Читај ми!

Вучић о изборима на северу КиМ: Тежак дан за демократију и српски народ, срамота за Европу

Избори у недељу у четири општине на северу КиМ биће ужасан дан за демократију, тежак дан за српски народ, али и срамота за Европу, свет и земље Квинте, рекао је председник Александар Вучић. Каже да Србија трпи све веће притиске да уведе санкције Русији. Најавио је да ће пензије пре краја године бити повећане најмање 12 одсто, као и да очекује да ће то повећање износити између 14 и 15 одсто.

То ће бити дан када ће званично бити облежена срамота Европе и света, због тога што су организовали те изборе и поздављају их, рекао је председник Александар Вучић у емисији "Прва тема" на ТВ Прва.

Вучић је рекао да Срби не учествују на тим изборима јер већ 10 година није формирана Заједница српских општина, у складу са Брислеским споразумом.

Истакао је да Срби нису напустили косовске институције због хира и зато што воле барикаде, већ зато што је противправно смењен директор Дирекције косовске полиције за Север командир Ненад Ђурић, али и због увођења вербалног деликта према Србима, хапшења Срба и свакодневног малтретирања и провоцирања Срба.

"Пуцали су на Јовановића, који је крив јер је носио шерпе на митровачку пијацу", навео је Вучић.

Указао је на то да "девет година учествујемо у институцијама по Бриселском споразуму, док Приштина 10 година по том истом споразуму не формира ЗСО".

"Бићу сасвим отворен, баш ме брига - ово је срамота Квинте, шта се дешава", навео је Вучић.

"У  три највеће општине на северу нема српског кандидата"

Каже да су сви на западу већ подржали изборе на северу КиМ и "да ће још нама да соле памет како су Срби криви".

"У недељу се излази на локалне изборе у четири општине на северу Косова. У тим општинама после повлачења Александра Јаблановића вечерас и који је то саопштио у Лепосавићу нема српских кандидата. Они имају још једног кандидата, али не желим о томе да говорим зато што бих ушао у нешто што је за мене као председника Србије врло проблематично", рекао је Вучић. 

Како је прецизирао, више нема ниједног српског кандидата ни у Лепосавићу, ни Косовској Митровици ни у Зубином потоку, као ни у Звечану. 

"Али да ништа не говорим…У ове три највеће општине на северу званично немате српског кандидата. Ту су кандидати из партија Аљбина Куртија и партије Хашима Тачија", рекао је Вучић. 

Председник је позвао грађане да буду мирни и да не изводе нападе ни на једном изборном месту. 

"Нећу дати да сломе Србију"

Он је додао да је у Лепосавићу уписано 300 Албанаца у бирачки списак од 15.000 људи што је два одсто, али како је додао, чак их толико и не живи ту већ око 60-70. 

"Они ће да их доводе из Подујева да би могли да гласају. Имаће два одсто излазност максимално. У Косовској Митровици ће да довуку све могуће из Јужне Митровице да гласају у Северној да би накарикали до четири одсто, у Зубином потоку и Звечану до два одсто. Нигде преко три или четири одсто и зато ће да вам кажу да су легални и легитимни избори", рекао је Вучић. 

"Срам их било све заједно, комплетну Квинту, све те лажове. Данас сам разговарао и изговорио горе речи од ових. Разговарао сам са највишим званичницима у преговорима у дијалогу западним представницима", рекао је председник.

Они сви то раде заједно зато што морају тзв. Косово да подрже и Србију да сломе, рекао је Вучић и оценио да им је то коначни циљ. 

"Можда ће мене да сломе, али им ја нећу дати да сломе Србију. И то вам гарантујем", рекао је Вучић. 

Оценио је да се то ради како би премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти могао да каже да нема српских општина на северу које хоће да се прикључе Заједници српских општина.

Велики притисци на Србију да уведе санкције Русији

Председник је рекао да Србија трпи све веће притиске западних политичара и дипломата који траже да Београд уведе санкције Русији. 

Вучић је истакао је да је један од последњих политичара који је то од њега тражио министрар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем који је јуче посетио Београд. 

"Сви само понављају 'да уведеш санкције, да уведеш, санкције'. А видели сте шта сам све рекао оном Швеђанину. Све што сам рекао, то сам и мислио. Напао да уведем санкције, и само то. Досадило ми је то питање", рекао је Вучић. анину. Све што сам рекао, то сам и мислио. Напао да уведем санкције, и само то. Досадило ми је то питање", рекао је Вучић.

"Око Видовдана формирање Народног покрета"

Александар Вучић изјавио је да би требало да после Скупштине странке која се одржава 27. маја више не буде на челу Српске напредне странке и да би од Видовдана требало да се крене у формирање Народног покрета за државу.      

"Следи нам 27. маја Скупштина СНС, странке која је променила и која мења Србију, странке која је најзаслужнија за промене Србије, странке чији ћу члан да останем и верујем да ћемо тада изабрати ново руководство странке", рекао је председник.

На питање ли то значи гашење СНС председник је нагласио да се то никада неће догодити. "Ни случајно", рекао је Вучић.

Истакао је и да жели да формира покрет који ће бити шири од Српске напредне странке (СНС), у којем ће прилику да учествују у вођењу земље добити и они људи који то нису имали у претходним периодима без обзира на странке којима су припадали.

"Хоћу да формирамо покрет који ће бити шири од СНС-а у којем верујем да ће СНС да донесе одлуку да учествује, али у који желим да убацим људе и који нису у СНС-у", рекао је Вучић.

Када је у питању потенцијални кандидат који би га заменио на челу СНС-а Вучић каже да то за зависи од људи у странци, али да постоји "троје или четворо који су озбиљни кандидати".

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво