Читај ми!

Вучић: Општине добијају огромна средства за пројекте, треба да покажу знање и посвећеност

Председник Александар Вучић захвалио је Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средствима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте. Истакао је да је потписан и уговор о изградњи обилазнице око Крагујевца дуге 22 километра.

Француска агенција за развој (АФД) и Светска банка заједнички финансирају пројекат вредан 265,2 милиона евра са циљем унапређења капацитета 145 јединица локалних самоуправа у Србији за развој и изградњу зелене, инклузивне и одрживе инфраструктуре мобилности и урбани развој.

Вучић је на конференцији која је била посевећена том пројекту рекао да ће само за општину Трстеник бити издвојена средства  у висини од 12 одсто буџета те општине.

“То је огроман новац. У неким општинама је то 30 одсто њиховог буџета”, истакао је Вучић.

Нагласио је да представници локалних самоуправа морају да покажу знање и посевћеност, као и жељу, како би се дошло до најбољих пројеката у интересу грађана који живе у Србији.

Мора се, каже, показати и већа озбиљност и одговорност, те је у том смислу поменуо да је држава уложила милионе евра у пречистаче отпадних вода, од којих, како је рекао, нисмо имали ништа, јер нисмо знали њима да управљамо.

Оцењујући да је реч о немару, Вучић је казао да се то не сме понављати, те додао да је зато важно да постоји контрола и да комисија одреди како ће новац да се троши и на које пројекте.

“Стање дуга у јединицама локалне самоуправе у апсолутним бројевима је 31.12.2012. било 76,4 милијарди динара, а 31. маја ове године 47,8 милијарди динара”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, у апсолутном износу дуг локалних самоуправа много је мањи него што је био раније.

"Оно што је проблем је што су многи од вас укалкулисали и помоћ државе и помоћ из иностранства као део буџета унапред. Погрешно сте водили своје буџете, погрешно сте приказивали приходе којих нема, измишљали да ћете толике приходе да остварите и повећавали сте приходе којих нема, а после тога сте се чудили како су вам расходи већи од прихода. Нећете веровати то је случај у више од 60 општина у Србији. То говори да такво планирање не сме да се настави", рекао је Вучић

Додао да је милион пута молио представнике локалних самоуправа да је боље да скромније определе буџетска средства, јер, како је рекао, не могу да изађу на крај са захтевима грађана, те да зато држава улаже у школе, болнице, путеве, пруге.

"Само немојте да задужујете општине, да запошљавате огроман број људи и немојте да тражите већ у марту или јуну вам држава да подршку за ликвидност. То нема никаквог смисла", нагласио је Вучић.

Додао је да има изванредних примера, наведећи Ниш који је, каже, значајно смањио ниво својих обавеза и дуга у односу на неке друге градове, а слично је и у Лесковцу.

Позвао је локалне самоуправе да од средстава која добију не траже начине да тиме покривају недостатак ликвидности. Гледајте да ти пројекти буду урађени како је уговорено са Француском агенцијом за развој и Светском банком. Пружите се онолико колико можете", рекао је Вучић.

Додао је да је потписан важан уговор о изградњи обилазнице око Крагујевца.

"То је највећи пројекат који је Крагујевац видео у последње четири или пет деценија и вредан 265 милиона евра. Реч је о 22 километра и та обилазница ће после да се настави до Вучковице, брза саобраћајница ка Книћу и Мрчајевцима да би се спојили са Коридором 11, путем Чачак-Краљево. Тиме се Крагујевац у потпуности везује за Београд и Моравски коридор", закључио је Вучић.

Развој са акцентом на локалну мобилност

Пројекат развоја локалних институција и зелене инфраструктуре у Републици Србији (ЛИИД) представља иновативни пакет финансирања локалних самоуправа осмишљен као одговор на захтев српских власти за подстицањем равномерног локалног развоја и повећањем атрактивности свих региона земље, са фокусом на локалну мобилност.

Како је саопштила канцеларија Светске банке у Србији, та иницијатива допринеће јачању мрежа јавног саобраћаја и подстаћи примену начела активне мобилности у урбанистичком планирању кроз аспекте попут пешачких и бициклистичких стаза.

Јединицама локалне самоуправе пружиће се и техничка помоћ за унапређење ефикасности планирања и реализацију локалних инвестиција, као и за коришћење и одржавање локалне инфраструктуре, истиче се у саопштењу.

Пројекат, који суфинансирају Француска агенција за развој (АФД) (176,8 милиона евра) и Светска банка (88,4 милиона евра), реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Владе Србије.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи