Сијарто: Мађарска ће Србији складиштити и испоручивати гас и ове године

Шеф дипломатије Петер Сијарто саопштио је након посете Београду је постигнут договор да Мађарска Србији складишти и испоручује природни гас и ове године.

Министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто истакао је на Фејсбуку након посете Београду да је стратешко партнерство и пријатељство Мађарске и Србије умногоме разлог зашто Мађарска може успешно да се носи с актуелним проблемима и изазовима.

Сијарто је рекао да су у питању економски, безбедносни и енергетски изазови у којима се две земље несебично помажу.

Истакао је да је прошле године достигнут рекорд од шест милијарди евра трговинске размене између две земље, што Мађарској много значи.

Осврнуо се и на добру сарадњу са Србијом у вези са спречавањем илегалних миграција, рекавши да су на јужној српској граници стално присутни и контингенти мађарских полицајаца.

Најважнијом је оценио сарадњу у снабдевању енергентима две земље. 

"Сигурно снабдевање гасом Мађарске обезбеђује транзит преко Србије, а ми помажемо Србији тако што чувамо неколико стотина милиона кубних метара гаса у нашим складиштима и прослеђујемо српској страни када им је потребно", нагласио је Сијарто.

Додао је и да је постигнут договор да ће Мађарска Србији складиштити и испоручивати природни гас и ове године.

"Такође, у току су припреме да се између Мађарске и Србије удвостручи капацитет преноса електричне енергије, да би се олакшала и убрзала размена струје између две земље", истакао је Петер Сијарто.

Да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу, данас су потврдили и премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво