Читај ми!

Стано: ЕУ очекује од Вучића и Куртија да се без предуслова одазову позиву Бореља

ЕУ очекује од председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се без предуслова одазову позиву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља на састанак о кризи на северу Косова, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

"Датум састанка није утврђен, јер стране још нису потврдиле своје присуство. Високи представник Борељ и земље чланице очекују разумнији и конструктивнији приступ од оних који желе да приступе ЕУ. Обе стране су позване, очекујемо да на разговоре дођу без постављања предуслова", рекао је Петер Стано.

Портпарол ЕУ је нагласио да земље чланице прате да ли у Београду и Приштини постоји воља да се деескалира ситуација и најавио да ће Косово бити тема следећег састанка министара спољних послова ЕУ у понедељак.

Стано је оценио да и даље нема знакова деескалације на терену и да је зато ЕУ позвала Вучића и Куртија на разговоре.

"За сада нема одговора, осим неких врло неконструктивних јавних коментара. Очекујемо да дођу на разговоре који су прилика да покажу конструктивност и пронађу решење за кризу", наглашава Стано.

Истиче и да није реч о испуњавању захтева Брисела, већ о "европској будућности људи у Србији и Косову".  

"Недостатак ангажмана на решењу ће имати последице по људе у Србији и Косову и то ће бити искључиво одговорност председника Вучића и премијера Куртија", закључио је Стано.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је Вучића и Куртија на разговоре у Бриселу имајући у виду, како је рекао, да се ситуација на терену свакодневно погоршава.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара