Читај ми!

Посланици нису изгласали неповерење министру Гашићу, седница почела инцидентима

Посланици Скупштине Србије нису изгласали неповерење министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу. На почетку седнице раније данас дошло је до инцидента. Посланици опозиције тражили су да министар Александар Мартиновић напусти седницу јер је, како кажу, "пребројавао децу посланика." Будући да су посланици опозиције устали из клупа и ометали говорнике, председник Скупштине је позвао шефове посланичких група на консултације. Седница је након консултација настављена без присуства Мартиновића.

Извештај Николине Ракић

Наставак седнице у понедељак, на дневном реду предлог за разрешење министра Басте

Скупштина је завршила рад за данас. Председник парламента Владимир Орлић рекао је да ће посланици наставити с радом у понедељак у 10 часова.

Очекује се расправа о четвртој тачки дневног реда ванредне седнице, односно расправа о предлогу за разрешење министра привреде Радета Басте, који је поднела председница Владе Ана Брнабић.

Народни посланици против изгласавања неповерења министру Гашићу

Народни посланици нису усвојили предлог за изгласавање неповерења министру полиције Братиславу Гашићу.

Против предлога је гласало 148 посланика, за је било 37, није гласало њих 7, од укупно присутнa 192.

Гласање о неповерењу Гашићу у 17 часова

Посланици Скупштине Србије завршили расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, гласање у 17.00.

Посланици ће данас гласати само о смени Гашића, после чега ће наставити расправу о предлогу за разрешење министра привреде Радета Басте.

Расправа о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу почела је у четвртак, 15. јуна, а премијерка Ана Брнабић, која је присуствовала расправи, рекла је да неће предложити смену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, те да нема одговорности за трагедије које су се догодиле.

Скупштина је претходно завршила расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Посланици ће по завршетку расправе о разрешењу Басте гласати о свим тачкама дневног реда.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић тражи оставке председника и премијерке и изборе

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да је време за оставке председника и премијерке и изборе, на којима ће грађани проценити да ли су добро радили посао.

Критиковао је и део опозиције наводећи да су добили инструкције амбасадора САД Кристофера Хила да нема избора док се не примени француско-немачки споразум о КиМ.

Драган Марковић је упитао шта је то што је погрешио Братислав Гашић, наводећи да треба ухапсити фамилију У. Б., осумњиченог за масовно убиство у Младеновцу јер су знали да има наоружање, као и да је одговорност на родитељима дечака који је пуцао на вршњаке у "Рибникару" који су, како је рекао, знали какво им је дете.

Посланици владајуће коалиције: Нема аргумената за смену Гашића; Зеленовић: Испунити захтеве са протеста

У наставку расправе посланици владајуће већине рекли су да од опозиције нису чули ниједан конкретан агрумент због чега министар Гашић треба да буде смењен и да је њихов једини циљ да дођу до власти без избора.

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов упитао је опозицију ако је све онако како тврде, зашто кажу да су избори издаја и неће да иду на њих и позвао их да се више не крију иза грађана.

"Шта је проблем да изађете и да победите. Будући да нећете изборе, да ли то значи да сте за револуцију?", упитао је Јованов и навео шта значи дефиниција револуције.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић изразио је жаљење због трагедија и да се као родитељ осећао лоше и сматрао да треба да оде на први протест против насиља, али да је након првог протеста било јасно да је једини мотив протеста рушење председника Србије Александра Вучића.

Након тога за реч се јавио посланик Небојша Зеленовић (Морамо-акција). Он је навео да су протекле недеље обележили протести, таргетирање глумица и глумаца, а у Скупштини Србије вређање посланика.

Истакао је да не траже изборе, већ испуњење захтева са протеста и поручио да ће "победити слободни грађани Србије".

"Само две ствари вас муче: како да се што пре заврше протести, то је једино што вас жуља и како то да извезете у неке изборе. Ја вам сад кажем – избора неће бити. Грађани протестују на улици, траже испуњење захтева, а свако ко прича о изборима ради за вас јер је то једини начин да се спасете од притиска грађана са улице", рекао је Зеленовић.

Опширније Краће

Настављена седница без присуства Мартиновића

Након обављених консултација, седница Скупштине је настављена без присуства министра Александра Мартиновића. Седници председава Елвира Ковач.

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић рекао је претходно новинарима, после консултација, да ће се наставити расправа о смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

Лазовић је рекао да се опозиција враћа у салу, али да се неће вратити министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

Као што смо најавили у сали, нећемо дозволити да људи који шире насиље и мржњу и нападају људе који немају децу у овом случају, говоре у Народној скупштини и захтевали смо да Мартиновић одмах оде, рекао је Лазовић и додао да је тај део опозиције најавио да ће поново реаговати уколико се нешто слично догоди.

Рекао је и да су захтевали да се атмосфера релаксира тако што неће само Орлић председавати седници већ и потпредседници Народне скупштине.

Опширније Краће

Орлић позвао шефове посланичких група на консултације

Председник Скупштине Владимир Орлић позвао је шефове посланичких група на консултације и прекинуо седницу.

Марковић: Не можете физички избацити министра, Заветници траже прекид седнице

Драган Марковић Палма (ЈС) рекао је да не може ни он ни било ко да физички избаци министра из сале, јер га је изабрала парламентарна већина.

Коме се не свиђа може да буде на ходнику, а демонстрацију силе не признајемо, поручио је Марковић.

“Не може тако да се осваја власт, ви шаљете слику Аљбину Куртију. Ово није виђено нигде на свету“, рекао је Марковић док је опозиција узвикивала “Напоље“.

Из редова заветника затражили су од председника Скупштине да прекине седницу и позове посланичке групе на договор.

Посланици устали из клупа, расправа се не чује јер нису близу микрофона

Опозициони посланици су устали из клупа и траже да Мартиновић напусти салу, а затим су и пришли клупама у којима седи посланичка група СПС-а.

У току је расправа између посланика владајуће коалиције, Јединствене Србије, и опозиције.

Председник Скупштине Владимир Орлић тражи да се сви врате на своја места.

Опозиција тражи да Мартиновић напусти седницу

Део опозиционих посланика на почетку седнице узвикује "Одлази", "Изађи напоље", "Оставка" и "Лопови" и тражи да министар Александар Мартиновић напусти седницу.

Посланица Татјана Манојловић је рекла да неће дозволити наставак седнице док "човек који је посланицима пребрајао децу" не напусти салу.

Да подсетимо, Мартиновић је јуче током седнице рекао да они који немају децу критикују власт поводом поступања у вези с два масовна убиства у којима је страдао велики број деце.

"Хоћете да набрајам ко од вас нити је у браку, нити има децу, него уместо деце храни куче, храни маче, златну рибицу итд. Како вас бре није срамота", рекао је Мартиновић.

Расправа о изгласавању неповерења Братиславу Гашићу почела је 15. јуна, а ванредна седница на којој је ово једна од три тачке дневног реда почела је 30. маја.

Посланици су до сада завршили расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Братислав Гашић је јуче у Скупштини Србије рекао да резултати у последњих 10 година треба да суде о његовом раду.

“Трудим се колико могу да помогнем и свом граду и својој земљи, грађанима Србије, у ономе чиме се бавим, зато вас молим – пустите нека резултати суде о нама”, рекао је Гашић током скупштинске расправе.

Гашић је истакао да могу да разговарају са запосленима и у Војсци Србије, као и са људима у Безбедносно-информативној агенцији о томе шта је све добро урађено у време његовог мандата. Kако је додао, нема проблем да чује критику и да на тај начин исправи евентуалне грешке.

На дневни ред актуелне седнице је по хитном поступку уврштена и тачка која се односи на разрешење министра привреде Радета Басте.

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је прошле недеље у парламенту да је расправа која траје више од месец дана изгубила сваки смисао и додала да је она у Скупштини провела више од 11 дана јер је желела да покаже колико поштује тему седнице на којој се расправља о безбедносној ситуацији у земљи.

Навела је да су опозиционари захтевали ту седницу, а очигледно, како је оценила, нису очекивали да ће тај њихов захтев бити прихваћен будући да "нису ни гласали за дневни ред, а кворум за заседање обезбеђивали су посланици Српске напредне странке".

Брнабићева је у расправи рекла да неће предложити смену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, те да нема одговорности за трагедије које су се догодиле.

уторак, 28. новембар 2023.
7° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!