Читај ми!

Посланици постављали питања о претњама глумцима, завршена расправа о анкетном одбору

Посланици Скупштине Србије постављали су питања органима власти, након чега су расправљали о предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних трагедија у ООШ "Владислав Рибникар", као и у околини Младеновца и Смедерева. Посланици ће сутра започети расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру Братиславу Гашићу.

Скупштина сутра о Гашићу, долази и премијерка Брнабић

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о предлогу за формирање анкетног одбора после вишедневног претреса, а рад ће наставити сутра, када ће у парламент доћи председница Владе Србије Ана Брнабић.

Посланици ће сутра започети расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Овлашћени предлагач за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних трагедија, шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић захвалио је свима на учешћу у расправи.

Лазовић је рекао да анкетни одбор треба да утврди безбедносне околности које су довеле до трагедија, допринос медија у томе, улогу образовног система, као и деловање надлежних институција пре и после трагедија.

Опширније Краће

Булатовић: Трпим терор опозиционих медија

Самостални посланик Дејан Булатовић, бивши потпредседник Странке слободе и правде, изјавио је у скупштинском холу да у претходна три дана “доживљава озбиљан терор од опозиционих медија”.

“Зар хоћете да ми кажете да ја немам право на свој политички правац? Не могу да променим мишљење уколико схватим да је неко грешио и да онда заузмем други политички правац?”, упитао је Булатовић.

Како је рекао, није се продао, али неће да буде “опозиција држави Србији”.

Опширније Краће

Полемика посланика о томе на коме лежи одговорност за увреде и претње

У наставку седнице посланици власти и опозиције размењивали су оптужбе о томе ко је одговоран за увреде које се упућују посланицима и посланицама.

Посланица Сандра Божић прочитала је увреде и претње које је добила, наводећи да су се увреде од стране опозиције према одређеним посланицама чуле и у скупштини.

Након тога се за реч јавио Лазовић, наводећи да осуђује све врсте претњи и увреда.

Опширније Краће

Лазовић образложио шта треба да буде задатак анкетног одбора

Радомир Лазовић из Зелено-левог клуба рекао је да би Анкетни одбор требало да разјасни чињенице које су довеле до масовних убистава.

Истакао је да Анкетни одбор треба да установи безбедносне околности које су довеле до тога да се десе масовна убиства, при чему је посебно важно утврдити шта је пре трагедија учињено да се смањи доступност оружја.

Друга ствар је да се испита допринос медија, посебно са националном фреквенцијом, изложености насиљу у друштву.

Треба, како је рекао Лазовић, установити каква је улога образовног система, који би требало да упозорава на могуће ризике.

Залажемо се за више наставника, педагога, психолога, боље услове рада и веће плате, поручио је Лазовић.

Четврти задатак анкетног одбора био би да се испита деловање надлежних институције пре и после трагедија, рекао је Лазовић додајући да би рад требало да буде ограничен и да у њему учествују све посланичке групе и да га води представник опозиције.

Опширније Краће

Вујадиновић: Када ће бити забрањен улазак у Србију Алијиним муџахединима

Милимир Вујадиновић из СНС-а је рекао да је на протесту виђен припадник Армије БиХ, којег назива "елитним снајперистом Алијине муџахединске бригаде",

Он је упитао МУП и граничну полицију када ће бити забрањен улазак у Србију таквим лицима.

Опширније Краће

Питања о Државном универзитету у Новом Пазару, "Колубари", Ескобару

Посланик Усаме Зукорлић из Странке правде и помирења поставио је питање Министарству образовања да ли је тачно да су смери права, економије, енглеског и српског језика на државном универзитету у Новом Пазару изгубили акредитацију и да неће студенти моћи да се упишу на том смеру.

Посланица Тамара Миленковић Керковић из Патриотског блока имала је питања за министарку енергетике и рударства, између осталог зашто је рекла да "Колубара" не ради ефикасно, када се, како каже, зна да је смањена производња јер није више било места за складиштење у ТЕНТ-у.

Страхиња Ерац из Српске странке Заветници затражио је од Владе и МСП-а да објасне зашто нису реаговали на изјаву Габријела Ескобара који је рекао да је циљ ЗСО да се уклони контрола коју Србија има на КиМ.

Др Ненад Митровић из ДС-а је честитао Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу, наводећи да они, као и научници, треба да буду прави узори деци. Након тога је упитао "какву школу има министар просвете". "Дечко шта ти имаш од школе и како си смео да постанеш министар просвете, диплому овде, нама посланицима, на увид", поручио је Митровић.

Опширније Краће

Роберт Козма: Шта ћете урадити поводом претњи глумцима и глумицама

Настављена је седница Скупштине, а посланици органима власти постављају питања.

Посланик Роберт Козма из Зелено-левог клуба упитао је министре културе и унутрашњих послова шта ће урадити поводом претњи глумицама и глумцима који су подржали протесте против насиља, истичући претње Милану Марићу и деци Тамаре Драгичевић.

"Уместо да власт чује вапај и крик и спроведе захеве, представници власти доливају уље на ватру и шире мржњу, овај пут цртају се мете на чело глумицама и глумцима... Такво распиривање мржње довело је до тога да се деци Тамаре Драгичевић прети, а глумице и глумци оптужују за рушење уставног поретка", рекао је Козма.

Посланик Александар Јовановић је упитао ко је аутор спота у којем се глумци масовно таргетирају и проглашавају онима који желе да руше државни поредак.

Синиша Ковачевић из Народне странке упитао је да ли су ухапшени они који прете породици Драгичевић и Бенчина, а на претње је реаговала и Мариника Тепић из посланичке групе Уједињени - ССП, ПСГ, Преокрет, Слога.

Опширније Краће

Расправу у четвртак су обележиле међусобне оптужбе посланика о томе ко је одговоран за насиље у друштву, као и у рекламирању повреда Пословника.

Овлашћени предлагач, шеф опозиционог посланичког клуба Радомир Лазовић је приликом образлагања предлога рекао да анкетни одбор треба да чине представници свих посланичких група, а да председник буде из редова опозиције.

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов рекао је да они подржавају формирање анкетног одбора, али да Лазовић читајући исте говоре то пролонгира и опструише сам свој предлог.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке