Читај ми!

Опозиција изразила забринутост због ситуације на КиМ, осудила употребу силе

Више опозиционих странака и данас је изразило забринутост због дешавања на Косову и Метохији и осудило употребу силе према српском народу.

Странка Заједно осудила је употребу силе од стране Кфора и косовске полиције и оценила као недопустиво то што КФОР није успео да нађе начин да мирно разреши ситуацију.

Та странка у саопштењу наводи и да је опасно и противно интересима Србије и Срба на Косову и Метохији "свако агресивно понашање грађана према јединицама Кфора".

Сматрају и да ће догађаји који су јуче кулминирали сукобима грађана са припадницима Кфора у Звечану имати далекосежне последице на политички и друштвени развој у целој Србији укључујући КиМ.

Они су оценили да Курти нема никакав проблем да злоупотребљава војску и полицију за остваривање својих националистичких циљева непоштујући никакве договоре и међународне стандарде, али тврде да одговорност за ситуацију постоји и у Београду.

У саопштењу они тврде да је Александар Вучић позвао Србе са севера да напусте институције, да бојкотују локалне изборе, а онда да дођу у Београд, што је Аљбин Курти искористио да би "окупирао" општине на северу.

Заједно сматра да циљ Србије треба да буде политички договор, који би нас довео до Европске заједнице Западног Балкана, а затим да сви постанемо део Европске уније.

Странка Заветници је оценила да више нема сумње да је циљ Аљбина Куртија да осим физичке окупације севера покрајине трајно етнички очисти овај простор од српског живља, и да му у томе помаже војна мисија НАТО-а на КиМ.

"Срби на Косову и Метохији суочавају се са најдиректнијом претњом по свој опстанак и са пуним правом очекују одлучну и моменталну реакцију своје државе. Србија више не може да чека", указала је та странка у саопштењу.

Заветници траже од државног руководства да прогласи ванредно стање на територији КиМ и да донесе одлуку о размештању оружаних снага Војске Србије у општинама на северу, на шта Србија има, како кажу, легитимно право према Повељи УН и Резолуцији 1244. Они сматрају и да ће даље инсистирање на разговорима под, како кажу, менторством оних који пуцају на српски народ, водити у рат на КиМ, јер док је Србија "наивно веровала" у компромис са Куртијем, ЕУ и САД су наоружавале Приштину.

"Уместо Заједнице српских општина Срби су добили сузавац, шок бомбе и потпуну окупацију севера покрајине", навели су Заветници тражећи и да се хитно сазове ванредне седница Владе и Народне скупштине на којима би били донети закључци о напуштању преговарачког процеса под окриљем Брисела и враћању дијалога пред СБ УН.

Коалиција НАДА коју чине Нова ДСС и ПОКС тврди да Србија седи скрштених руку док су Срби нападнути на северу КиМ и на њих пуцано из ватреног оружја.

Они су поновили захтев да Вучић поднесе оставку тврдећи да је његова политика према КиМ доживела крах, и да ће највеће жртве бити наши људи на КиМ, саопштено је из НАДЕ.

Српска радикална странка оценила је да је Кфор показао да је њихова мисија на КиМ отворена подршка албанским "сепаратистима-терористима", у складу са политиком великих западних сила и Сједињених Америчких Држава.

"Ово је кап која је прелила чашу и Србија мора одмах затражити да се преговори о Косову и Метохији врате у Савет безбедности Уједињених нација", навела је СРС у саопштењу и оценила да једино Русија може помоћи у решавању питања КиМ.

Део опозиционих странака јуче је осудио дешавања на КиМ.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво