Читај ми!

Стејт департмент: Одлука Приштине о проглашавању терористичких организација неусаглашена са САД

У одговору Гласу Америке Стејт департмент наводи да одлука владе у Приштини о проглашавању "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" за терористичке организације није донета у координацији са Сједињеним Државама и другим међународним партнерима.

У одговору Стејт департманта наводи се да је та одлука "требало да буде усаглашена са најближим међународним партнерима, укључујући оне чија је примарна одговорност да обезбеде стабилност Kосова."

"Поново позивамо Kосово да се уздржи од једностраних потеза у тренутку док са свим странама радимо на решавању тренутне кризе”, наведено је у одговору.

Указано је и на то да САД осуђују, како је назначено, неприхватљиво насиље над трупама Међународне мировне мисије НАТО-а на KиМ.

"Одговорни за нападе треба да буду процесуирани, поштујући прописане процедуре и уз пуну транспарентност", прецизирано је у одговору Стејт департмента.

Влада привремених приштинских институција у четвртак је терористичким прогласила "Цивилну заштиту" и "Северну бригаду", тврдећи да су њихови чланови одговорни за немире на северу KиМ и да представљају претњу "уставном поретку и безбедности".

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је после седнице тзв. владе изнео тврдњу да је Приштина одлуку да "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" прогласи терористичким организацијама координисала са међународним партнерима.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да су Сједињене Државе веома забринуте због тога што влада Аљбина Куртија не предузима конкретне кораке за деескалацију ситуације у северном делу Косова, према плану у три тачке који је предложила Европска унија.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво