Делегација Војске Србије: Нема објашњења за потез хрватских власти

Чланови делегација Министарства одбране и Војске Србије који су кренули у Јасеновац на обележавање Дана јасеновачких новомученика, и да одају почаст жртвама нацистичког терора у НДХ шокирани су реакцијом и одлуком Хрватске државе да их спречи у томе.

Вођа делегације Министарства и ВС, коју је чинило 11 чланова, Саша Милутиновић рекао је да нема објашњења за забрану хрватских власти.

"По доласку у Бајаково, јутос око 6.00 скренута нам је пажња да је Гранична полиција упозната да долазимо. У наредна три сата два пута су нам скенирали пасоше, тражили додатне податке, претресали возило...", рекао је Mилутинов.

"И поред тога што смо били најављени по устаљеним процедурама, речено нам је - данас нећете ући", рекао је Милутиновић.

Додао је да је за такав став више пута тражио објашњење.

"Шокирани смо понашањем Граничне полиције и државих органа Хрватске, тим пре што смо и колеге и ја више пута улазили на исти начин и у Храватску и друге европске земље", рекао је пуковник ", рекао је Милутиновић, који је и начелник Одељења за веру.

Очигледно је, каже, нешто друго одлучило да не присуствују тако значајном чину.

Кадет Војне академије Никола Старчевић у изјави за Танјуг наводи да је јако изненађен дешавањима на граничном прелазу.

"Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности", рекао је кадет и додао да се нада да ће упркос свему, имати прилику да то и учини.

Додао је да је обавеза свих да се сећају жртава како се такав злочин више никада не би поновио.

Жаљење због свега што се догодило на путу ка Јасеновцу изразио је и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић.

"Била би ми огромна част да сам као део делегације данас био у Јасеновцу. Уз све лично сам желео да обиђем то место страдања Срба, Јевреја и Рома", рекао је Павловић и изразио очекивање да ће ипак у будућности стићи у Јасеновац о коме је толико много учио.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи