Читај ми!

Урсула фон дер Лајен објавила нови план за приближавање Западног Балкана ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је нови план за приближавање Западног Балкана Европској унији. Говорец́и на форуму "GLOBSEC" у Братислави, Фон дер Лајенова је да истакла европски блок треба да учини више како би дошао до чланица у региону које теже прикључењу.

Урслула фон дер Лајен је открила план састављен од четири тачке за подстицање локалног развоја, пренео је Политико.

"Данас постоји нова свест унутар Европске уније. Коначно схватамо да није довољно само чекати да нам се наши пријатељи изван Уније приближе. Такође, морамо да преузмемо одговорност да нам се чланови који теже да се приближе Унији много више приближе", казала је Фон дер Лајенова.

План би, према њеним речима, укључивао напоре за даље усклађивање Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање реформи правосуђа и борбе против корупције и јачање претприступног финансирања.

"Западни Балкан би могао да се придружи нашем јединственом дигиталном тржишту у областима као што су е-трговина и сајбер безбедност", нагласила је Фон дер Лајенова и додала да би могла да буде олакшана трговина робом и плаћање.

Истиче да је у неку руку то нов приступ за Европску унију.

"Ми не тражимо само од наших партнера да предузму нове кораке према нама. И ми правимо велики корак ка њима. Наш заједнички циљ је да убрзамо њихов пут ка ЕУ, и због тога нашу Унију приближавамо Западном Балкану", напоменула је Фон дер Лајенова.

Казала је да жели да европско јединствено тржиште буде покретач промена, не само за земље које су се већ придружиле европској породици, већ и за оне које су још на путу.

Нагласила је да ће и земље Западног Балкана морати да ураде свој део посла како би приступиле новим погодностима.

"Желимо да Западном Балкану унапред понудимо неке од предности чланства. Али, наравно, то такође значи да одређени услови за чланство, такође, морају бити испуњени унапред", рекла је Фон дер Лајенова.

Председница Европске комисије је нагласила да Европа треба да стави "више новца на сто" како би помогла да се побољшају животи људи и олакша процес интеграције.

"Требало би да повећамо ресурсе посвећене Западном Балкану", истакла је председница ЕК.

Указала је да су неке од реформи које су део процеса придруживања кључне за поверење инвеститора.

"Рецимо, изградња независног и ефикасног правосуђа, обезбеђивање здравих јавних набавки и јачање борбе против корупције. Или, на пример, енергетско тржиште. Регион Западног Балкана има огроман потенцијал за диверзификацију од руских фосилних горива. Али треба да повећа енергетску ефикасност, појача диверзификацију и убрза примену више обновљивих извора енергије", напоменула је Фон дер Лајенова.

Према њеним речима, Западни Балкан може да постигне и једно и друго - и енергетску независност од Русије и ближе усклађивање са ЕУ како би се убрзало приступање.

"Моја последња поента је јасна. Спремни смо да подржимо Западни Балкан повећањем претприступних фондова. На Западном Балкану постоји велика потреба за инвестицијама. Оне ће побољшати животе људи. А такође ће олакшати пут у нашу Унију. Из тог разлога треба да повећамо средства намењена Западном Балкану. У овим турбулентним временима, овај план од четири тачке је права понуда за Западни Балкан", истакла је Урсула фон дер Лајен.

Недавне тензије забрињавајуће

Урсула фон дер Лајен је изјавила да су "недавне тензије" забрињавајуће.

"Недавне тензије су наравно забрињавајуће. Позивам све стране да се удаље од конфронтације и да предузму мере за враћање смирености", рекла је Фон дер Лајенова, али није прецизирала на које тензије мисли.

Она је у говору, који је највећим делом био посвећен рату у Украјини, рекла да су "ударни таласи које је послао Путинов агресорски рат стигли и до наших шест партнера са Западног Балкана".

"Али то нас је само још више зближило", додала је и указала да је ЕУ проширила на Западни Балкан исте мере солидарности које је предузела унутар Уније.

"Подржали смо угрожена домаћинства код високих трошкова енергије. Градимо нову инфраструктуру како бисмо смањили зависност Западног Балкана од руских фосилних горива. И ова практична сарадња тече паралелно са напретком на путу ка ЕУ", рекла је Фон дер Лајен.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво