Читај ми!

Брнабићева одговарала на питања посланика о родној равноправности, случају "Палма" и Драгану Ђиласу

Измене закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности у складу су са Уставом и отвореношћу нашег друштва, изјавила је у парламенту премијерка Ана Брнабић. Премијерка је, одговарајући на питања поланика, рекла и да институције треба да разреше тврдње Маринике Тепић која је изнела на рачун Драгана Марковића Палме, али и службену белешку из 2014. године у којој се наводи да је Драган Ђилас физички напао бившу супругу и њене родитеље.

Посланик Владан Глишић рекао је да су Измене закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности у сукобу са Уставом и упитао да ли се кроз сет тих закона враћамо вербалном деликту и уводимо трансродну идеологију.

"Не, не знам одакле вам ти закључци из та два закона. Ја ништа од тога нисам прочитала. Закони су у потпуности у складу са Уставом и нашим друштвом, нашом отвореношћу. Чини ми се да не постоји ниједан разлог да мислите тако о тим актима", одговорила му је премијерка Брнабић.

Навела је да ће се ти закони тек наћи на дневном реду парламента и да се не би сада мешала у ту дебату, јер ће посланици имати прилику да разговарају детаљно о оба предлога.

"Али, мислим да су они у складу са Уставом, јер су прошли и све инстанце у оквиру Владе Србије које проверавају да су сви закони које влада предлаже у складу са Уставом", рекла је Брнабићева.

Додала је да дубоко верује да су ти акти у духу традиције нашег народа који је, каже, увек био отворен и толерантан.

Брнабићева је рекла да је питање родне равноправности важно за друштво, те да смо ми већ имали такав закон, па је ово само додатно унапређење те области.

О случају "Палма" и Драгану Ђиласу 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да институције треба да разреше тврдње Маринике Тепић која је изнела на рачун Драгана Марковића Палме, али и службену белешку у којој се наводи да је Драган Ђилас физички напао бившу супругу и њене родитеље.

"Kако год погледате ово је једна тужна епизода и једино што може да нас спаси јесу институције у које верујем", рекла је Брнабићева у Скупштини Србије одговарајући на питање посланика ЈС Животе Старчевића који је питао о службеној белешки против Ђиласа, али и оценио да је Ђилас нападима на Марковића почео кампању за изборе.

Посланик ЈС је питао зашто надлежни органи нису реаговали на службену белешку од 7. децембра 2014.године када је, како тврди Старчевић, Ива Ђилас, бивша супруга Драгана Ђиласа, изнела тврдње о насилничком понашању према њој и члановима њене породице.

Додао је да Ђилас "истура" Маринику Тепић која чак није поднела ни кривичну пријаву, јер би, како каже, неко могао да је оптужи за лажно пријављивање.

Брнабић је рекла поводом Ђиласовог случаја да је била шокирана када је видела исказ Иве Ђилас, али и због тога што нису реаговали надлежни органи, односно свакако не на прави начин, поручујући да то треба истражити.

"Ово није само насиље према женама, ово је насиље у породици. Овде су нападнуте и старије особе. Малтретирао је жену док је била трудна. И све укупно је страшно. Зашто се о овоме није раније причало не знам и жао ми је што није, али Ђилас дугује нека објашњења", рекла је Брнабићева.

Она је поручила да то мора да осуди цело друштво, као и да треба да се испита зашто је службена белешка стајала у фиоци на Врачару.

Министарка правде Маја Поповић је прокоментарисала да је шокирана поводом белешка у којој, како каже, има обележја више кривичних дела, те да јој није јасно зашто није дошло до епилога у том случају.

"Испитаћемо све околности у овом случају и обавестити вас", рекла је Поповићева.

'Надам се да у ЕП неће опет ићи у екстреме'

Премијерка Брнабић изјавила је да Влада Србије узима с пажњом документ какав је Резолуција Европског парламента с обзиром на опредељење за чланство у ЕУ и без обзира што у њој постоје делови који су, како каже, субјективни.

Додаје, међутим, да се нада да и европарламентарци неће ићи у екстреме као што се ишло у последњој резолуцији.

Брнабићева је одговарајући на питање шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије ђорђа Милићевића рекла да има ствари у Резолуцији ЕП на које такође мора да се обрати пажња.

Он је позвао премијерку да прокоментарише то што је изражена сумња да је влада манипулисала са корона бројевима, као и да је током кризе са короном здравствени систем "трпео", као и да није било довољно медицинске опреме.

Брнабићева је казала да постоје у резолуцији неке "чињенично погрешне ствари", а да су иинформације које је Милићевић навео неке од таквих.

Она је казала да не може да крије разочарање, јер су за такву резолуцију гласали и парламентарци из Италије, којој је Србија слала медицинску опрему.

Kада је реч о наводним манипулацијама са статистиком о ковиду -19, Брнабићева сматра да је то једна невероватна оптужба на рачун владе, али и свих који се боре против короне.

"Ви не можете да имате тачне бројеве док се не заврши пандемија и док не погледате све те статистичке податке, док не урадите ревизију. Ми ћемо свакако одговорно као до сада урадити ту ревизију и мислим да смо постигли боље резултате него многе земље", рекла је Брнабићева.

Седница влада Србије и Републике Српске 17.маја

Премијерка је најавила да ће 17. маја бити положен камен темељац за хидроелектрану "Бук бијела" на Дрини, као и да ће тог дана бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Бањалуци.

Брнабићева је рекла и да би следеће године требало да почне градња аеродрома у Требињу, а да је Србија издвојила значајна средства за експропријацију земљишта.

Она је то рекла у парламенту на питање посланика СНС Милимира Вујадиновића када ће почети радови на изградњи тог аеродрома, говорећи о помоћи и сарадњи са РС.

Брнабићева је, такође, навела да би крајем јула или у августу требало да буде отворен мост "Братољуб" између Љубовије и Братунца.

понедељак, 22. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару