Читај ми!

Брнабићева са конгресменом Тарнером: Србија чврсто опредељена за мир, посвећена даљем унапређењу односа са САД

Премијерка Ана Брнабић, која се састала са америчким конгресменом Мајклом Тарнером, изјавила је да је Србија чврсто опредељена за очување мира и стабилности и да се зато улажу велики напори за нормализацију односа Београда и Приштине. Конгресмен Тарнер је нагласио да веома цени напоре Србије у одржавању мира и стабилности у региону.

Председница Владе Ана Брнабић састала се са америчким конгресменом Мајклом Тарнером, са којим је разговарала o билатералним односима, европским интеграцијама, као и о дијалогу Београда и Приштине, саопштила је Влада Србије.

Премијерка је поздравила динамичан политички дијалог са представницима Сједињених Америчких Држава и додала да је Србија посвећена даљем унапређењу односа, посебно у области телекомуникација, ИТ услуга и инфраструктурним пројектима.

Нагласила је да је Србија чврсто опредељена за очување мира и стабилности, те да се зато улажу велики напори за нормализацију односа Београда и Приштине.

Истакла је да је прошло десет година од потписивања Бриселског споразума, а да Заједница српских општина још увек није формирана.

Брнабић је поручила да Србија чврсто стоји на европском путу, и додала да је циљ Србије отварање Кластера 3.

Конгресмен Тарнер је нагласио да веома цени напоре Србије у одржавању мира и стабилности у региону.

Тарнер је истакао да сарадња са Националном гардом Охаја даје снажан подстицај односима двеју држава, а посебно позитивно се осврнуо на видљив економски напредак Србије током последњих година.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Вучевић: Две државе јачају сарадњу, не излазећи из оквира војне неутралности Србије

И потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са конгресменом Тарнером, са којим је разговарао о сарадњи две земље у области одбране.

Вучевић је нагласио да две државе несумњиво теже јачању билатералних односа, са јасном намером да продубе сарадњу у области одбране, не излазећи из оквира зацртане војне неутралности Србије, саопштило је Министарство одбране.

Министар је рекао да су у протеклих 17 година постојања Програма државног партнерства Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охаја реализоване бројне активности, које су значајно утицале на изградњу капацитета Војске Србије, пре свега способности за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Вучевић је истакао кључну улогу САД у процесу дијалога Београда и Приштине, који првенствено треба да обезбеди мир и нормалан живот српске и свих других заједница на простору Косова и Метохије.

Напоменуој је да, када је у питању безбедност грађана српске националности на Косову и Метохији, Србија једино види Кфор као легитимну оружану формацију у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и додао да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Конгресмен Тарнер захвалио је на срдачном пријему у Министарству одбране, изразивши наду да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије