Изабрани кандидати за Високи савет судства и Високи савет тужилаца

У Народној скупштини је на седници Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу изабрано још два кандидата из реда истакнутих правника за Високи савет судства (ВСС) и један за Високи савет тужилаштва (ВСТ).

На данашњој седници из реда истакнутих правника за кандидате ВСС изабрани су Наташа Делић и Жикица Дроњак, док је као кандидат за ВСТ изабран Душан Пурић. 

Одбор је на претходној седници изабрао шест и седам кандидата, с обзиром на то да је Скупштини потребно да предложе по осам кандидата за ВСС и ВСТ.

Седницу је водио председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимир Ђукановић.

Kандидати који су добили 12 или више гласова, односно који су изгласани двотрећинском већином на претходној седници за ВСС су Јелена Вучковић, Никола Бодирога, Марина Грбић, Растко Брајковић, Александар Поповић и Срђан Стефановић. 

Такође на претходној седници су као кандидати за ВСТ прошли Мирослав Диорђевић, Предраг Ћетковић, Весна Луковић, Владимир Симић, Ненад Тешић, Јелена Глушица и Бојан Петровић.

Јавно слушање овог Одбора заказано је за следећу суботу 1. априла, када ће свих 16 кандидата да се представе и одговарају на питања представницима опште и стручне јавности.

Одбор ће предложити Народној скупштини по осам кандидата за Високи савет судства и Високи савет тужилаштва од којих ће Народна скупштина двотрећинском већином бирати по четири истакнута правника за ова два правосудна органа.

Новим правосудним законима је прописано да ће ВСС чинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Kасационог суда, а чланови ће између себе бирати преседавајућег.

Са друге стране чланови ВСТ ће поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво