Читај ми!

Фон дер Лајенова захтева дијалог Београда и Приштине

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Приштина и Београд треба да развију конструктиван дијалог и спусте тензије на северу КиМ и да је важно да раде заједно ради будућности.

"Изузетно је важно да се настави пут ка ЕУ и да Косово и Србија нормализују односе. Изузетно сам забринута због тренутне кризе. Веома је важно да се ситуација смири и да се вратимо за преговарачки сто, како бисмо нашли одрживо решење, једини начин да се до тога дође је дијалог под окриљем ЕУ", рекла је Фон дер Лајенова у Приштини на конференцији за новинаре са премијером Аљбином Куртијем.

Навела је да ЕУ, са преко 70 година искуства, зна шта значи превазилажење спорова.

Рекла је да остаје у контакту са званичницима Приштине, јер лично жели да види напредак на Косову, да је то једино могуће кроз сарадњу и да зато на томе раде заједно.

"Изузетно је важно да у Приштини наставе да раде на сузбијању корупције и организованог криминала", додала је председница ЕК и нагласила да "сања да Западни Балкан буде део ЕУ".

Аљбин Курти је рекао да је пренео председници ЕК "да је Србија окупила снаге на граници са Косовом након што је косовска влада почела да примењује реципроцитет за регистарске таблице", преносе медији у Приштини.

Он је навео да "Србија прима донације од Европске уније, а с друге стране, милитаризују је Русија и Кина".

За одлуку о спровођењу реципроцитета, каже да није нова, већ да "спроводи стари споразум".

"Показали смо спремност у понедељак ујутру, када ми је дошао командант Кфора и који је мање-више дао предлог који је рационалан и који је подразумевао уклањање барикада за слободу кретања и замену специјалних јединица припадницима Кфора, до смиривања ситуације. Гранична полиција остала би на Брњаку и Јарињу и наставила би да се примењује одлука о регистарским ознакама. У принципу смо то прихватили, али је Србија то одбила", рекао је Курти.

Нагласио је да је "Србија прошле недеље одбацила дијалог у Бриселу наметањем услова, а ове недеље је одбацила споразум који је предложио Кфор".

"Прихватили смо и једно и друго. Били смо веома великодушни и спремни за састанак ради разговора у Бриселу и у принципу смо се сложили око предлога команданта Кфора, који је након састанка с нама отишао на састанак са четири градоначелника на северу и чини се да су након консултација са главним нашег северног суседа, одбили. Нажалост, то се догодило након тенкова, мигова на Јарињу и након спаљивања центра у Зубином Потоку и бомби у Звечану. Прихватили смо, али је Србија одбила", додао је Курти.

Председница Европске комисије, Урсула Фон дер Лејен, у краћој је посети Приштини, у склопу вишедневне турнеје по Западном Балкану. Први сусрет имала је са председницом Вјосом Османи, а онда и са Аљбином Куртијем, с којим је обишла једно обданиште у Приштини изграђено средствима ЕУ.

Из канцеларије ЕУ у Приштини саопштено је да укупно улагање ЕУ у просвету на Косову од 2007. године износи око 85 милиона евра. Након Приштине, Фон дер Лајенова долази у Београд.

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару