Читај ми!

Захтев за одржавање избора – за шта ће се гласати

Део опозиције предао је захтев у Председништву за расписивање ванредних парламентарних и београдских избора до краја године. Одговор ће, каже председник Александар Вучић, добити до краја месеца. Уколико се на биралишта иде већ у децембру, оцењују аналитичари, нема времена и за промену изборних услова.

После Скупштине, званични захтев проевропске опозиције стигао је и на писарницу на Андрићевом венцу.

"Ми, представници опозиционих политичких партија, организатори протеста Србија против насиља, захтевамо расписивање ових избора. Очекујемо врло брзо одговор на то, иначе ћемо предузети све што је потребно и у парламенту и ван парламента да се извшри притисак", рекао је председник Демократске странке Зоран Лутовац.

Председника Алекандра Вучића захтев је затекао на путу. Одговор најављује и усмено и писмено.

"Они ће до краја месеца добити одговор, што ће бити најбржи и најконкретнији одговор, пошто видим да траже парламентарне и београдске изборе, најбржи и најконкретнији одговор који један председник који је надлежан, ако ништа друго, да расписује парламентране изборе, пружиће им у складу са демократским начелима, принципима, поштовању правима мањине. Ако ће улица да буде место где се доносе одлуке, онда демократија у Србији не постоји за мене. Једино место где се доносе одлуке су институција система", поручио је Вучић.

Инсистираће, како кажу у опозицији, и на препорукама међународних организација, а тичу се изборних услова.

"Инсистирање на препорукама ОЕБС-а, Одира, ЕП и ЕК у погледу предизборних услова, да би демократски избори могли бити могући, фер и поштени и колико год је могуће равноправни – провера јединственог бирачког списка, смањење притиска на бираче у јавном секотру, то је РЕМ који не функционише, РТС који једнострано информише осим у 45 дана кампање", рекла је Мариника Тепић из Странке слободе и правде.

Хоће ли бити промене изборних услова

Уколико се на биралишта иде већ у децембру, новинарка Љиљана Смајловић подсећа – нема времена и за промену изборних услова. То је донедавно био један од захтева опозиције, као услов за одржавање избора.

"Овде више видим ово као неку психолошку промену тактике, него што налазим смисао у томе што се ради, поготово што су тренутно нека трења у опозицији", оцењује Смајловићева.

Поред парламентарних, траже и ванредне београдске изборе.

Наредних дана, најављују и формалне кораке, јер, кажу, власт нема нити снаге нити воље да изађе из друштвене, политичке и економске кризе.

"Када говорите о ужасној ситуацији у друштву у српској економији и свему другом, обучићу их, научићу их и показаћу им колико данас имамо запослених више, а то је 510.000 и да ми ви говорите о тешком стању у друштву и држави", рекао је Вучић.

Верује председник Републике да ће се опозиција обрадовати његовом одговору. А за шта ће се гласати, још једном понавља – није Србија фонтана жеља.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара