Читај ми!

Радман: Хрватска подржава сваки споразум Београда и Приштине

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да подржава Декларацију Београда и Приштине о несталим лицима током сукоба на Косову и Метохији, као и сваки споразум који води усаглашавању међусобних односа.

Гордан Грлић Радман се на почетку посете Приштини састао с косовском министарком Доником Гервала Шварц, а током дана ће посетити представнике хрватске заједнице у Јањеву. Састаће се и с премијером привремених органа Аљбином Куртијем.

Подсетио је да Хрватска још увек и након 30 година трага за 1.812 несталих особа, те да су питање несталих увек истицали као кључно у процесу помирења између народа и држава.

Рекао је да му је драго да се Хрватска узима као модел, као парадигма за модел решавања положаја мањина на Косову и Метохији, додајући је "Хрватска у задњих 30 година испунила све своје спољно-политичке циљеве".

Навео је да је његова посета искључиво везана за "јачање билатералних односа уз оснаживање хрватске подршке кад су у питању  косовске амбиције ка чланству у међународним организацијама и да видимо како ту Хрватска може помоћи".

По њему најважније питање је регионална стабилност, јер су, како је рекао, хрватске границе постале и европске границе.

"А када говоримо о хрватском такозваном моделу, онда можемо говорити о томе да је тај модел промовисан кроз уставни закон о правима мањина и он је успешан као такав и он би евентуално могао послужити као пример зато што је био и еволуиран у процесу нашег приступања ЕУ", нагласио је Радман.

Тај модел је, нагласио је, код њих остварио успех, али да, наравно поред њега постоји још модела у другим државама и њихова примена је питање колико су системи кооперативни и колико се могу имплементирати у властити систем, зависи од других земаља.

"Ми смо можда и пример у Европској унији. Ми у Хрватском сабору имамо осам места за националне мањине. Укључујући и Албанку у националном Сабору. Тако да је то и један добар пример", подвукао је Радман.

 Гервала је рекла  на истој конференцији за медије да ниједна врста удруживања не може да се спроводи ако се крши устав и нарушава функционисање.

"Оно што смо видели у Босни и Херцеговини  не може да се деси овде. Овом региону је довољна Република Српска, не треба јој друга. Од свих модела које смо видели, нашли смо да косовски устав даје много више права заједницама", рекла је Гервала.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару