Читај ми!

Вучић: Отворени Балкан припада балканским народима

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Отворени Балкан припада балканских народима и да у припреми те идеје нико други није учествовао него Зоран Заев, Еди Рама и он. Премијер Албаније Еди Рама оценио пред новинарима у Охриду да ће бити потребна још тешња повезаност чланица иницијативе, додавши да ће цене житарица и струје још расти. Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски истиче да је договорено успотављање заједничког система наплате путарине. Представници земаља посматрача, Црне Горе и БиХ позитивно се изјаснили о Иницијативи.

Александар Вучић је на завршној конференцији за новинаре самита Отворени Балкан у Охриду, рекао да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров није био "кум" ОБ-а.

"Били смо присутни само Еди (Рама), Зоран (Заев, бивши македонски премијер) и ја када смо донели одлуку о оснивању ОБ, не стидим се политике коју води Србија и поносан сам на њу и не стидим се традиционално добрих односа са Русијом. Нико осим нас није учествовао у припреми ОБ", истакао је Вучић.

Указује да је то идеја људи који хоће да сарађују, а не да траже мане другоме, који хоће будућност у заједништву и не траже другоме "длаку у јајету".

"Желимо да пољопривредници буду задовољнији, јер могу више да извезу, да имамо више туриста, да и једни и други живимо боље, а не да размишљамо како ћемо да напакостимо једни другима, већ шта можемо добро да урадимо", истакао је Вучић.

Рама: Земље чланице Отвореног Балкана формираће кризну групу

Еди Рама је нагласио да долази време када ће зрно жита бити тешко као цела врећа жита и један киловат струје као један мегават, због чега је потребна још већа сарадња у региону у оквиру те иницијативе.

"Отворени је за све грађане и све више ће припадати свима", додао је Рама.

Рекао је да ће три земље формирати једну радну групу за кризу која ће дати конкретна решења, јер ће криза бити још дубља у целом свету.

Према његовим речима, једна радна група одмах ће почети са радом и већ ће у јулу бити организован сусрет како би се сагледали предлози радне групе.

Најавио је да ће затим у септембру у Београду бити организован први заједнички сајам хране, вина и туризма, на који ће бити позвани бизнисмени из свих држава.

Рама је додао да ће бити организован и скуп о безбедности хране, као и да ће на наредном самиту у Албанији у фокусу бити енергетска безбедност за чланице ОБ-а.

Желимо да направимо најбољи могући дијалог, желим да нас буде шест у Отвореном Балкану, поручио је Рама.

"Свако ко се супростави овој иницијативи осуђен је на неуспех, а ко се суздржава губи драгоцено време", нагласио је Рама.

Кочевски: Систем заједничке наплате путарине

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски истакао је да је договорена сарадња три земље кроз повезивање система за електронску наплату путарине.

То значи да ће грађани Србије са таговима за путарину моћи да прођу рампе без стајања и у Северној Македонији, рекао је Ковачевски на заједничкој конференцији за медије лидера Отвореног Балкана.

"Тако ћемо смањити гужве на наплатним рампама и олакшати грађанима", истакао је Ковачевски.

Навео је да је овај самит у Охриду био веома продуктиван и донео нове идеје за сарадњу.

Ковачевски је захвалио привредним коморама и међународној заједници на подршци.

"Имамо и директну и јаку подршку од САД и ЕУ", истакао је Ковачевски.

Поручио је да регион морају да се учини европским и да земље морају постати чланице ЕУ.

"Зато отварамо нова поглавља о сарадњи, грађани ће ускоро осетити користи ових споразума у области туризма, културе, пореских сллужби и признавање диплома", навео је Ковачевски.

"Ако се раузмемо, не знам зашто не бисмо успели. Нека Западни Балкан постане Отворени Балкан", поручио је Ковачевски.

Абазовић: Ова иницијатива ново лице Западног Балкана

Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај "дефинитивно ново лице" Западног Балкана и апеловао да на следећем овакво окупљању буде шест, а не пет лидера.

"Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради оо слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима... Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме", рекао је Абазовић на завршној конференцији за новинаре после Самита.

Апеловао да на наредном скупу Отвореног Балкана буде пристуно шест, а не пет лидера, јер, истиче, циљ јесте да ова иницијатива има више и више учесника и лидера из различитих области који раде оно што грађани од нас очекују.

"А грађани од нас очејује да будемо сви заједно, ова слика шаље посебну поруку да дискутујемо на демократски и пристојан начин и волео бих да овај исти састав појачан са шестом државом видимо и у Црној Гори", рекао је Абазовић.

Црна Гора је, истиче, заинтересована за сарадњу, наша рука је пружана и надам се да ћемо се у оваквим прилимам и оваквим темама увек обраћати грађанима.

Абазовић је позвао све да овог лета дођу у Црну Гору и поручио да је Северна Македонија у потпуности оправдала своју улогу државе која је увек отворена за све људе добре воље и лидере који желе да сарађују.

"Позивам вас да током лета посетите Црну Гору, а ми ћемо да наставимо да баштинимо ову идеју у интересу наших грађана", поручио је Абазовић.

Тегелтија: Одлука о Отвореном Балкану унутрашње политичко питање БиХ

Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија изјавио је  да је одлука о ''Отвореном Балкану'' унутрашње политичко питање БиХ и да нема везе са ратом у Украјини и санкцијама против Русије.

Тегелтија је у Охриду, где је у својству посматрача учествовао на самиту Отворени Балкан, рекао да следи доношење политичке одлуке о приступању БиХ тој иницијативи и додао је тешко говорити о разлозима зашто та одлука још није донета.

''Нико од оних који треба да донесу ту одлуку није изашао и рекао зашто је против Отвореног Балкана, да ли због страха да је то замена за европске интеграције, да ли због некога ко је предложио ту иницијативу'', рекао је Тегелтија на прес-конференцији на питање новинара шта је утицало да се предомисли и да се заложи за приступање БиХ Отвореном Балкану.

Тегелтија је рекао да је било покушаја да се о тој одлуци разматра на данашњој седници Председништва БиХ, али да није било спремности да се о томе разговара и да та тачка није уврштена у дневни ред седнице.

Изразио је уверење да ће пословна заједница и јавност у БиХ извршити ''адекватан притисак'' на доносиоце политичких одлука како би, каже, БиХ приступила Отвореном Балкану.

Додао је да ће употребити сву енергију да убеди противнике те иницијативе да она доноси добро и пословној заједници и грађанима у БиХ.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару