Читај ми!

Вучић са Зеленским, Милатовићем и Мицотакисом у Атини

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је имао добар и отворен разговор са председником Украјине Володимиром Зеленским о свим важним питањима, како за Србију и Украјину, тако и за цео регион и свет. Вучић је разговарао и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем о унапређењу даље сарадње. На крају посете Атини Вучић се састо са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом који је потврдио да Грчка неће мењати став по питању Косова. Поводом 20 година од усвајања Солунске декларације, на иницијативу грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, синоћ је одржана неформална вечера лидера са Западног Балкана са европским званичницима, којој је присуствовао и председник Украјине.

Вучић се са Зеленским састао у Атини, где је синоћ присуствовао неформалној вечери за лидере Западног Балкана.

"Добар и отворен разговор са председником Володимиром Зеленским о свим важним питањима, како за Србију и Украјину, тако и за цео регион и свет. Осврнули смо се на дешавања у Украјини и на КиМ, а ја сам још једном истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, што јасно и недвосмислено говоримо од почетка сукоба", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Володимир Зеленски навео је на Твитеру да је са Вучићем имао отворен, искрен и плодоносан сусрет.

Како је додао, то је био добар разговор о поштовању Повеље УН-а и неповредивости граница.

Председник Украјине додао је да су разговарали и о заједничкој будућности обеју народа у ЕУ.

Истакао је да је развијање односа у заједничком интересу.

Са Милатовићем о напретку у односима Србије и Црне Горе

Поред састанака са председником Украјине, Александар Вучић данас је у Атини разговарао и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.Тема састанка са Милатовићем био је напредак у односима Србије и Црне Горе.

"Веома добар разговор са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем о напретку у односима између Србије и Црне Горе", написао је Вучић на Инстаграму након састанка на маргинама неформалног самита лидера Западног Балкана.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић навео је после састанка са председником Србије да ће две земље пронаћи одрживо решење за отплату дуга Института Игало, где би један део био умањен за износ дуга старе девизне штедње Србије према Црној Гори, у складу са договором министара финансија.

"Предложио сам да главни део дуга буде отплаћен кроз лечење грађана Србије у Институту, о чему ће детаљније разговарати ресорни министри", написао је Милатовић на Твитеру.

Како је навео, председник Вучић му је рекао да ће убрзо предложити амбасадора Србије у Црној Гори.

"Радимо на унапређењу односа", додао је председник Црне Горе на Твитеру.

Грчка потврдила да неће мењати став по питању Косова

Председник Србије Александар Вучић састао се и са председником Владе Грчке Киријакосом Мицотакисом током посете Атини и истакао да су грчки пијатељи још једном потврдили да неће бити промене у званичном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

"Добар и пријатељски разговор са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом са којим сам разменио мишљења о свеукупној регионалној сарадњи, глобалним питањима и односу Грчке према ситуацији на КиМ. Наши грчки пријатељи су још једном потврдили да неће бити промене у званичном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Наставићемо да радимо на јачању наше сарадње у свим областима од заједничког интереса", написао је Вучић на инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

На неформалној вечери лидера Западног Балкана и европских званичника усаглашена је Декларација којом се даје подршка Украјини и њеном председнику Володимиру Зеленском, али се и истиче да је важно да се заокружи визија Европске уније, у чијем би саставу били Западни Балкан, Украјина и Молдавија.

На противљење председника Србије Александра Вучића у завршној Декларацији није усвојена одредба о позиву на увођење санкција Русији, пренео је Спутњик.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару