Читај ми!

Петковић за РТС: Или ће Бриселски споразум бити спровођен или неће бити споразума

Лајчаку ће током данашњег састанка са председником Вучићем бити послата јасна порука да ће Бриселски споразум или бити спровођен и бити на снази или неће бити Бриселског споразума, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић за РТС поводом одузимања српских регистарских таблица на северу КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС, поводом јутрошњих дешавања на северу КиМ, да су "једностране акције које је од јутрос предузео Аљбин Курти без преседана".

"Он (Курти) са оружаним снагама, специјалним јединицама Росу упада на север Косова и Метохије, негде у 5.45 јутрос, опет кршећи споразум из 2013. године да управо те јединице Росу не могу да улазе на простор севера КиМ и они су се упутили у правцу административних прелаза Јариње и Брњак да би асистирали у тој сулудој одлуци Аљбина Куртија да одузима регистарске српске таблице које се издају за простор КиМ, али и српске регистарске таблице из централног дела Србије", казао је Петковић.

Додао је да би "Аљбин Курти да уређује и нашу државу и да одлучује о томе које ће се регистарске таблице примењивати, а које не".

"Овакав начин његовог понашања показује да је Аљбин Курти спреман да иде до краја у изазивању инцидената на простору Косова и Метохије и ми смо јуче на то упозорили. Неће му поћи за руком да на такав начин угрожава живот и безбедност нашег народа на КиМ, јер оваквим понашањем и укидањем ових таблица доводи се у питање и то да наши људи одлазе на посао, да нећемо имати могућност да превозимо нашу децу у школе, да неће моћи болесници да се превозе у санитетским возилима која имају КМ, ПР и друге таблице", навео је Петковић.

Поручио је да ће се борити и да се нада да ће се изборити против одлука привремених институција у Приштини и да ће се одлукама Аљбина Куртија зауставити живот на северу Косова и Метохије.

Петар Петковић је навео да треба да се поштује споразум из 2011. године, као и два споразума из 2016. године, којима се продужава рок трајања неутралних КС таблица.

"Бриселски споразум не може да представља шведски сто где ће Курти узети оно што му одговара" 

Директор Канцеларије за КиМ је показао документ којим су привремене институције у Приштини наложиле престанак издавања КС таблица годину дана пре истека рока њиховог важења.

"У споразуму из 2011. године се јасно говори да само за РКС таблице страна Београда има права да издаје пробне таблице, а да то питање тек треба да се реши за приштинску страну и у том споразуму се не помиње конкретно, као што се спомиње у тачки 14 за РКС табле. Много је тога ту што је спорно", казао је Петковић.

Додао је да "Бриселски споразум и други споразуми не могу да представљају шведски сто где ће Аљбин Курти узети нешто што му одговара, а да не примењује оно што му не одговара".

"Ово дивљаштво Аљбина Куртија мора да престане", нагласио је Петковић.

Истакао је да ће током данашњег састанка председника Вучића и Мирослава Лајчака бити пренета јасна порука.

"Или ће Бриселски споразум бити спровођен и бити на снази или неће бити Бриселског споразума. Овакво понашање, где имамо Приштину која одлучује шта жели да примењује, а шта не јесте недопустиво. Бриселски споразум, који је потписан 2013. године, а већ осам година чекамо формирање Заједнице српских општина, јесте споразум који је ратификован у приштинском парламенту и он за њих, не за нас, има значење међународноправног уговора и видите, нема ни Европљана, нити било кога са стране који ће да реагују на овакво понашање и кршење свих тих споразума, него Европа ћути", истакао је Петковић.

Додао је да Курти "мртав хладан крши све споразуме, укључујући и Бриселски споразум".

"С друге стране, иде и у правцу, како каже он, 'ја нећу да дам дозволу да се продужи важење КС таблица, али ћу зато да кренем да одузимам КМ, ПР, ГЛ и друге таблице за које уопште није постигнут договор и око чега треба да се договарамо", казао је Петар Петковић.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару