Честитке поводом Дана државности

Државни званичници из земље и света упутили су честитке поводом Сретења – Дана државности, који се данас обележава широм Србије.

Председник Александар Вучић честитао је грађанима Србије Дан државности.

И председница Владе Ана Брнабић честитала је 15. фебруар – Дан државности и истакла да је европска будућност приоритет, саопштено је из њеног кабинета.

"У име Владе Србије и своје лично име, честитам грађанима Србије Дан државности, уз подсећање на Сретењски устав, темељ модерне српске државе као и успомене на славне претке чију визију модерне и слободне државе ми данас живимо", рекла је Брнабићева.

Честитке је грађанима и грађанкама упутила и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Од буне против Турака у Орашцу до првог Устава у Kрагујевцу, па све до данас, Србија показује да је слобода оно чега се никад не одричемо и којој увек тежимо. И ми данас настављамо оно што су наши преци започели, а то је стварање слободне, јаке, модерне и успешне европске Србије у којој се цене рад, правда и солидарност и која се брине о сваком грађанину где год живео", рекла је Михајловићева.

У своје и у име грађана Сједињених Америчких Држава, државни секретар Мајк Помпео честитао је Србији уз поруку да САД остају посвећене подршци Србији на њеном европском путу.

Честитку је упутио и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

"Желим срећан дан државности свим грађанима Србије", написао је Билчик на Твитеру, на српском језику.

Шеф Делегације ЕУ у Београду честитао је празник свим грађанима.

"Овај празник представља храброст, понос и идентитет који су земља и људи показала током историје. Срећан празник Србији!", написао је Фабрици на свом Твитер налогу.

Светски и европски званичници честитали Вучићу

Председник Вучић је, поводом Дана државности, примио честитке бројних светских званичника, међу којима су председници САД и Кине Доналд Трамп и Си Ђинпинг, председник Руске Федерације Владимир Путин, турски шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, председник Француске Емануел Макрон и председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Такође, честитали су и председник Аустрије Александер Ван дер Белен, Мађарске Јанош Адер, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, председник Грчке Прокопис Павлопулос, италијански шеф државе Серђо Матарела, као и бројни други светски и европски званичници.

Србија данас обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи