Човић за РТС: Не очекујем ништа посебно у Охриду, ЗСО се мора спровести

У Охриду се представници Београда и Приштине састају са званичницима Европске уније. Према најавама, разговараће се о споразуму о имплементацији европског предлога. Некадашњи потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић рекао је за РТС да не очекује ништа посебно од данашњег састанка и истакао да су позиције јасне и да се оснивање Заједнице српских општина мора спровести.

Некадашњи потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић рекао је за РТС да се нагађа шта пише у анексу споразума Европске уније између Београда и Приштине о којем би требало да буде речи на данашњем састанку у Охриду.

"Анекс садржи тајминге за спровођење тачака, садржи друге разраде појединих чланова. Ту је интересантан члан 4. Интересантан је члан везан за ЗСО где се заправо у њему и не помиње ЗСО, него се помињу некаква решења. Када анализирате шта је Лајчак причао у Приштини, знате он оде у Приштину и прича о неких 15 решења. Онда дође у Београд и каже да се мора спровести Заједница српских општина", рекао је Човић.

Оценио је да, када се каже да се мора спровести Заједница српских општина, то значи да се треба спровести оно што је потписано 2013. и 2015. године.

"Онда имате Ескобара, који је специјални специјалног, није државни секретар, он је неки помоћник, уз сва уважавања, онда он крене да вам прича о свим тим стварима, и на крају, из дубине подсвести, јер не можете да лажете, каже, парафразирам, однос између две државе, а сви желе, не знам какав, велики напредак", навео је Небојша Човић.

Истакао је да не очекује ништа посебно на Охриду.

"Наравно, они ће правити помпу, видим да је 200 медија доле присутно. То ме подсећа на оне варијанте кад је несретни Заев око Македоније мењао име, свашта нешто им је дао. Не верујем да ће то бити. Верујем да ће председник Србије издржати све те притиске и да неће дозволити да се повлаче било какви потези и знајући њега, очекујем то да се на тај начин не урушава наш уставни поредак", рекао је Човић.

Додао је да су позиције јасне.

"ЗСО само на бази онога што је потписано 2013. и 2015, уз опрез и када је то у питању, јер њихове намере уопште нису чисте, верујте ми. Они кроз то желе да преузму и образовање и здравство и платни промет, једном речју, да односи буду, терминолошки, између Косова и Србије", истакао је Човић.

Подсетио је како је јуче обележено 19 година од погрома 2004. који је, како је навео, такође резултат неког споразума.

"Тај споразум је потписан 2001. године. Зове се Заједнички документ који је био утемељен потпуно на Резолуцији 1244 и у складу са нашим Уставом и ми смо кренули да га спроводимо и били смо, као Београд, врло ефикасни у свему томе, и у повратку и у осталим стварима. Толико ефикасни да су они онда направили погром и попалили и урушили и тиме, оно што они редовно раде, ресетовали систем. Стално ресетују и стално као, ајмо сад испочетка, ајмо сад нешто ново", нагласио је Небојша Човић.

"Расписивање потернице за Путином политички мотивисано"

Човић је навео да сматра да је расписивање потернице за председником Русије Владимиром Путином политички мотивисано и додао како ни САД, ни Кина, ни Русија нису део Међународног кривичног суда који је потерницу расписао и оценио да је потерница расписана како би се скренула пажња са диверзије на Северном току.

"Мислим да је овом одлуком суд поново исполитизован. Наиме, он више нема своју независност, као ни у нашем случају. Он је стављен у функцију спољне политике САД и да не говорим о томе да имате одређене тужиоце у том суду који су покретали или покушали да покрену одређене поступке против САД за ратне злочине који су почињени у многим земљама – Ирак, Авганистан, почевши од Вијетнама, али да апсурд буде већи, Американци су тим тужиоцима расписивали санкције", рекао је Човић.

Оценио је да та вест није за радовање и да је опасна за цео свет.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво