Вучић у Охриду: Договор о неколико тачака смо постигли, ништа се не завршава вечерас, већ почиње, формирање ЗСО приоритет

У Охриду је завршен састанак европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем. Претходно одржани билатерални сусрети. Постигли смо некакав договор, неколико тачака ће постати део договора за обе стране и за Београд и Приштину, рекао је Вучић после маратонских разговора. Ни данас нисам ништа потписао, истакао је Вучић. Председник ће се у недељу у 11 сати обратити грађанима, уз директан пренос на РТС-у.

Састанак који је сазвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ почео је  у 10 часова, а учествовали су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти. 

Дијалог се одвијао уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Прво су одржани одвојени билатерални састанци са Вучићем и Куртијем, један за другим, након чега је уследио заједнички трилатерални састанак.

Вучић: Позиција Србије тежа, нећу ништа потписати

Александар Вучић изјавио је синоћ да ће због налога који је издао Међународни кривични суд у Хагу за хапшење председника Русије Владимира Путина позиција Србије у Охриду бити тежа, као и да ћемо због тога морати још боље да промишљамо сваки свој потез у будућности.

Вучић је поручио да жели да разговара о нормализацији односа и о томе да Срби и Албанци могу нормално да разговарају и поновио да у Охриду  неће ништа потписати.

Он је на скупу у Сремској Митровици одговорио на то што, како је рекао, неки кажу "идемо да га спречимо да сутра потпише".

"Сад вам кажем нећу да потпишем ништа и баш их брига. Мислите да се радују, не радују се, јер се радују само несрећи Србије и радовали би се да сам рекао нешто друго. Хоћу да разговарам о нормализацији, да можемо да разговарамо једни са другима", нагласио је председник.

Жозеп Борељ је истакао уочи састанка да је време за договор Београда и Приштине о имплементацији споразума о нормализацији односа. Поручио је да је време да Београд и Приштина "преузму одговорност" и учине корак ка ЕУ.

Како је саопштила европска дипломатска служба, Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен су се у телефонском разговору уочи охридског дијалога сагласили да је сада право време да се учине значајни кораци у интересу европске интеграције Београда и Приштине.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво