Читај ми!

Курти на Фејсбуку предложио Европској унији план за деескалацију ситуације на северу КиМ

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти у видео изјави коју је објавио на свом Фејсбук профилу представио је свој предлог за смиривање ситуације на северу КиМ који је, како наводи, предложио Европској унији. Реч је о четири корака које је, тврди Курти, Приштина спремна да предузме и четири корака које очекује од Београда.

Аљбин Курти у видео изјави на Фејсбуку каже да је предлог представио и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу на последњем састанку у Бриселу, и уверава да Приштина жели да допринесе деескалацији ситуације.

Он уверава да "треба хитно предузети акцију ка том циљу" и  каже: "Жељни смо и спремни да се посветимо конкретним корацима који подржавају циљеве деескалације и стабилности у региону".

Курти наводи у видео изјави да је Приштина спремна да предузме четири корака и то да "смањи присуство косовске полиције у и око општинских зграда, постепено, сразмерно смањењу насиља", да "омогући пун приступ и праћење, од стране Еулекса и заинтересованих НВО за људска права, судских поступака у вези са починиоцима насиља", као и да "организује превремене изборе у четири северне општине а да се датум избора утврђује након што председник потврди да су испуњени услови за опозив". На крају, Курти као четврти корак обећава да ће "накнадно наложити да четворица градоначелника предају своја овлашћења новоизабраним градоначелницима". За последње две тачке инсистира да ће бити обављене "у складу са косовским законом".

С друге стране, Курти каже да од Београда очекује да "повуче насилне демонстранте из зграда општине и околних места", да се "обавеже да ће сарађивати у притварању и судском процесуирању прекршилаца уз праћење Еулекса и пуне гаранције процеса" да ће "спустити спремост оружаних снага на низак ниво, без нових кретања трупа, и уз уклањање 48 истурених оперативних база дуж границе".

И четврто што наводи Курти, јесте да од Београда очекује "уздржавање од ометања или мешања у право грађана српске националности и свих политичких партија да слободно учествују, без застрашивања, принуде или коруптивног утицаја, у локалном изборном процесу."

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи