Читај ми!

Одаловић: Декларација самита Брдо-Бриони списак лепих жеља, Курти у Брисел долази само да би стварао проблеме

Декларацију са самита Брдо-Бриони где је главна тачка усвојене декларације пријем земаља Западног Балкана у ЕУ до 2030. председник Kомисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић види само као лепу жељу јер, како истиче у Бриселу нису заинтересовани за проширење. Не види да може доћи до неког помака у наставку дијалога Београда и Приштине будући да премијер привремених институција Аљбин Курти нема намеру да решава проблеме.

Лидери земаља учесница самита процеса Брдо-Бриони, одржаног у Скупљу, обавезали су се да ће, потврђујући своју позицију у вези са политиком проширења ЕУ и перспективу за чланство Западног Балкана у Европској унији, као најдиректнијег доприноса очувању мира и стабилности, интензивирати стратешки дијалог са институцијама ЕУ у циљу убрзања процеса приступања ЕУ и спречити занемаривање региона.

Вељко Одаловић сматра да порука самита процеса Брдо-Бриони доста неубедљива.

"Има разлога за основану скепсу будући да процес евроинтеграција траје доста дуго. До испуњавања лепих жеља потрајаће много због незаинтерсованости ЕУ за проширење", наводи Одаловић.

У Декларацији се позива да се Западни Балкан прикључи ЕУ најкасније до 2030. али Одлаовић сматра да не постоји воља за решавањем отворених питања, да се за седма година реше проблеми који су стари неколико деценија.

Према његовим речима, нетипичним стандардима за проширење који су постављени пред Србију кроз Поглавље 35, Београду је стављена омча око врата поруком да у ЕУ можемо само са признањем Приштине.

Не очекује да ће наставак дијалога Београда и Приштине у четвртак донети резултате наглашавајући да Заједница српских општина још не постоји ни у назнакама.

Како наводи, представљање акционог плана за ЗСО Приштина је исмејала, север Косова је институционално окупиран градоначелницима Аљбина Куртија, који су добили један одсто гласова на изборима.

"Каква је то деескалација ситуације на сверу КиМ када 50 специјалца упада у фабрику Лола у Зубином Потоку?", додаје Одаловић.

Наглашава да се напади на Србе броје стотинама, на шта Брисел не обраћа пажњу нити спомиње на састанцима.

"МТС је још једина сијалица на КиМ која гори а коју Курти жели да угаси, полиција са дугим цевима и даље упада у локале Срба", каже Одаловић.

"Приштински министар локалне самоуправе представио је план повлачења албанских градоначеника који не може да се оконча до Нове године. Курти ће наставити да ради по своме, и даље неће бити робе из централне Србије", каже Вељко Одаловић.

Сматра да Курти долази у Брисел само да прави проблеме. "Текст Декларације о несталим лицима је усаглашен о чему сада премијер привремених институција у Приштини не жели да разговара", наглашава Одаловић.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару