Читај ми!

Стано: Београд и Приштина да се уздрже од корака који воде ка ескалацији

Портпарол Европске уније Петер Стано, уочи истека рока за пререгистрацију возила на КиМ, позвао је Београд и Приштину да се уздрже од једностраних корака који воде ка ескалацији ситуације, као и да усмере сву енергију и напоре на остваривање напретка у дијалогу.

Петар Стано оценио је да је "напредак у дијалогу Београда и Приштине најбољи начин да се спречи ескалација" која, нагласио је, "само штети грађанима на обе стране".

"ЕУ и њене државе чланице очекују да се Косово и Србија уздрже од једностраних корака који воде ка ескалацији и да сву енергију и напоре усмере на постизање напретка у дијалогу како би га померили ка коначном циљу постизања свеобухватног споразума о нормализацији односа", рекао је Стано за Кљан Косова, а преноси Репортери.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти раније је рекао да неће бити одлагања рока за регистарске таблице, који истиче 31. октобра. 

Ескобар се нада пролонгирању рока за пререгистрацију

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да још није добио одговор Приштине о захтеву да за 10 месеци пролонгирају рок за пререгистрацију возила са српских на локалне таблице.

"Надам се да ће они позитивно одговорити на захтев не само САД, већ и остатка Квинте, ЕУ и специјалног представника Мирослава Лајчака", рекао је Ескобар у интервјуу Гласу Америке на албанском језику.

За такозвани немачко-француски план за уређивање односа Београда и Приштине, Ескобар је рекао да је то иницијатива ЕУ и да је Америка подржава.

Навео да подржавају сваки потез у дијалогу уз подршку ЕУ јер је важан за регионалну стабилност.

"То је важно за стабилност Европљана у време када се суочавамо са кризама попут оне у Украјини и другим деловима Европе. Што се тиче детаља, желим да кажем да се о њима разговара у контексту дијалога ЕУ, који, иако га подржавамо, нисмо страна у њему. Верујем да ћемо врло брзо након интензивних разговора са обе владе почети да ангажујемо јавност да разуме суштину предлога", додао је Ескобар.

Поновио је да је амерички став да такозвано Косово треба да буде део Европске уније и треба да буде интегрисано у евроатлантске структуре.

"Да би се то десило, очекујемо да пет земаља ЕУ, које то нису признале, признају независност Косова. Европа је зацртала пут ка признању. Они су дефинисали пут европских интеграција и тај пут је дијалог који олакшава ЕУ. Зато стално охрабрујем Владу Косова да озбиљно схвати дијалог, искрено се ангажује и размишља о решењима која могу укључивати компромис, али на крају признање независности и интеграција су кључни", рекао је амерички изасланик.

О улози америчке владе у процесу, рекао је да игра већу улогу, да има пуно партнерство са својим колегом из ЕУ, ангажовани су кроз Квинту.

"Сматрамо да, пошто је ово европско питање и аспирације обе земље су интеграција у Европу, процес треба да води ЕУ. Али ми то подржавамо у потпуности, политички, финансијски, кроз изградњу капацитета и кроз било који други механизам који имамо, тако да крајњи резултат, чак и ако постоји прелазни резултат привремено, тако да крајњи резултат ствара дугорочну стабилност за регион", нагласио је Ескобар.

 

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару