали место, сачували егзистенцију за своју породицу.

"Ја сам била понижена на највишем могућем нивоу у животу. Ово не бих пожелела ни најгорем непријатељу. Лечим се већ девет месеци“, рекла је и додала да се борећи се за свој статус и норму, идући од школе до школе, Школске управе, на крају обратила медијма.

"Рекла сам - ја не знам где ћу главу. Од септембра ће ми бити мања плата 25 одсто, имам кредит за стан, имам два тинејџера, не знам како ћу да преживим. Дешава се да долазе медији, да се моја рича чује у Србији и да је она толико одјекнула да је министарство одлучило да направи изузетак. По први пут чујем да је неком министарство одлучило да направи изузетак и да је допунило у матично школи, у Техичкој школи мени 22,7 одсто библиотеке, ту норму“, казала је Марија уз захвалност свима који су јој у протелом периоду пружили подршку.

Протест у Крушевцу завршен је мирном шетњом до центра града и Трга Костурница.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару