Читај ми!

Командант Кфора: Ситуација и даље тензична, позивамо на дијалог

Комадант Кфора Анђело Микеле Ристуча изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије и даље тензична, упркос наизглед мирној атмосфери.

Анђело Микеле Ристуча напомиње да Кфор остаје посвећен испуњавању мандата у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је НАТО послао додатне трупе у покрајину како би се боље суочили са изазовима.

“Овде смо како бисмо спречили да се погорша ситуација. Сви људи на Косову без обзира на верску и националну припадност не желе да се ситуација погорша, већ желе да живе у миру“, истакао је Ристуча на конференцији за новинаре у седишту Кфора у Приштини.

Решење проблема види у дијалогу и позиву обе стране да седну за сто и деескалирају ситуацију.

"Овде не постоји војно решење, већ искључиво политичко'', каже Ристуча и додаје да је на сцени велика дипломатска офанзива како би се ситуација смирила и вратила у нормалу.

Истиче да присуство НАТО снага није условљено временским оквиром већ је искључиво условљено околностима на терену.

На питање да ли сматра да Кфор треба да преузме већу улогу на северу КиМ с обзиром на то да Срби не верују косовској полицији, комадант Кфора је истакао да је у мандату мисије да обезбеди да сви грађани покрајине живе у миру и да постоји неометана слобода кретања.

Медије је занимало да ли Ристућа види стране елементе у овој кризи, тачније, да ли има сазнања да Русија покушава да искористи ситуацију у своју користи, на шта је комадант Кфора истакао да је проблем више везан за унутрашњу динамику, а не спољне факторе.

“Када је хаос на терену, постоје они који би хтели да искористе такву ситуацију, али ми смо ту како бисмо избегли такав сценарио“, каже Ристуча.

Закључио је да нико не може да бира комшије и да се мора пронаћи најбоље решење како би сви живели у миру.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара