Читај ми!

Брнабић за РТС: Појачава се притисак на Београд, извињавам се због грешке на сајту Владе

После седнице Скупштине Србије на којој се говорило о Косову и Метохији, вечерас у Београд, после посете Приштини, долази специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Реч је о додатном виду притиска, каже премијерка Ана Брнабић, истичући да је очигледно да се дипломатске активности убрзавају и да се појачава притисак на Београд. По питању КиМ неопходно национално јединство, рекла је Брнабић. Извинила се због грешке на сајту Владе где је, у преводу на енглески језик писало "Република Косово". Била је груба, неопростива грешка преводиоца, каже премијерка.

Премијерка Србије Ана Брнабић истиче да је очигледно да се дипломатске активности по питању Косова и Метохије убрзавају и да се појачава притисак.

"Што није ни чудно када погледате у каквом је стању свет, рат у Украјини, рат на истоку Европе - највећи део Европе је посредно у рату, у томе учествују и САД. Сада су велике тензије између САД и Кине. Ником не одговара било какав други, следећи нови потенцијални сукоб и нестабилност, и желе да било каква потенцијална жаришта угасе", каже премијерка.

Циљ је, каже, да се стави тачка на те конфликте, али и да се са дневног реда скину примери преседана као што је КиМ.

"КиМ свакако јесте преседан, зато што је то одузето Србији супротно међународном праву", рекла је Брнабић.

Истиче да је, без сагласности Савета безбедности, над нама учињена агресија без да смо ми неког напали.

"Одузели су нам део територије, макар оне земље које су признале једнострано проглашену независност КиМ и од тада се ми боримо", каже Брнабић и истиче да је КиМ крупан преседан.

"Не одговара нам замрзнути конфликт, више од 300 напада" 

Нагласила је и свој, и став председника Александра Вучића, да ни Београду ни Србима на КиМ не одговара замрзнути конфликт.

"То је стање у којем било ко може да га одмрзне. Дође неко као Аљбин Курти, није му у интересу стабилност, нема никакве планове за проспретирет, радна места и жели да свој економски неуспех, недостатак политичке и економске визије надомести тиме што има сталну политичку нестабилност", каже премијерка.

То се, наглашава, види у последње две године.

"У последња 24 месеца било је преко 300 напада на Србе, видимо да нико није одговарао", рекла је Брнабић.

Истиче да је у тој ситуацији Београд показао политичку зрелост и мудрост те да не одговара на провокације и покушава да одржи стабилност. У том контексту помиње и да председник Вучић има добру сарадњу са Кфором.

"Све је више напада на КиМ и то је једноставно решење у коме под оваквим геополитичким околностима морамо да тражимо неки излаз", поручује премијерка.

"На дневном реду имплементација Бриселског споразума"

Коментаришући долазак известиоца ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, Брнабић исиче да то види као додатни вид притиска.

"Он прво иде у Приштину. Мислим да је тамо прва тема ЗСО", наводи Брнабић.

По том питању је, како каже, основна порука Београда да је ЗСО већ испреговарана пре 10 година.

"Онда се даље радило на разради плана и 2015. потписан је још један споразум који јасно говори о томе шта су надлежности и овлашћења, ко треба да формира, а то је управљачки тим. Ту нема никаквих непознаница. Оно што јесте на дневном реду, јесте да се имплементира Бриселски споразум. Срби су то имплементирали, сада је на Аљбину Куритију и Приштини да испуне своје обавезе, без икаквих даљих условљавања", истиче Брнабић.

Поручује да се сада види колико су критике на рачун Бриселског споразума биле кратковиде и колико је важно што је Вучић, као тадашњи премијер, инсистирао на ЗСО.

"Тако да данас косовски Албанци од тога беже као ђаво од крста", рекла је премијерка и истакла да је ЗСО нешто што у овом тренутку гарантује безбедност Србима на КиМ, јер подразумева да они руководе најважнијим аспектима друштвено, политичког, привредног живота.

"Верујем у гаранције међународне заједнице"

Говорећи о томе да ли је ЗСО могуће формирати поред Аљбина Куртија, Брнабић је навела да је, како каже, не занима ко ће у име Приштине имплементирати ЗСО, да ли ће то бити Курти или неко други.

"Верујем у гаранције међународне заједнице, зато што не знам на који други начин би они сутра гарантовали било какав други договор, ако нису успели да гарантују први", рекла је премијерка.

Истиче да неће бити лако, да ће бити покушаја манипулације, али да су сви принципи по питању оснивања ЗСО на папиру, те да ће Београд на томе инсистирати.

"Биће изузетно тешко, биће компликовано, и због тога нам је важно да имамо какво такво јединство. Оно што смо видели у четвртак у Скупштини је све супротно ономе што нама данас треба", каже Брнабић.

Поручује да је потребно јединство, а не да, како каже, опозиција покаже да жели, на тако важној теми као што је КиМ, да физички насрне на председника државе.

"Да га нападне и да то искористе сви медији у Приштини и регионални медији, њима је интерес да покажу да не постоји јединство, да је ситуација нестабилна...", рекла је премијерка.

"Извињавам се због грешке на сајту Владе" 

Премијерка је потврдила да се на сајту Владе Србије поткрала грешка, где је у преводу на енглески језик у Плану од 10 тачака о наредним политичким потезима државе писало "Република Косово".

"Желим да се извиним свим нашим грађанима што се тако груба грешка појавила на сајту Владе Републике Србије. Ми смо одмах скинули ту страницу, било је, десила се грешка, одговорност је на интернет тиму владе и прес служби. Ми смо проверили о чему се ради, била је груба неопростива грешка преводиоца", навела је Брнабић.

Додаје да тај преводилац, као магистар енглеског језика, ради у Влади Србије од 2001. године, те да је грешка и његова, али и још неких људи који то, како каже, објављују на сајту без провере.

Напомиње да је реч о великом дисциплинском прекршају и да ће бити последица по људе који су направили тако грубу грешку.

"Жао ми је што се то десило, али и што се користи од стране дела опозиције да се ту скупљају неки политички поени", каже Брнабић.

Срби на КиМ нису национална мањина

Упитана да ли постоје потврде да је у Приштини одржан састанак Курти-Камбери-Угљанин, премијерка је рекла да су се они потрудили да то докажу фотографијама и саопштењем.

"То је са једне стране покушај да се дестабилизује Централна Србија, а са друге покушај једног од видова манипулације ЗСО и тражење да такво нешто слично постоји на терторији Централне Србије. Те две ствари су потпуно неупотребљиве и донекле ми је тужно када чујем неке представнике албанске и бошњачке националне мањине да покушавају да сличан механизам примене не територији Централне Србије", каже премијерка.

Додаје да се ту не ради о целој албанској и бошњачкој националној мањини, са којима Влада има веома добру сарадњу.

Истиче да је, према ономе што се може видети у Савету Европе, Србија земља са највећим правима за националне мањине, те да се оне поштују, имају своје националне савете, учествују у друштвеном, политичком и економском животу.

"Непојмљиво је да неко уз свакодневне нападе на Србе на КиМ каже да они тамо имају нека права", каже премијерка.

Наглашава да то "никако није једнако и никако није исто", те да Срби на КиМ нису национална мањина.

"КиМ је наша аутономна покрајина, тако да Срби не могу тамо да се третирају као национална мањина. То је недопустиво да раде националне мањине из Централне Србије", наводи премијерка.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару