Читај ми!

Петар Петковић (СНС) и Вук Јеремић (Народна странка) о КиМ, таблицама и столици у УН

Десет је дана откако су представници Срба напустили институције у Покрајини. Истовремено, остала су још четири дана до 21. новембра када су власти у Приштини најавили да ће почети да новчано кажњавају све који нису пререгистровали аутомобиле. О тим и другим питањима за РТС су говорили Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију и члан Председништва Српске напредне странке и Вук Јеремић, председник Народне странке.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да ћемо бити на ивици јако опасне ситуације ако се 21. новембар дочека без договора Београда и Приштине.

Вук Јеремић, председник Народна странке, рекао је да у овом тренутку сви морамо да будемо "сабрани и солидарни са нашим народом на Косову и Метохији, да пружимо охрабрење и подршку, пре свега Влада која је у бољој ситуацији да тако нешто уради".

На питање да ли је излазак из приштинских институција био добар корак, Јеремић је рекао да то јесте добра одлука, али да је можда могла да буде спроведена на другачији начин.

"Може да се постави питање да ли је требало да се изведе на фазни начин, да се прво из једних изађе са јасним роком када ће из следећих итд, али већ је направљен тај корак, треба да гледамо унапред и да им пружимо пдоршлу, чак и ако дође до покушаја наплаћивања казни,  треба их и финансијски подржати - да не буде обичан народ тај који је на губитку јер поштује своју државу", рекао је Јеремић.

Поручује и да је, с обзиром на повећано интересовање међународне заједнице, потребно што пре установити шта нам је државна политика, шта чинити у будућности и да то буде потврђено у скупштини.

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ и члан Председништва СНС-а, наводи да је тренутна ситуација на КиМ мирна, али напета и неизвесна.

"Налазимо се на ивици нове кризе у коју нас гура Аљбин Курти противправном одлуком да крене у процес пререгистрације на основу споразума донетог 2011. у време Јеремића, када су уведене косовске личне карте и када су прихваћене тзв. РКС таблице и када је, нажалост, ограничен рок важења КС таблица на пет година, па смо се ми изборили за још пет година, али је Приштина то укинула", навео је Петковић.

Додаје и да Курти неће да формира ЗСО, која би представљала механизам за остварење колективних права за српски народ на КиМ. На Бриселски договор је, као и на Споразум о имплементацији и управљачком тиму потпис ставио и Брисел, подсећа Петковић и додаје да је на њој одговорност због чега до данас немамо формирану ЗСО.

"Да је била формирана сада не бисмо имали ове проблеме, који су такви да прете да угрозе опстанак нашег народа", рекао је Петковић.

Значај столице у УН 

Јеремић истиче да је до повећане напетости дошло због нове инциијативе за суштинску промену статусног стања.

"Мислим на француско-немачки план и многе друге у међународном простору, а своде се на то да се на овај или онај начин омогући Косову да постане члан УН. То треба спречити по сваку цену. Столица у УН је суштински тест тога да ли вас свет доживљава као државу или не. Можете имати америчку подршку колико желите, као Тајван, али Тајван није држава јер нема столицу у УН", објашњава Јеремић.

Сматра да се Србија пита прилично много због тога што је начин иступања у УН прилично јасно дефинисан Повељом у УН.

"Најпре је потребна сагласност у Савету безбедности где две сталне чланице с правом вета, Русија и Кина, имају став да ће подржати све што од њих тражи Београд. Због тога је Народна странка предложила у скупштинској расправи да председник пошаље писмо Москви и Пекингу да, уколико икада питање чланства дође на дневни ред, они искористе право вета. Уколико би то писмо отишло, а надам се да хоће јер је председник рекао да хоће, руски и кинески став постао би 'ми ћемо ставити вето на чланство Косова у УН', могли бисмо далеко растерећеније да причамо о предлозима попут француко-немачког", наводи Јеремић.

Петковић, међутим, доводи у питање искреност Јеремићевог става, наводећи да је Народна странка до недавно, како каже, криминализовала Српску листу.

"Ви сте ти који су борбу изместили са УН на ЕУ. Ми смо 2010. као држава, а заправо ви, направили најгори могући потез за одбрану КиМ, да изместите из УН и СБ где смо имали вето Русије и Кине на терен ЕУ", рекао је Петковић.

О повлачењу признања

Петковић је рекао да тренутно 105 држава не признаје косово, да пет има замрзнут статус, а да 83 признају независност Косова.

Наводи и да је пре покретања кампање за отпризнавање 117 држава признавало независност Косова, а 76 није.

"Осамнаест држава је отпризнало тзв. независност КиМ и још девет нота држимо у сефу, то је огроман успех и показује како се искрено боримо за КиМ и резолуцију 1244", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Јеремић Петковићу одговара да у овом тренутку непријатељ Србима на КиМ није он, већ Аљбин Курти који води антисрпску политику.

"Што се тиче хиљаду пута поновољене неистине да смо преместили одлучивање из УН у ЕУ, постављам питање, ако смо преместили у ЕУ, како Кина и Русија имају право вето? Они немају право вета у ЕУ, значи да је остало у УН. А када је реч о одлуци Међународног суда правде, ако погледате земље које су повукле признање и њихово писано обазложење, већина се позива на МСП приликом акта отпризнавања", рекао је Јеремић.

Петковић је указао и да Народна странка није гласала за усвајање Извештаја о КиМ, а Јеремић је појаснио да нису гласали јер се у њему говорило о прошлости, а у Народној странци сматрају да јединство треба да се успостави када је реч о будућности.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи