Читај ми!

Контејнери на северу КиМ — бојкот избора и реакције

На северу Косова и Метохије почеле су припреме за недељне локалне изборе у општинама са српском већином, на којима неће учествовати Српска листа. Баш ту одлуку коментарисала је Виола фон Крамон, известитељка Европског парламента за Косово као велику грешку, на шта оштро реагује директор Канцеларије за Косово. Истовремено, од међународне заједнице рок Приштини да се што пре формира Заједница српских општина.

Контејнери, који су заправо импровизована биралишта, постављају се на северу покрајине уз обезбеђење косовске полиције.

Негде у исто време почела је и оштра полемика око неучествовања Српске листе на недељним ванредним изборима у већински српским општинама. Све је почело од изјаве известитељке Европског парламента за Косово Виоле фон Крамон.

"Бојкот се већ десио, верујем због одлуке Београда. Српска листа није регистрована за учешће на изборима и то сматрам великом грешком", рекла је Виола фон Крамон.

Прилично оштро на то реагује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. 

"Нескривена албанска лобисткиња, уместо да критикује своје приштинско чедо због непоштовања потписаних обавеза, окривљује Београд без икаквих доказа да стоји иза одлуке Срба са Косова и Метохије о бојкоту избора", навео је Петковић. 

За градоначелнике општина на северу бориће се 10 кандидата. Само један је из српске заједнице, пошто је Александар Јаблановић из Партије косовских Срба повукао кандидатуру.

Српска листа кандидате нема јер, како су саопштили, није испуњено оно због чега су и иступили из косовских институција: повлачење свих специјалних јединица са севера и формирање ЗСО. Последње у што краћем року очекују и Сједињене државе  - до 2. маја предлог Приштине очекује изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар. И за америчког амбасадора Кристофера Хила то је приоритет.

"Није тајна да моја и многе друге земље сматрају да ово није право време за изборе, јер смо у једном критичном, веома значајном моменту за дијалог који је у току. Сматрамо да се сви проблеми морају решавати кроз дијалог, а мислим да је најважније што мора да се реши формирање ЗСО - јер ће то бити тест наше способности да спроведемо договорено", рекао је Хил.

А о томе како ће се спровести избори у недељу бринуће Кфор.

Саопштавају да прате ситуацију и држи своје јединице на високом нивоу спремности како би се суочиле са сваким могућим сценаријем. Од приштинских институција очекују да ефикасно управљају ситуацијом.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара