Читај ми!

Скупштина расправљала о Гашићу, посланици постављали питања Влади

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднела група опозиционих посланика, после чега су прешли на .постављање посланичких питања.

Наставак седнице у уторак од 10 часова

Народни посланици завршили су рад за данас, а седницу ће наставити у уторак од 10 часова, рекао је председник парламента Владимир Орлић.

Кисић: Резултати пронаталитетних мера већ почели да се виде почетком године

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, рекла је да финансијска подршка за породице са децом никада није била већа, да је ове године опредељено 87 милијарди динара и да је то показало резултате.

Кисић је, одговарајући у скупштини на питање посланице СВМ Розалије Екрес о мерама подршке у области популационе политике, рекла да је у плану да се и даље улаже у пронаталитетну политику, те да ускоро неће бити само заустављен пад природног прираштаја, већ да постоји и повећање.

"Пад природног прираштаја се није десио јуче, већ је почео пре више деценија и знамо да све мере које су усмерене не могу да се виде брзо. Ипак поносно истичемо да су резултати примене мера већ почели да се виде почетком године, када је у јануару рођено неколико стотина деце више него у односу на исти период претходних година", рекла је Кисићева.

Када је реч о сарадњи Србије и Мађарске у области демографије, Кисићева истиче да је сарадња интензивна и да је Мађарска спровела низ активности од 2013. године који сада показују одличне резултате и да ће Србија применити и примењује сличне активности.

"Мађарска јесте пример добре праксе, и ми смо спровели по њиховом узору одређене сличне мере које дају ефекте", навела је министарка.

Кисићева је изнела упоредне податке о износима помоћи породицама са децом и рекла да је за прво дете накнада пре 11 година износила 31.000 динара, а данас је 345.000 динара.

"Такође истичем да се исплата родитељског додатка сада усклађује на сваких шест месеци у складу са кретањем потршачке корпе, тако да ће 12. јула бити нова усклађивања и додатак већи", рекла је министарка.

Кисићева је истакла да држава за свако новорођено дете исплаћује паушал за набавку опреме, да су мајкама на располагању субвенције за куповину првог стана, те да је и старосна граница за субвенционисану вантелесну оплодњу померена са 42 на 45 година старости.

"Истакла бих и да смо прошле недеље успели да реализујемо конкурс са локалним самоуправама и 52 јединице су добиле директну финансијску подршку Министарства. У питању је 400 милиона динара који ће бити за пронаталитетну политику кроз пројекте као што је адаптација и изградња игралишта, повећање капацитета предшколских установа, адаптација дела школе намењене и за ваннаставне активности, такође за набавку књига за сву децу у одређеним локалним самоуправама. Већ од септембра ће се видети резултати", рекла је Кисићева.

Опширније Краће

Брнабић: Бесплатни уџбеници ствар локалних самоуправа, не могу да кажем да подржавам ту политику

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је питање обезбеђивања бесплатних уџбеника ствар јединица локалне самоуправе и да би свака интервенција Владе представљала директно мешање у надлежности и ингеренцију локалних самоуправа.

"Ја не могу да кажем да подржавам политику бесплатних уџбеника и превоза, јер средства која би определили за то морала би да се од нечега одузму. Можда од инфраструктуре, од социјалних давања", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је одговорила на питање посланика Уједињене сељачке странке Милије Милетића о могућностима обезбеђивања бесплатних уџбеника ученицима у сиромашнијим општинама Србије.

"Мислим да треба да водимо одговорну политику пуњења касе, а онда да то инвестиционо улажемо како би повећавали богатство у Србији и како би сваки грађанин био богатији и приуштио себи уџбенике. Мислим да је то пут без повратка. И мислим да је тешко направити јасан рез између најугроженијих самоуправа и оних које су мало мање угрожени", оценила је Брнабићева.

Навела је да би можда било паметније прећи на дигиталне уџбенике, купити једном лиценце, али да је то ипак тешка тема коју није лако решити.

Опширније Краће

Весић и Лазовић о обилазници око Београда

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је у Скупштини, одговарајући на питања посланика, да је обилазница око Београда, чија је деоница до Бубањ потока јутрос пуштена у саобраћај, у потпуности безбедна за саобраћај и има све неопходне дозволе.

Весић је поручио посланику Зелено-левог клуба Радомиру Лазовићу да не шири панику и не износи неистине о тој саобраћајници, јер је то што ради, како је рекао, ружно и опасно.

Лазовић је у парламенту упитао министра Весића да ли су делови обилазнице добили грађевинску дозволу и да ли је извршен технички пријем пре пуштања у саобраћај, јер, како тврди, "има индиција да нису, а ако је то тачно, постоји ризик од већег броја саобраћајних незгода".

Весић је рекао да је јуче ујутру Градски завод за вештачење, као надлежна институција, извршио технички пријем саобраћајнице, што значи да постоји дозвола, те да обилазница није ни могла да се гради без дозволе, јер је то немогуће.

"Надлежни сектор за друмски саобраћај у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је јуче издао дозволу за обављање саобраћаја, у складу са законом. Та документа су јавна, и можете их добити ако поставите посланичко питање. Дозвола за саобраћајни режим, која нема везе са техничким пријемом, добијена је још пре око месец дана. Обилазница око Београда је пуштена у саобраћај, потпуно је безбедна. Не ширите лажи, не обмањујте људе“, рекао је Весић.

"Пут није политички, и томе сви треба да се радујемо. Ружно је оптуживати надлежне који одговарају да све буде по закону, да смо, не дај боже, пустили саобраћајницу без дозволе или небезбедну. Надам се да је само у питању неразумевање, а не лоша намера", рекао је министар.

Весић је нагласио да може да разуме да неко жели да постави питање, да можда не познаје добро Закон о планирању и изградњи или да неке ствари не разуме довољно, али да не може да разуме да неко користи говорницу у Скупштини да обмањује грађане да нека сабраћајница у Србији није безбедна, јер је то ширење панике и лажних вести.

Опширније Краће

Орлић изрекао по две опомене Лазовићу и Новаковићу

Председник Скупштине Владимир Орлић изрекао је данас током седнице посвећене посланичким питањима по две опомене опозиционим посланицима Радомиру Лазовићу и Бориславу Новаковићу, јер су током излагања министра државне управе и локалне самоуправе Александра Мартиновића устали са места и добацивали, а затим бацали примерке Устава Србије.

"Нема те казне која може да буде по вас политички погубнија од вашег понашања. За то вриштање, мржњу и претње нећу никакве мере да изричем, али за то што сте ви Новаковићу и Лазовићу бацали Устав Републике Србије на под, изричем другу опомену и једном и другом", рекао је Орлић и додао да треба да се запитају како њихово викање утиче на људе који гледају и на децу.

Опширније Краће

Почео део седнице посвећен посланичким питањима

У Скупштини Србије почео је део седнице на којој посланици постављају питања члановима Владе Србије. 

Седници присуствују премијерка Ана Брнабић и министри у Влади. 

Посланици члановима Владе Србије могу да постављају питања сваког последњег четвртка у месецу од 16 до 19 часова.

Брнабић: Ако помоћ деци буде каснила разлог злоупотреба парламента

Премијерка Ана Брнабић рекла је да уколико дође до кашњења исплате помоћи од 10.000 динара за децу до 16 година старости коју је најавио председник Александар Вучић разлог ће бити то што је опозиција злоупотребила Дом Народне скупштине.

"Уколико буде кашњења исплате 10.000 динара малолетним лицима до 16 година, то ће бити зато, јер на дневни ред Скупштине не може да стигне на ред тај закон. Због чега? Јер они имају потребу да 73 пута поставе исто питање на које су 73 пута добили конкретан одговор", рекла је Брнабићева.

Опширније Краће

Брнабић и Гашић: Апсолутна неистина да је К. К. вежбао гађање у стрељани БИА

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је апсолутна неистина да је малолетни К. К, осумњичен за убиства у О.Ш. "Владислав Рибникар" вежбао гађање у просторијама БИА и да представници опозиције на тај начин озбиљно нарушавају кредибилитет и БИА, али и државе.

"Невероватно ми је када кажете Миленку Јованову да је СНС случајно поменут, а кажете да је отац малолетног К. К. био близак чалановима СНС-а па је због тога постојала могућност да се К. К. вежба у просторијама БИА", рекла је Брнабићева одговарајући на питања опозиције током расправе.

Оценила је да СНС није случајно поменута, а да је то осмишљено како би СНС била оптужена да је неко обезбедио малолетном К .К да уђе у просторије БИА.

"Јавно поставите питање које нема никакве везе са истином којим инкриминишу мене и припаднике БИА и самим тим озбиљности и кредибилитет наше државе", рекла је Брнабићев.

Одбацила је и тврдње да је ухапшена припадница БИА Душица Јовановић, којој се на терет ставља да је заједно са мужем Данијелом Јовановић који је радио у Управи криминалистичке полиције новац кавачког клана добијен од продаје дроге из Западне Европе доносила у Србију и Црну Гору, била у њеној непостредној пратњи и да је са тог места давала информације црногорским клановима.

Објаснила је да у њеној пратњи заиста постоји жена која се зове Душица, али да она нема никакве везе са ухапшеном.

Гашић је такође истакао да је опозиција изнела неистину наводећи да је отац осумњиченог за убиство у О.Ш. Владислав Рибникар водио у стрељану БИА.

Он је рекао и да сматра да није нормално да мало дете од 12 година, попут К. К. посећује стрељане, али и да је Србија земља која у стрељаштву има значајне резултате и да постоји одређена категорија деце која свакондевно вежба са ваздушним оружјем. 

Гашић је током излагања поновио резултате рада МУП-а од 2012. до 2023. године и упоредио тај период са периодом када је тај ресор водила претходна власт констатујући да је ситуација са смањењем стопе криминала у Србији много боља, а успех полиције много већи.

Додао је и да је укупна безбедност ученика у школама повећана и да је на тим пословима ангажован довољан број припадника полиције.

Опширније Краће

Брнабић: Опозиција ни реч о трагедијама и конкретним мерама

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Скупштини Србије да посланици опозиције током данашње расправе ниједну реч нису изговорили о трагедијама које су се недавно догодиле у Србији и ономе што је предмет расправе, као ни о конкретним мерама.

Брнабићева је током скупштинске расправе о захтеву опозиције за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу рекла да се током излагања појединих опозиционих политичара ниједна реч није чула о монструозним злочинима, те да се све остало чуло, а највише смех и тапшање.

"Ниједну реч нисмо чули о Братиславу Гашићу. Ево вам грађани доказ колико им је стало и какве везе то има са борбом против насиља. Није чак ни политика, чисто политиканство, ниједна реч истине", рекла је Брнабићева одговарајући на критике посланика Срђана Миливојевића.

Премијерка је навела да је шокирана јер је посланик говорио о срушеним мостовима током НАТО агресије и, како је рекла, за страдање невиних жртава у Алексинцу, Грделици, Сомбору и осталим градовима у Србији окривио председник Србије Александар Вучић.   

"Извуците транскрипт и моћи ћете да прочитате да је за срушене мостове крив Вучић, а да није крив НАТО. Пошто је крив Вучић, то значи да је НАТО за вас био у праву, да је требало да изврши агресију на ову земљу", рекла је  Брнабићева.

Осврнула се и на критику Миливојевића који је рекао: "Камо среће да не седите овде већ да обилазите поплављена подручја."

Премијерка је истакла да је десет дана у Скупштини јер је то тражила опозиција и да је њена обавеза да присуствује седници.

"Волела бих да смо ово завршили ефикасно за три, четири дана и да проведем слободно време са народом у поплављеним подручјима, али нисам могла јер је моја обавеза да када позовете седим овде колико год треба", рекла је Брнабићева.

Опширније Краће

Увреде Миленка Јованова на рачун Владете Јанковића

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је на седници Скупштине Србије за посланика Народне странке Владету Јанковића да је, поред осталог, "ходајућа срамота за себе, пре свега, и за све који га окружују".

Јованов је Јанковића, са којим је некад био заједно у Демократској странци Србије, оптужио да је некад био комунистички прогонитељ на факултету, па је постао демократа, а сад се опет враћа на стара подешавања.

Јованов је додао да му је жао што је некад био са људима попут Јанковића.

Он је навео да му је амбасадор у Ватикану Сима Аврамовић, који је на том месту наследио Јанковића, причао какво је стање затекао у амбасади, "сабрана дела Џонија Вокера и слично".

Одговарајући на оптужбе Јованова, Јанковић је подсетио да је 1968. године био против Савеза комуниста, 1972. потписивао петиције против Јосипа Броза и штафете, а учествовао је касније и у прављењу опозиције.

И сад ће "ово испред" да ме вређа. Стидите се, поручио је Јанковић.

Опширније Краће

Седници је и данас присуствовала премијерка Ана Брнабић. Седница је почела најпре са закашњењем од двадесетак минута, након чега је председник Скупштине Србије Владимир Орлић одредио паузу од сат времена, јер, како је образложио, део опозиције на чији предлог се одржава седница, није присутан у сали и није дао кворум за почетак седнице.

Расправа о смени министра унутрашњих послова, коју је предложила група опозиционих посланика почела је 15. јуна.

Премијерка Ана Брнабић је током расправе више пута поновила да не подржава смену министра полиције нити сматра да је он одговоран за трагедије у Основној школи ''Владислав Рибникар'' и Дубони и Малом Орашју.

Скупштина је претходно завршила расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

На дневни ред актуелне седнице је по хитном поступку, прошле недеље, уврштена и тачка која се односи на разрешење министра привреде Радета Басте.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке