Читај ми!

Влада Србије усвојила Предлог завршног рачуна буџета за 2022.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о Завршном рачуну буџета за 2022. годину. Укупан јавни дуг 31. децембра износио је 55,1 одсто БДП-а. На иницијативу председника Александра Вучића, усвојен Закључак о сагласности да се услуга обавезног генетичког неонаталног скрининга за спиналну мишићну атрофију за сву новорођенчад у Србији обавља на Биолошком факултету Универзитета у Београду. Фонд за младе таленте наредне седмице расписује конкурс за средњошколце.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о Завршном рачуну буџета за 2022. годину према којем укупни приходи и примања остварена по основу продаје нефинансијске имовине буџета Србије за 2022. износе укупно 1.746 милијарди динара (1.746.095.321.490).

Укупни расходи и издаци за набавку нефинансијске имовине буџета Републике Србије за 2022. годину износе 1.759.683.550.831 динара, док је фискални дефицит 233.511.101.193 динара, саопштено је из Владе.

У структури укупно остварених прихода и примања највећи проценат се односи на порез на додату вредност у износу од 45 одсто, затим акцизе које износе 19 одсто и непорески приходи и примања од продаје нефинансијске имовине које у структури учествују са 13 одсто.

Укупан јавни дуг Србије, на нивоу централне државе, на дан 31. децембар 2022. године, износио је 55,1 одсто БДП. Током 2022. године, дошло је до смањења учешћа јавног дуга у БДП-у на централном нивоу власти са 56,5 одсто, колико је износило на крају 2021. године, на 55,1 одсто, наводи се у саопштењу.

Генетички неонатални скрининг за спиналну мишићну атрофију на Биолошком факултету

Влада Србије усвојила је, на иницијативу председника Александра Вучића, Закључак о сагласности да се услуга обавезног генетичког неонаталног скрининга за спиналну мишићну атрофију за сву новорођенчад у Србији обавља на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

Запослени у Центру за хуману молекуларну генетику Биолошког факултета Универзитета у Београду у Србији имају вишедеценијско искуство у молекуларно-генетичкој дијагностици ретких болести, пре свега неуромишићних и неуродегенеративних и адекватно образоване људске капацитете за обављање овог скрининга, саопштено је из владе.

Како је наведено, спинална мишићна атрофија је водећи узрок смртности код новорођенчади, да би се постигао максималан учинак терапије која се обезбеђује из средстава буџета и како би се оправдали напори и улагања нашег здравственог система у лечење ове болести, неопходно је њено откривање на самом рођењу.

Такође, у потпуности је успостављена процедура генетичког неонаталног скрининга не само у лаброраторији, већ и у комуникацији релевантних институција (Биолошки факултет, породилишта, слање узорака, збрињавање беба са постављеном дијагнозом спиналне мишићне атрофије).

Фонд за младе таленте наредне седмице расписује конкурс за средњошколце

Влада Србије усвојила је измењену и допуњену Одлуку о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије којом је предвиђено да Фонд следеће седмице распише кнкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2022. године.

По конкурсу, који ће бити отворен до краја октобра, награђују се ученици средњих школа који су освојили једну од прве три награде на признатим такмичењима, а награде су у износу од 20.000 до 200.000 динара, у зависности од освојеног места и ранга такмичења, саопштено је из Владе.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару