Читај ми!

Вучић: Од 10. новембра без пи-си-ар теста, уз личну карту између Србије, Албаније и Северне Македоније

Председник Александар Вучић пренео је да је на видео-састанку о "малом Шенгену" са премијерима Албаније Едијем Рамом и Северне Македоније Зораном Заевим донето неколико важних одлука које ће се примењивати од 10. новембра. Оно што је сигурно, од тада ће грађани три земље моћи из једне у другу државу да путују без пи-си-ар теста. Напоменуо је да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези са могућношћу путовања само са личном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Александар Вучић је рекао да су имали дуг састанак са Рамом и Заевим и да мисли да је било важно што су донели неколико битних одлука, које ће се примењивати најкасније од 10. новембра.

"До тада моћи ће сигурно без пи-си-ар теста да се иде Албанију и Северну Македонију, или одатле у Србију", рекао је Вучић.

Додао је да ће министри здравља формулисати договоре наредних дана о томе како једни другима да помогнемо, да ми можемо да примимо пацијенте из Скопља и Тиране, да они могу да приме наше људе који се нађу на њиховим територијама, како да се регулишу трошкови.

"Да видимо како да једни другима помогнемо око вакцина, да се негде појавимо заједно у набавци вакцина", рекао је Вучић и додао да је то била само једна тачка састанка, која се тиче ковида-19.

Вучић је рекао је да је на конференцији о "малом Шенгену" постигнут договор о три тачке - радним дозволама, међусобној помоћи у случају елементарних непогода и бржем царинском раду.

"Постигнут је потпуни договор о радним дозволама, помоћи у елементарним непогодама, као и о бржем царинском раду, како би камиони и грађани што краће чекали на границама", објаснио је Вучић. 

Могућност путовања само са личном картом 

Истакао је да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези са могућношћу путовања само са личном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Најавио је да ће се настојати да до 10. новембра буду завршене све техникалије, па ће аутомобилом отпутовати до границе са Северном Македонијом, затим и до Албаније, како би на личном примеру показао и уверио се да је могуће путовати у те земље само уз личну карту.

Навео је да са Албанијом још нисмо имали такву могућност, иако су вођени разговори о томе, те да предстоји размена нота.

Пренео је да се разговарало и о томе како да заједнички снажимо заједничку политичку позицију, пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, 10. новембра бити одржан у Софији.

"Да направимо политички договор да једни друге подржавамо при избору у међународна тела или када имамо интерес за неког другог да гласамо заједно. И то би требало још боље да функционише у будућности", рекао је Вучић.

Пренео је да је разговарано и о инвестицијама, и покушају да се заједнички представе пројекти, како би се добио највећи део новца од осам плус једне милијарди евра од ЕУ.

Разговарало се, додао је, и о конкретним пројектима, као што је Бизнис савет, у којем би биле по три најмоћније фирме из свих пет плус један територија, које ће на најбољи могући начин сагледавати интересе бизниса.

Отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево

Председник Вучић изјавио је вечерас, након учешћа на онлајн конференцији о "малом Шенгену", да и даље остаје отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево да се прикључе тој иницијативи.

"Ми Приштину очекујемо већ на неком од следећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом. Говорио сам и о томе на конференцији и очекујемо да се Авдулах Хоти прикључи већ на следећем самиту и сусрету, а онда очекујемо и Сарајево и Подгорицу", рекао је Вучић.

Каже да је договорено и формирање сталног секретаријата иницијативе, што је, истиче, веома важна одлука, пошто ће тако увек бити формализоване све одлуке.

"Суштина свега је да олакшамо живот свима. Ми смо сви заједно веома мали, али сви заједно смо мање мали него када смо сами. То је велика и важна идеја и од тога Србија има огромне користи", навео је Вучић.

Истиче да је прошло време када нисмо разумели светске процесе и када је свет ишао мимо нас, као и када нисмо разумели шта значи снажна економија.

Србија ће ове године имати највишу стопу привредног раста, додао је Вучић.

Мали: Урадили смо праву ствар, "мали Шенген" будућност региона

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су одлуке које су донете на конференцији о "малом Шенгену" веома важне за све земље региона, уз поруку да је та иницијатива будућност региона и да даје основу за економски развој и региона и сваке земље појединачно.

"То су важни споразуми. Замислите како ће овај регион изгледати када се само са личном картом буде прелазила граница и стизало до Албаније, Северне Македоније или до неке друге земље које ће се ускоро придружити овој инцијативи", рекао је Мали после онлајн састанка чланица Иницијативе.

Указао је да ће, с обзиром на то да је договорено потписивање Споразума о унапређењу царинске политике о поједностављењу царинских процедура, камиони несметано пролазити границе, без вишесатног чекања.

"Све ће то допринети развоју економије целог региона и директно развоју и порасту животног стандарда свих грађана у региону", рекао је Мали.

Сматра да ће Србија имати највише користи, као доминантна економија, али и цео регион ће да иде напред и додаје да је важна тема на састанку била најављена помоћ ЕУ, будући да цео регион Западног Балкана очекује девет милиарди евра финансијске подршке инвестиционог програма Европске комисије.

"Кроз 'мини Шенген' направићемо и списак заједничких инфраструктурних пројеката који додатно треба да допринесу унапређењу квалитета инфраструктуре и економском развоју региона", поручио је Мали.

Подсетио је да се 10. новембра очекује потписивање споразума, а да ће већ 11. новембра слика бити сасвим другачија, када ће почети и реализација договореног.

"‘Мини шенген’ је будућност региона и основа за економски развој целог региона и сваке земље појединачно. Праву ствар смо урадили и без обзира на неке разлике које постоје кључно је како да грађанима целог региона буде боље", истакао је министар финансија.

Чадеж: Договорено ће олакшати рад компанија у региону

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је договор који је данас постигнут на онлајн састанку иницијативе "мали Шенген" од великог значаја за пословну заједницу у региону, а посебно подршка коју су добили од три лидера за интензиван и чест дијалог између компанија и влада.

Истиче да је важно то што мерљивост успеха ове иницијативе неће бити само потписани документи, већ ће пословна заједница бити та која ће рећи шта је остало и шта треба да се уради.

Чадеж је рекао да ће тачке које су договорене умногоме олакшати рад компанијама, које се на терену суочавају са проблемима сваки дан и које знају да камиони чекају и који документи треба да се признају међусобно.

"То је једна од јако важних ствари, као и споразум о радним дозволама, што практично значи да се успоставља јединствено тржиште рада у три земље", указао је Чадеж.

Нада се да ће се и остали партнери из свих шест економија у региону Западног Балкана прикључити и тако показати да ово има смисла, а да људи који раде имају корист од тога.

"Јако је важно што је постигнут веома снажан договор да се иде на међусобне споразуме за прелазак граница, да ли је у питању царина, ветерина или фитосанитарна инспекција, да се убрза тај процес", рекао је Чадеж и додао да министар финансија са својим партнерима и у Тирани и у Скопљу ради на томе веома добро.

Чадеж је оценио да ће на основу тих нових принципа, који се примењују већ у Европи, пласман робе бити лакши, а компаније конкурентије и да ће то значити велики помак.

"И у погледу борбе против коронавируса може много да се учини ако се заједнички наступа у региону, када су у питању набавка опреме, вакцина, логитистицки центри", закључио је Марко Чадеж.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару