Читај ми!

Нормализација, повратак амбасадора и европски пут – шта Милатовићева посета доноси Србији и Црној Гори

Небојша Лазаревић из Центра за европске политике каже за РТС да је битна порука да Јаков Милатовић од свих градова у региону прво долази у Београд, али да је још битнија што је прво отишао у Брисел. То симболички читам – да, добри односи са Србијом, али на путу ка Европској унији, додаје Лазаревић. Каже да је питање повратка амбасадора, колико он зна, већ решено, и да ће се вероватно чекати нова влада у Црној Гори да се то формализује.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је у званичној посети Београду. Председник Александар Вучић и његов црногорски колега уверени су да отварају ново поглавље у односима Србије и Црне Горе.

Небојша Лазаревић из Центра за европске политике оценио је у Јутарњем дневнику да је ново поглавље отворено самим одласком с власти Мила Ђукановића и Демократске партије социјалиста.

"Свакако да ће ова стабилизација прилика у самој Црној Гори – изабран је нови председник, биће изабрана нова влада – омогућити да се и формализује ново поглавље у нашим односима", истиче Лазаревић.

Милатовићу је посета Београду друга после избора за председника. Прво је посетио Брисел.

"Ако од свих од градова у региону прво долази у Београд, то јесте битна порука, али мислим да још битнија да прво иде у Брисел, па у Београд. То симболички читам – да, добри односи са Србијом, али на путу ка Европској унији", објашњава Лазаревић.

"Питање повратка амбасадора већ решено"

Као најважнији резултат дводневне посете, Милатовић је навео потпуну нормализацију односа и повратак амбасадора у резиденције у Београду и Подгорици.

Лазаравећ каже да је то питање, колико он зна, већ решено, али да не би даље о томе, и да ће се вероватно чекати нова влада у Црној Гори да се то формализује.

Свакако да је Србији потребан амбасадор у Подгорици који отвара врата, а не затвара их, истиче Лазаревић, који очекује и да ће Београд прихватити амбасадора кога предложи Црна Гора.

Што се тиче спољне политике Црне Горе, Лазаревић очекује промену односа према Србији и Београду, али не и према питању КиМ или НАТО-у.

"Ако неко очекује да ће Црна Гора отпризнати Косово или променити свој курс у смислу НАТО-а или европских интеграција, тај је у великој заблуди. То се сигурно неће десити, али у смислу регионалне сарадње и односа ка Београду и Србији, очекујем значајне промене. И према Србима у Црној Гори, који су били, можемо отворено рећи, нека врста грађана другог реда до сада, очекујем потпуну промену. Да ће Србији понудити неку врсту партнерства, ако не и да Србија буде старији партнер у том партнерству, у то сам сигуран с избором нове владе", каже Лазаревић.

Када је реч о могућности за унапређење економске сарадње, Лазаревић каже да је Милатовић економиста, радио је у Европској банци за обнову и развој, долази са позиције министра, али да је сада председник и да се неће мешати толико у економска питања иако има потребна знања.

"Мислим да ће се чекати избор нове владе, а највеће интензивирање је могуће управо у смислу инфраструктуре", очекује Лазаревић.

Сматра да ће иницијатива "Отворени Балкан" бити на дневном реду и очекује да ће је Црна Гора прихватити.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке