Читај ми!

Вучић: На Скупштини у Крагујевцу 27. маја се бира ново руководство СНС-а

На Скупштини Српске напредне странке око 4.000 делегата ће 27. маја у Крагујевцу бирати ново руководство, саопштио је након седнице Председништва СНС-а председник странке Александар Вучић. Говорећи о скупу који је заказан за 26. мај, Вучић је рекао да то не сме да буде скуп мржње, већ скуп наде.

Александар Вучић је навео да се на седници Председништва СНС-а разговарало о актуелној политичкој ситуацији у земљи.

"Разговарало се о предстојећем, ми се надамо великом скупу 26. маја у Београду, о суштини и ономе шта он треба да представља, каква је порука за грађане и какви су планови за будућност", рекао је Вучић.

Трећа тема је, додао је, Скупштина СНС-а која ће бити одржана 27. маја у Крагујевцу.

Навео је да је све спремно за Скупштину странке 27. маја у Крагујевцу и да ће тада 4.000 делегата изабрати ново руководство странке и донети одлуку о уласку странке у нови, шири покрет.

"Оно што је важно да се странка припреми и да са новим руководстовом буде спремна за све изазове", нагласио је Вучић.

О Косову и Метохији и економској ситуацији

Додао је да се на седници разговарало и о притисцима поводом Косова и Метохије, као и о извештају који је поднео директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Постоји де факто план чија је суштина да ми њих де факто признамо, а они ништа да не ураде. Највећа партија пружила нам је подршку да нађемо компромис, али да чувамо национални интерес Србије", рекао је Вучић.

Указао је да се разговарало и о економској ситуацији.

"Наложићемо Влади да приступи реформи јавних предузећа, отворенијем наступу у довођењу инвеститора, али и да се решавању проблеми људи", рекао је Вучић.

Додао је да људи који се налазе у највећој партији и која је, како је рекао, нормално да буде критикована, морају да више разговарају са грађанима и саслушају народ и да прихвате њихове примедбе.

"До вечерас прикупљено 20.000 комада оружја"

Са поносом желим да вам кажем да смо до вечерас успели да прикупимо 20.000 комада оружја и минско-експлозивних средстава, навео је Вучић.

"То је највећи успех који је држава Србија успела да направи у тешком, деликатном тренутку после великих несрећа и огромних трагедија. Поносан сам на одговорност људи који су разумели колико је важно да предају нелегално оружје. Та акција се наставља и убрзавамо тај темпо. Реч је о озбиљној количини оружја и за толико оружја смо данас сигурнији и за готово милион метака различитог калибра и минско-експлозивних средстава", рекао је Вучић.

Навео је да се највећи део оружја и минско-експлозивних средстава, које су грађани вратили у акцији враћања оружја, уништава, а да се део враћа Војсци Србије.

"Највећи део иде у Војно-технички ремонтни завод где се добар део минско-експлозивних средстава уништава, а један део, да би могао да остане употребљив, врши се комплетан преглед наоружања и уколико се види да је то војно наоружање, враћа се војсци", објаснио је Вучић.

Додао је да се највећи део минско-експлозивних средстава ипак уништава, јер није лако извршити преглед, а да се, што се тиче самих цеви, оне шаљу у "Заставу оружје".

"Када доставите 20.000 или 30.000 комада, очекујемо да за то што користе ударне игле, магацине и све остало, врате нам 3.000 модуларних пушака. То су сада ове пушке које смо направили и које имају своје недостатке, али су све боље", рекао је Вучић.

Како је рекао, тако раде све нормалне и демократске земље и драго му је што је то наишло на пажњу у ЕУ и што кажу да је акција предаје оружја одлична акција. "Поносан сам на одговорност наших грађана, јер то је много већа безбедност за наше људе", поручио је Вучић.

"Скуп 26. маја не сме да буде скуп мржње, већ скуп наде"

Говорећи о скупу који је заказан за 26. мај, Вучић каже да не сме да буде скуп мржње, већ скуп наде.

"Ово не сме да буде скуп мржње. Тај скуп мора да буде све супротно од онога што неки други раде", поручио је Вучић.

Истакао је да 26. маја неће бити одржан скуп СНС-а или СПС-а, већ да су на њега позвани сви добри људи. Додао је да ће на том скупу бити показан пут Србије напред, у будућност.

"Морамо да уверимо Србију да ће Србија, не само да опстане, већ да ће моћи још брже да напредује", рекао је он.

Указао да верује да ће то бити највећи скуп икада одржан у Србији, не рачунајући онај на Газиместану.

"За нас је важно да на овом скупу наде 26. маја са почетком у 19 часова људима улијемо наду у Србију, да могу да живе нормално", рекао је председник.

Нагласио је да не постоји ниједна област у којој Србија није остварила напредак.

"Скуп ће бити испред Скупштине, нисмо антисистемски оријентисани"

Вучић је навео да ће скуп заказан за 26. мај бити одржан испред Скупштине јер, како је рекао, СНС није антисистемски оријентисана.

"Мора да постоји ред у држави. Некако је симбол да будете испред институција система. Друго, можда те вечери буде неких одлука које се тичу баш тих институција, а то се не односи на спаљивање и рушење, већ се тиче озбиљних и далекосежних одлука", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли су поједини грађани приморани да се појаве на скупу 26. маја, Вучић је нагласио да сви ти који су наводно приморани не треба да дођу на скуп.

Међутим, истакао је да ће на скупу бити људи који поштују лидере Српске напредне странке и да неће окретати главе ни од њега, али ни од осталих учесника.

О протестима пољопривредника: Позивам их на разговор

Говорећи о незадовољним пољопривредницима, указао је да су државне субвенције 2012. године износиле 25,8 милијарди динара, а данас 81 милијарду, те да пољопривредници данас излазе са најмодернијим тракторима на улице.

"Позивам их да разговарају. Ја сам спреман да их примим увек и у сваком тренутку", рекао је Вучић, али је истакао да не пристаје на политичке претње.

"Не постоји ниједан разлог за хајку на Порфирија"

Вучић je изјавио да не постоји ниједан разлог за "хајку коју против патријарха српског Порфирија води део опозиције".

"Да водите такву хајку против цркве, ја морам да кажем да ми је јасно каква је то антисрпска агенда, пошто не постоји ниједан разлог зашто би ту хајку водили. Они који је воде против патријарха очигледно ништа не знају о вери, а да ни поштовања и васпитање немају превише", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара после седнице Председништва странке.

Истакао је да је Србија секуларна држава, где су јасно одвојени црква и држава, али да је потребно да разговарају.

Како је рекао, "анархо-либералне снаге које себе називају грађанским снагама увек су много агресивне, и на кога год да крену, на крају се обрачунавају са било којим патријархом, од патријарха Павла, Иринеја до Порфирија".

"Не могу да се сете још патријарха Германа, не знају још шта би да замере, и увек то против цркве и на крају државе, али имате људи којима је то избор и морате то све да допустите. Свако има право на своје мишљење док не угрози физички интегритет неког другог или институције система или државни поредак", поручио је Вучић.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво