Брнабић: Колико је важан овај споразум схватићемо у будућности

Премијерка Ана Брнабић изјавила је за РТС поводом потписивања споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине да то колико је важан тај споразум схватиће се у наредних неколико година. Наводи да је Србија животно заинтересована за мир, безбедност и просперитет, а да имплементацијом споразума показује колико је озбиљна држава.

Ана Брнабић је гостујући у емисији Око рекла да је ово историјски дан за Србију и огроман успех.

"Пресрећна сам што је овај споразум потписан и што је Србија представљена на овакав начин. То колико је важан овај споразум схватићемо кроз неколико година, у неком тренутку у будућности", казала је Брнабићева.

Економски, напомиње, Србија добија неколико ствари, пре свега да се привремене институције у Приштини укључе у мини-Шенген.

"То значи да нећемо имати онакве излете као што су били са таксама. То значи и да нећемо виђати онакве редове на административним прелазима, да ће самим тим и политичка ситуација надам се мало да се релаксира", навела је Брнабићева.

Тамо где имате и бољи проток људи, робе и капитала, указује, имате и боље разумевање међу људима и додаје да ће сви становници овог региона већ у наредних годину дана видети да се побољшава квалитет живота.

Прецизни инфраструктурни пројекти 

Друга ствар су, напомиње, прецизни инфраструтктурни пријекти.

"Ту пре свега мислим на путеве и пруге. Ми ту већ крећемо са првим великим пројектом, то је ауто-пут мира Ниш-Приштина-Тирана-Драч у првом кварталуи наредне године", нагласила је Брнабићева.

Трећа ствар је, каже, отварање кканцеларије ДФЦ у Београду, што је, додаје, веома јак сигнал за америчке инвеститоре.

"Четврта ствар је да споразум предвиђа поштовање судских пресуда и неповредивост имовине СПЦ на КиМ. Посебно важно ових дана имајући у виду дешавања око манастира Високи Дечани. Ово је још једна ера између САД и Србије", казала је премијерка.

Имплементација споразума значи бољи живот

Напомиње да имплементацијом тих споразума Србија показује колико је озбиљна земља.

"Доћи до неког споразума је изузетно тешко, а имплементација тих споразума даје другачији имиџ Србије. Ја заиста не бих гледала као снагу Приштине то што потписују споразуме, а не имплементирају их. Могу само да се надам да ће их имплементирати, због свих грађана, јер то значи бољи живот и за Албанце на КиМ", навела је Брнабићева.

Србија је, каже, животно заинтересована за мир, безбедност, просперитет.

"Заиста ми је драго што је Александар Вучић јасно одредио црвене линије, захвалност нашим партмерима у САД што су их чули", истакла је Брнабићева.

Подсећа да су САД реаговале веома снажно када је Приштина увела таксе на робу из централне Србије.

"Верујем да је потпис председника Доналда Трампа довољан гарант да ће Приштина имплементирати овај споразум", казала је Брнабићева. 

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару