Читај ми!

Много питања пред почетак радне недеље на северу КиМ

На северу Косова и Метохије је мирно, али врло напето пошто су специјалне јединице полиције у петак заузеле зграде општина у три града.

Од насилне акције полиције у заузимању објеката локалне самоуправе у Лепосавићу, Зубином Потоку у Звечану нема промене. Општинске зграде су и даље под контролом наоружаних припадника специјалне полиције у оклопним возилима.

Полиција је на општинским објектима заменила врата и поставила свој видео надзор, наговештавајући да њени специјалци неће ускоро да се повуку. Нема ни најаве из владе у Приштини да би могла да поступи по захтевима међународних фактора, да деескалира ситуацију на терену.

Најновији у низу позива уследио је од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, да Приштина мора да деескалира ситуацију и не предузима једностране, дестабилизујуће кораке.

Приштина и Београд сада морају да се укључе у дијалог који води Европска унија, као једини пут ка миру и нормализацији, поручио је Столтенберг.

У Приштини, иако тврде да имају разумевања за забринутост међународне заједнице, не показују да су превише узнемирени позивима за повлачење специјалних снага полиције.

Премијер Аљбин Курти рекао је на састанку са известитељком за КиМ у Европском парламенту Виолом фон Крамон да је након избора 23. априла важно да се што пре почне са пружањем основних услуга грађана на локалном новоу, а пошто Срби од новембра прошле године бојкотују институције на северу.

“Уколико албански градоначелници општина на северу Косова улазе у општинске зграде само уз присуство тешко наоружаних полицијских снага, онда они ‘немају политички легитимитет‘, иако разумем да имају право да обављају своје функције. Влада у Приштини није поступила у петак у складу са оним што би ЕУ желела да види. Треба да размислимо о другим могућностима и опцијама", изјавила је Фон Крамонова.

Након интервенције полиције пре два дана, мирно је на северу КиМ, али питање је да ли ће тако остати наредних дана.

Сутра, на почетку радне недеље ђаци треба да уђу у школе, радници локалне самоуправе по систему Владе Србије на посао у зградама које су под контролом специјалне полиције.

У Звечану су средња и основна школа тик уз зграду општине. Полиција је својим возилима испред улаза и школске зграде, тако да њихово присуство брине наставнике и родитеље и њихову децу.

Питање је и да ли ће службеницима Привремених општинских тела Владе Србије бити омогућено да уђу у своје канцеларије. Питање је шта ће бити са документацијом републике Србије у зградама локалних самоуправа у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Одговоре на нека од тих питања очекујемо већ сутра ујутру.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво