Читај ми!

Ово су гаранције које је Београд добио да Срби који су били на барикадама неће бити хапшени

Председник Александар Вучић, гостујући на Радио-телевизији Србије, подсетио је да је од НАТО-а и ЕУ добио гаранције да Срби који су били на барикадама неће бити хапшени, а да је јуче у Косовској Митровици ухапшен Милун Миленковић звани Луне.

Председник Вучић је, коментаришући јучерашње хапшење Милуна Миленковића званог Луне, рекао да се тужилац изјашњава да је он "крив због догађаја испред зграде изборне комисије у северној Митровици у коју су долазили да показују своју силу и где се ништа није десило".

"Кажу да је неко бацио једну каменицу или шок-бомбу. Наравно није он бацио, али је кажу био присутан. Има ту један проблем. Ми имамо изјаву, да бих убеђивао Србе да напусте барикаде и да би се избегао сукоб са НАТО-ом, добио сам гаранције НАТО-а и ЕУ да ти људи неће бити хапшени. То имам у писаној форми", рекао је Вучић.

Између осталог тада је у гаранцијама ЕУ и САД наведено да поздрављају уверавања Приштине којима се потврђује да не постоје никакви спискови за хапшење или кривично гоњење српских грађана са Косова због учешћа у мирним протестима, односно барикадама.

"Истовремено, мора да се поштује владавина права, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће бити толерисан", додаје се.

Наглашава се и да ће САД подржати рад ЕУ, преко мисије Еулекс. Еулекс ће у складу са мандатом, наставити да помно прати све истраге и поступке који из њих произилазе, како би се унапредило поштовање људских права.

"Ово посебно обухвата гаранције за фер суђења, као и заштиту и једнак третман припадника невећинских заједница на Косову", истиче се у документу.

Све обавезе из дијалога морају се, додаје се, без одлагања спровести.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи