Вучић у обиласку Рашког округа: Знам над чим сам положио заклетву, али и да деце за бацање немамо

Председник Србије Александар Вучић је из Новог Пазара започео посету Рашком округу. Најавио је да ће се у Општу болницу у Новом Пазару уложити 64 милиона евра, што је више него што је уложено у КБЦ Ниш. Током обраћања грађанима у Краљеву, Вучић је рекао да је ситуација у свету све сложенија и тежа, јер се рату у Украјини не види крај, као и да Србија као мала земља мора ту да пронађе своје место и опстане.

Вучић током данашње посете обећао улагања у Рашки округ

"Краљево добија дијагностички центар и затворени базен"

Обраћајући се грађанима у Спортском центру "Ибар" у Краљеву, Вучић је рекао да му је жеља да у Краљево доведе још једног капиталног инвеститора, који би могао да запосли школованије људе и оне са средњом стручном спремом да би имали веће плате.

"Ове две фабрике Леони и Таипа, запошљавају преко 5.000 људи, плус што помажемо домаћим компанијама као што је Гир која запошљава 800 људи, надам се да ће их бити још и помоћи ће им држава још и више", рекао је Вучић.

Навео је да се ради коридор Чачак-Адрани, а затим ће ка Трстенику, па затим брза саобраћајница Краљево-Рашка.

Он је рекао да ће Краљевчани да добију и затворени базен, али што је много важније дијагностички центар и са тим ће се кренути одмах, иако ће, како је рекао, много да кошта.

Вучић је обећао и да ће Краљевчани који још нису добили новац за санирање земљотреса да га добију.

"Ми смо тек сада успели да распетљамо шта се дешавало и да кренемо у другу фазу да оним људима којима није регулисан новац за земљотрес вратимо новац и учинимо оно што није урађено за све те године. Било је много крађе и лоповлука", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је његова порука свима да морамо да будемо много паметни и да знамо све наше слабости, да размумемо у каквом се тешком окружењу налазимо и да будемо међу онима који ће највише да се залажу за мир.

Додао је да се много улаже у јачање Војске Србије и да ће наши грађани све што војска има моћи да виде на приказу 22. априла у Батајници. "Наша војска је данас много јача него што је била. Да немамо јаку војску, Србија би била шака зоби коју би позобали", истакао је Вучић.

Он је додао и да ће морати много више да се улаже у централну Србију да би људи ту живели, а не одлазили у Београд.

Опширније Краће

Вучић: Деце на бацање немамо

Вучић је током обраћања грађанима у Краљеву рекао да добро зна над чим је положио заклетву, да ће о томе водити рачуна, али да исто зна "да деце на бацање немамо".

"Нећу да ти носиш пушку, него рачунар, да имате будућност и ти и твоје дете", поручио је Вучић.

Навео је и да је он председник "слободне и независне земље, да се не правда никоме". Навео је и да је он писао закључке Савета за националну безбедност, да је рекао да поштује територијални интегритет Украјине, али да нећемо уводити санкције.

"Знамо како је нама било, знамо како је било кад сте нам нападали земљу, све поштујемо и имамо своју политику... и зато ја желим да тај покрет обједини људе према земљи, који знају шта је самостална независна слободарска Србија, то не смемо да дамо никоме. Биће одлука и оваквих и онаквих, морате да се мигољите, а најважније је да чувате слободу и не угрозите будућност своје деце", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"До краја 2025. просечна плата биће 1.000 евра"

До до краја 2025. просечна плата у Србији биће 1.000 евра, пензија 450 за само две године, а просудићете јесмо ли говорили истину.

“Нисам задовољан што ће већ у марту у Београду просечна плата бити хиљаду евра, али ће у Крагујевцу, Крушевцу, Нишу бити нижа, зато ћемо много више морати да улажемо у централну Србију да бисмо то променили да би људи остали овде да живе и то је за нас ствар од кључног значаја”, поручио је Вучић.

Вучић: У понедељак ћу одговорити Ђукановићу

Говорећи о написима медија у региону да мешањем у изборе у Црној Гори жели да створи "српски свет", каже да никада није употребио ту синтагму.

"Чули сте да су Денис Бећировић и Аљбин Курти отворено подржали Мила Ђукановића, ћутим на сваку увреду па и Ђукановића коме ћу одговор дати у понедељак. Замислите да сам ја рекао то што Бећировић и Курти, па нема места у свету где ме не би обесили, медија који о томе не би писао. Овако је то нормално и нормално је да Србија ништа не каже и опет ће да кажу да радимо испод жита", рекао је он.

Према његовим речима, због тога други сматрају да Србија мора да буде неко слабији у региону, јер јачањем њих у региону "они мисле" да праве баланс.

"А у ствари праве дисбаланс да Србија буде слабија, да контролишу српску економију и контролишу српску државотворну енергију. И то је главна прича", рекао је Вучић.

Говорећи о политици, он је казао да то није списак жеља где ће он да викне и опсује, већ оно што се ради за "нашу децу" и да нешто оставимо иза нас.

"У овом тренутку наша земља у региону где живимо најбрже напредује и то сви виде и ови около којима се не допада и они већи којима се такође не допада", рекао је он.

Опширније Краће

Вучић: Криви смо због бржег економског раста и бољи од других

Председник Вучић је изјавио да је Србија другима крива због бржег економског раста и рада којим је показала да може да буде боља од других.

Он је на скупу у Краљеву као пример навео најављени приказ за Дан војске 22. априла, када би Војска Србије требало да покаже шта производи и има и шта је купила од Француске, Кине и других земаља.

"А они у региону кажу Вучић зликовац држи параду на месту где су убијене стотине Албанаца. А то место нема везе са тим местом, али немогуће је да им објашњавате и зато ћутите, тихо говорите и радите. Тиха вода брег рони. А без јаке војске били бисмо шака зоби", рекао је Вучић.

 

Опширније Краће

Вучић: Све тежа ситуација у свету, Србија мора да нађе себи место и опстане

Председник Александар Вучић изјавио је у Краљеву да је ситуација у свету све сложенија и тежа, јер се рату у Украјини не види крај, као и да Србија као мала земља мора ту да пронађе своје место и опстане.

"Додатно се усложњавају односи између велики сила, између Кине и САД, Кине и Европе, и великих западних сила и Русије и то на све директнији начин, а не само преко Украјине", рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Краљеву, у оквиру посете Рашког округа.

Истакао је да Србија мора у таквој ситуацији да пронађе своје место под сунцем, опстане и буде свој на своме.

"Да пробамо да сачувамо своју независност, самосталност у одлучивању. Али, није самосталност само ако имате своје границе, војску и полицију, већ када вам министре не бира неко са стране, када сами одлучујете које ћете пруге и путеве да градите и друго", рекао је Вучић.

Он је грађанима, такође, навео да неће да им говори оно што политичари обично говоре, то јест оно шта би волели да чују.

Вучић је истакао да је слушао од свих претходних власти да ће направити ауто-пут до Чачка, али да нису успели ни идејни пројекат да направе, док је ова власт направила ауто-пут до Чачка, као и да ће за годину и по дана бити завршена и деоница Моравског коридора од Прељине до Адрана.

Опширније Краће

Вучић најавио обнову све три школе у Рашкој

Вучић је најавио током посете селу Павлица да ће држава обновити све три школе у Рашки и урадити спортску халу, као и да ће тај крај добити бољи пут до манастира Павлица.

"У Рашки, све три школе ћемо да радимо обнову, што је око 2,5 милиона евра. Урадићемо и оно што смо обећали око спортске хале", рекао је Вучић током обиласка етно села и музеја "Топлина душе".

Вучић је у разговору са мештанима рекао да зна колико имају проблема са водом и око Копаоника, али да ће држава урадити све што може да им помогне, као и да имају боље околне путеве.

Мештани су питали да ли би држава могла да направи музеј Првог светског рата због Милунке Савић.

"То морамо да урадимо, за то нам је вероватно и најмање пара потребно", додао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Желим да избори у Црној Гори прођу у реду, честитаћу новом председнику

Црној Гори желим успех у недељу на изборима, да све прође у реду и миру и колико у понедељак честитаћу новоизабраном председнику, рекао је Вучић током посете Рашком округу.

Одговарајући на питање новинара, да ли је за њега изненађење то што је Аљбин Курти подржао Мила Ђукановића, Вучић је додао да је ћутао током целе кампање у Црној Гори, а да се "њихова кампања увек своди на Србију и на Александра Вучића", али да он нема проблем с тим.

Председник Србије је рекао да је Црна Гора наша суседна, братска и пријатељска земља, да јој жели све најбоље и да њени грађани одлучују ко ће бити председник.

"Нека они раде свој посао. Ми се у то не мешамо.

На питање како види то што се од стране Европске уније врши притисак на Србију да уведе санкције Русији, а иста та Унија послује са Русијом, рекао је да је довољно како нас оптужују што сарађујемо са Кином, а онда се види како неке од тих земаља имају по сто пута већу трговинску размену са Кином.

Замољен да прокоментарише подизање оптужнице против бившег америћког председника Доналда Трампа и да ли би то могло да утиче на предстојеће изборе у САД, Вучић је рекао да се он не би мешао у владавину права у САД, али да је сигуран да би они имали став да се код нас нешто дешава.

Опширније Краће

“Наставићу да се борим за народ на КиМ позивима на мир и разговоре"

Вучић је на питање новинара поводом навода да вечерас истиче рок за пререгистрацију возила на северу Косова и Метохије и да ли ће КМ таблице моћи и даље да се користе на том простору, подсетио на изјаву портпарола службе за спољне послове ЕУ Петера Стана да споразум Београда и Приштине од 23. новембра нема постављени крајњи рок, нити датум истицања, додајући и да је ЕУ рекла да је Србија у праву.

"Боримо се, радимо шта можемо, добили смо данас потврду ЕУ да смо ми у праву, а да ли је ЕУ у стању да приволи Куртија да то уради или не... Шта раде наши политички противници и њихови медијски експоненти, покушавају да вам кажу када Курти нешто једнострано изведе и када он спроводи терор над нашим грађанима, да за то није Курти крив већ Вучић, а којим средствима да спречим насиље над Србима осим сталним интензивним позивима на мир, разговоре, договоре, компромисе и све друго", рекао је Вучић у Новом Пазару одакле је почео обилазак Рашког округа.

Опширније Краће

Вучић о разговорима са "вредним домаћинима наше Србије"

Вучић обишао етно село и музеј "Топлина душе" у Павлици код Рашке

Председник Вучић је у оквиру посете Рашком округу обишао село Павлица, као и етно село и музеј "Топлина душе".

Вучића је испред етно села дочекао власник и домаћин етно села Зоран Кошанин и становници Павлице, а са председником су у обиласку и министарка пољопривреде шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Танјуг/Владимир Спорчић

Вучић: Велика нервоза у свету, предстоји једно од најтежих пролећа

Поводом рата у Украјини, Вучић је изјавио да је ситуација у свету много компликованија него што се то мисли, као и да предстоји једно од најтежих пролећа у политичком, али и војном смислу.

Вучић је тако одговорио на питање новинара у Новом Пазару да прокоментарише то што је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да Запад јача војну силу у Пољској, као и да планира инвазију на Белорусију, али и да би постављање нуклеарног оружја у Белорусији могло да заштити његову земљу.

"Ситуација је још много компликованија и види се да је свуда велика нервоза. Лукашенко је рекао неке ствари за које нисам сигуран да би били одушевљени ни у Москви, а за ово друго нисам сигуран да су задовољни на Западу. Види се да се жури и Украјинцима и Русима. Погледајте изјаву председника Кине Сија, који је уз Бајдена можда најмоћнији човек на свету, у којој каже да његова земља мора да буде припремљена за рат. Када све то сложите онда вам је јасно да нам предстоји једно од најтежих пролећа не само у политичком већ и војничком смислу", рекао је Вучић.

Истакао је да би у тој ситауцији Србија требало себе да гледа и чува, додатном бригом о грађанима, чувањем мира, разговором са људима и додатним улагањима и растом БДП-а.

"Да то покушамо, да то буде наш одговор", поручио је Вучић.

Опширније Краће

“Нови Пазар ће добити више трансферног новца и нови стадион“

Председник Вучић изјавио је да ће Нови Пазар убудуће добијати више трансферног новца и да ће се у том граду градити нови, модеран стадион.

"Мислим да то људи у Новом Пазару заслужују. Људи из Сјенице тражили су школу са затвореним базеном и добили су је. Биће готова за три месеца", навео је Вучић.

Он је истакао да би њега највише обрадовало када би успео да доведе доброг инвеститора у Нови Пазар.

"Знам да људи иду на три месеца у Немачку, врате се па троше паре, па опет иду. Мене ће највише да обрадује ако нађемо капитално интензивну инвестицију, добру фабрику са пристојном платом, да можемо да запослимо део жена, али и мушкарце и тада Пазар расте. Некима ће то бити друга, некима прва плата, и ви сами бирате на шта ћете да потрошите паре", рекао је Вучић.

Танјуг/Раде Прелић

Вучић: Биће нових запошљавања у новопазарској болници

Председник Вучић је изјавио да ће се број запослених у новопазарској болници повећати, самим тим што ће се повећати број постеља са 420 на више од 700.

Он је новинарима након обиласка Новог Пазара рекао да ће клиничко-болнички центар у том граду имати 17.000 квадрата и да неко ту мора да ради, одржава и брине о пацијентима.

Он је тркао и да је за њега важно да све буде брзо, да му је речено да ће све да буде завршено за 2,5 године иако је рок три године.

Директор опште болнице Нови Пазар Мехо Махмутовић изјавио је да је данашњи почетак радова на реконструкцији те болнице - историјски чин, и највећа таква инвестиција не само у том граду, већ у целом региону, као и једна прекретница у здравству.

Опширније Краће

Вучић: У Општу болницу улажемо 64 милиона евра, прерашће у КБЦ

Председник Вучић је у Новом Пазару озваничио почетак радова на реконструкцији Опште болнице у коју ће бити уложено 64 милиона евра, а која ће, како је рекао, прерасти у Клиничко-болнички центар.

"Овде улажемо 44 милиона евра само у овај објекат, плус још најмање 20 милиона у опрему. Укупно 64 милиона, да имате у виду, то је седам или осам милиона више него што је уложено у КБЦ Ниш", рекао је председник и нагласио да није дошао у Нови Пазар да се додвори, јер зна да ће срца Бошњака тешко освојити, већ да покаже поштовање и резултате.

Рекао је да ће ова болница бити преименована у КБЦ и нагласио да ће добити дозволу за то пре отварања.

Вучић је упутио извињење Бошњацима и муслиманима што у време рамазанског поста организују манифестацију, али да жели да се посао заврши што је могуће пре и свима њима поручио "Рамазан шериф мубарек олсун".

Вучић је подсетио да је после много деценија асфалтиран пут до Сопоћана, и додао да ће бити уложено и у мотел и у сам манастир још 50 милиона.

"Уложићемо и 50 милиона у велелепну Алтун Алем џамију којом се поносимо, без обзира на то које вере били", рекао је Вучић и додао:

"Данас, као што сам недавно односио и мали лични прилог за Сопоћане, ако ми муфтија дозоволи оставио бих и за Алтун Алем џамију. Важно је да председник једне земље покаже поштовање према свима који у земљи живе и да су сви једнаки."

Опширније Краће

Вучић стигао у Нови Пазар, почео посету Рашком округу

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Нови Пазар, одакле је започео посету Рашком округу. Вучић у Новом Пазару треба да озваничи почетак радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице у том граду.

Председника Србије су дочекали, између осталих, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и делегација Града, као и министарка здравља, Даница Грујичић, али и велики број грађана.

Пројекат ће бити реализован у две фазе. У првој биће грађена зграда Одељења за психијатрију и нови хируршки блок, а постојећи ће бити реконструисан.

Такође, биће грађена и интернистичка зграда као и нове зграде дечјег и инфективног одељења. У другој фази пројекта биће потпуно реконструисан Дом здравља.

Вучић ће потом обићи сеоско туристичко домаћинство "Топлина душе" у Рашки, а на крају посете Рашком округу обратиће се грађанима у Спортском центру "Ибар" у Краљеву.

Фото Танјуг/Раде Прелић

На почетку посете Рашком округу председник Вучић је у Новом Пазару присуствовао обележавању почетка радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице Нови Пазар.

У селу Павлица обишао је сеоско туристичко домаћинство "Топлина душе".

Вучић je посетиo и Краљево, где ће се у Спортском центру "Ибар" обратити грађанима.

Председник је раније најавио да ће кренути у обилазак Србије и да ће до краја године обићи свих 25 округа, а до сада је обишао Пчињски и Сремски округ.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво