Читај ми!

Вучић за Си-Ен-Ен: Српска страна испунила све договоре, Приштина избегава једину обавезу – формирање ЗСО

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да су од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини била 353 етнички мотивисана напада на Србе. Појаснио је да је српска страна испунила све што је било договорено, почевши од Бриселског споразума 2013, док Приштина није испунила своју једину обавезу – формирање ЗСО.

Председник Вучић је позвао Србе на мир и да учине све да се ситуација коју је дестабилизовала Приштина смири.

У разговору за Си-Ен-Ен је појаснио да је српска страна испунила све што је било договорено, почевши од Бриселског споразума 2013, док Приштина није испунила своју једину обавезу – формирање ЗСО.

"Имамо неимплементацију договореног са њихове стране, а Срби су до сада све испунили. Само једну ствар коју је требало да имплементирају, а то је ЗСО, нису спровели", рекао је Вучић.

Рекао је и да Курти 97 одсто људи на северу КиМ зове фашистима, криминалцима, екстремним националистима, уцењеним или подмићеним људима и подсетио да је на последњим изборима на северу КиМ изашло свега 3,4 одсто бирача.

Вучић је истакао да је од доласка на власт премијера Kосова Аљбина Kуртија било 353 етнички мотивисана напада на Србе, додајући да је то највећи број таквих инцидената од проглашења косовске независности.

"Само ове године било је пет пуцања, са јучерашњим даном шест, на цивиле српске националности, укључујући и децу. Срби желе само безбедност и сигурност за себе и своје породице“, рекао је председник Србије.

Вучић је негирао оптужбе Аљбина Kуртија да је уцењивао Србе да не излазе на локалне изборе на северу Kосова. 

"Одлука да бојкотују изборе била је одлука Срба са севера КиМ. Они су од 2013. године учествовали четири пута на изборима и никада није било проблема. А онда је Аљбин Курти забранио изборе за Србе и није формирао Заједницу српских општина што је био предуслов да уопште учествују на изборима," рекао је Вучић.

Подсетио је да последњи избори на северу КиМ нису имали легитимитет јер је свега 3,4 одсто бирача изашло на биралишта.

"Да ли сте видела легитимне демократске изборе у којима је изашло мало више од 3 одсто гласача", упитао је председник Србије.

Вучић је рекао да је Србја задовољна изјавама које су поводом кризе на Kосову дали државни секретар САД Ентони Блинкен и председник Француске Емануел Макрон.

„Поштовали смо и Kумановски мировни споразум и Резолуцију УН-а 1244. Нисмо ниједним војником ушли у Kосово. И до сада смо имали добру и професионалну сарадњу са НАТО трупама на Kосову и уверен сам да ће са таквом сарадњом да се настави, навео је Вучић.

 
понедељак, 25. септембар 2023.
° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"