Читај ми!

Вучић: Очекујем да Квинта јасно осуди понашање Приштине, не смемо да упаднемо у клопку

Председник Александар Вучић каже да je током дана имао вишесатне разговоре како са представницима Срба са Косова и Метохије, тако и са амбасадорима земаља Квинте након одлуке Приштине да не дозволи одржавање избора заказаних за 3. април на територији КиМ. Представници Срба за КиМ за петак најављују мирне протесте, а председник Вучић позива на додатно стрпљење.

Председник Вучић је током обраћања медијима рекао да су представницима Срба са КиМ имали "нешто радикалније захтеве него иначе" и готово једногласно тражили да иступе из свих приштинских институција, али и да 435 полицајаца на северу остави оружје и напусти регионалну полицију.

"Ја сам их замолио само, поставио једно питање - ок, урадимо то данас, шта је дан после? Није проблем, пребацићемо на себе финансијски терет али дан после је плашим се да бисмо могли да уђемо у зачарани круг ратних сукоба без краја и зато сам замолио за додатно стрпљење и да наставимо разговоре око 8, 9. априла", рекао је Вучић након седнице Савета за националну безбедност и низа састанака у Палати "Србија".

Председник објашњава да је Београд пристао на низ захтева Приштине када је реч о одржавању избора, између осталог да се Приштина пита за сарадњу и омогући ОЕБС-у надзор избора.

"Они траже влада Србије моли од владе Косова. Србија неће да призна независност Косова. Прихватили смо безброј бесмислених ствари на којима су инсистирали само да би људи изашли и гласали, али су они инсистирали једну ствар – да Србија призна независност Косова. Србија то није могла и неће да прихвати без обзира на цену", наглашава председник Србије. 

Додао је да разуме тежину позиције нашег народа, али да није схватао да су људи спремни да жртвују све своје и да су сити свега што им се на Косову дешава.

"Неки су говорили и да су спремни на сукобе, одлазак, молио сам их да остану на КиМ, да чувају огњишта, да ће држава бити уз њих, али да држава само моли за мало разумевања и за то да можемо да израчунамо шта је то што нам је чинити. Једном кад уђете у тако нешто нема повратка. Замолио сам за стрпљење, рекли су ми да ми верују и да траже да их примим за који дан", напоменуо је Вучић.

Председник је рекао да забрана гласања није питање само гласања и заустављања демократског права Срба, већ и питање безбедности, политичког опстанка и егзистенције Срба на КиМ.

Од петка мирни протести Срба на КиМ

Додао је и да је о одлуци Приштине обавестио амбасадоре земаља Квинте од којих, како каже, очекује оштру осуду.

"Амбасадор Русије је потпуно разумео ставове Србије, отправник послове НР Кине је саслушао и пренео Пекингу све што сам имао да му саопштим", рекао је Вучић.

Најавио је да ће за изборе 3. априла бити припремљена посебна бирачка места у суседним општинама у централној Србији, на којима ће моћи да гласају грађани са КиМ.

Такође, додаје, у наредним данима биће још састанака са представницима Срба са КиМ, али и са члановима Владе како би се нашло решење.

Србе са Косова и Метохије позвао је на стрпљење и трпељивост.

"Да избројимо до 10 и да заједно реагујемо. Рекао сам да ћу увек бити уз њих, да ћу остати уз њих и да никад нећу окренути главу од нашег народа на КиМ, али да поверују мом искуству, политичком носу и тежини трунутка у ком се налазимо", рекао је Вучић.

Указује да "неки у региону играју игру против Србије".

"Желе да нас обележе као неког ко је против западне цивилизације, поставили су замку, како би нам биле уведене санкције и да физички будемо онемогућени да помогнемо народу. Ту врсту клопке морамо да избегнемо. Покушавају да нас увуку у сукобе, и делови Подгорице, део Загреба, Сарајева, цела Приштина", каже председник Србије.

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару