Вучић: Знам колика је снага Србије

Србија ће бити све јача, али је на нама да никоме не претимо и да ни са ким не улазимо у сукобе, већ да јачамо земљу, економски и на сваки други начин, поручио је председник Србије Александар Вучић из Богатића, прве тачке у оквиру посете Мачванском округу. Председник обишао Лозницу, Љубовију, Крупањ, Коцељеву и Владимировце. На крају се обратио Шапчанима.

Председник Вучић је, обраћајући се гарђанима Богатића, где борави у склопу кампање "Будућност Србије", истакао да је Србија економски ојачала, а да је једини проблем питање политичке стабилности.

"Трудим се да ћутим, да не одговарам на оно што се дешава у Приштини, али и широм света, шта нам различити центри моћи чине – кад су од помоћи, а кад се понашају супротно од тога, али вас молим да то разумете као нашу борбу да чувамо стабилност, ширимо партнерства и пријатељства и да ни са ким не улазимо у сукобе", рекао је Вучић.

Како је рекао, порука онима који свакодневно прете, из Приштине, српском народу на КиМ и целој Србији јесте да то што ћутимо значи да смо пристојни а не да смо слаби и никад нећемо дозволити да се иживљавате над народом на КиМ и над Србијом.

Додаје да то говори као неко ко је свестан последица својих речи и неко ко зна колика је снага Србије.

"Можете да видите како неки у окружењу желе да сруше унутрашњу стабилност Србије и радују се свему што би довело до склањања 'тог Вучића'. А то што се они радују најбоље говори нашем народу ко ради најбоље. Ако здушно навијају против мене, јасно вам је да ли радим у интересу народа на КиМ или не", каже Вучић.

То што ће Србија бити све јача не значи да ће сви други више да је воле или да ће бити одушевљени тиме.

"Наше је да друге умирујемо, да не претимо никоме, већ мирно и у тишини да јачамо своју земљу, економски и на сваки други начин", истиче председник.

Повећање плата и пензија 

Вучић каже да Србија у развоју своје економије граби крупним корацима напред. "Ма колико је наша позиција била ужасна пре неколико година, пошто смо били на ивици, над амбисом банкротства, сада је много боља ситуација у државној каси и имамо веће плате и пензије", рекао је Вучић и најавио да ће и ове године бити повећане плате и пензије.

Рекао је да ће бити још већих улагања и да очекује још више енергије за развој у будућности.

Захвалио је пензионерима што су изнели терет реформи на својим плећима и допринели да се економија постави на здраве ноге.

Вучић је истакао да то зависи све од нашег рада и замолио младе да не буду заведени лаким и лепим обећањима, јер успех и бољи живот долазе само од нашег сопственог рада.

Подсетио је да наша земља сада прави добре резултате, смањује јавни дуг, повећава запосленост, инвестиције... и истакао да је то зато што смо престали да лажемо себе и почели радом да гурамо земљу напред.

Вучић је истакао да је у Мачви у различите инфраструктурне пројекте уложено три милијарде динара, односно око 25 милиона евра, и поручио да ће се наставити са улагањима, јер се стари, руинирани објекти, у које нико није улагао, морају обновити и оставити за будућност нашој деци.

Подсетио је да је 2015. године, када се кренуло у обнову, трпео критике што говори о школским тоалетима, да су му се смејали и говорили да је "ве-це премијер", а о томе је говорио јер не жели да дозволи да деца користе неуређене и прљаве тоалете.

"Када сам говорио о тешким реформама, пре четири-пет година говорили су да никада ствари неће доћи на своје. Сада када сви имају веће пензије и плате нешто су имали, и знају да ће бити нових повећања, чини ми се да су људи почели да верују да захваљујући реформама, можемо да гурамо напред", поручио је Вучић.

Субвенције за гориво 

Подсетио је да ће у наредним данима бити уведене субвенције за гориво, што је, такође, омогућено захваљујући уређеним јавним финансијама.

"Данас имамо новац. Сељаци ће добити субвенционисано гориво и ширићемо субвенције, јер хоћемо да сачувамо сељака на свом огњишту, да доприноси српској привреди више него до сада", подвукао је Вучић.

Како је рекао, некада су тамо држали трибине на којима су говорили – гласајте за мене и биће све боље, и приметио да је то прошло време, јер боље може да буде само уз вредан и марљив рад, ако тражимо пријатеље по свету и ако смо у стању да онима који угрожавају Србију кажемо да то неће моћи, да ћемо чувати Србију, јер ништа важније од Србије немамо.

Истакао је да само две општине у Мачви немају ниједног страног или великог домаћег инвеститора, у Богатићу и Владимирцима, и поручио да ће дати све од себе да у те општине доведемо велику инвестицију, да могу људи да се запосле.

Председник Вучић је наставио данас кампању "Будућност Србије", обиласком Мачванског округа. Прва тачка коју је посетио је Основна школа "Мика Митровић" у Богатићу.

Испред школе, председника Александра Вучића дочекали су запослени и велики број грађана са заставама Србије.

Лозница добија модерну болницу, стадион, две компаније

Вучић је обишао и Општу болницу у Лозници, где је у току реконструкција интерног и грудног одељења, као и одељења психијатрије.

Председника Вучића је испред болнице дочекао велики број грађана, многи су хтели да се поздраве с њим, а он је приметио: "Рекли су ми да обилазим болницу..."

Са Вучићем су у обиласку Лознице, односно градске болнице, министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Лознице Видоје Петровић и в. д. директора Опште болнице Милан Тодоровић, а развијен је и транспарент "Будућност Србије Лозница".

Радови у три одељења представљају прву фазу улагања у ту болницу и коштаће 415 милиона динара, а средства је обезбедила Влада Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, док је локална самоуправа платила пројектну документацију.

На интерном одељењу, које је председник Вучић обишао, у току је реконструкција првог спрата, а у плану је да се дозида још један, прошири приземље и изгради лифт.

Уложили смо много и још ћемо да улажемо у Лозницу и Подриње, јер желимо да сачувамо народ овде и да помогнемо колико можемо, поручио је председник Вучић, након обиласка Опште болнице у том граду.

"А можемо да помогнемо захваљујући реформама, али и подршци људи који су веровали у те тешке реформе. На томе сам бескрајно захвалан", рекао је Вучић. Како је рекао, пресрећан је због броја људи који су га дочекали и у Богатићу и у Лозници, због енергије људи и пажње са којом су слушали његово обраћање.

"Мислим да није претерано рећи да кроз историју није било толико улагања у Лозницу", приметио је Вучић, а на то се надовезао градоначелник Видоје Петровић, који је потврдио његове речи и додао да Лозница постаје један од градова будућности.

Како је рекао, комплетна улагања у лозничку Општу болницу биће три милијарде.

"Хируршки блок је из 1987. године, тада је почео да се гради и стоји незавршен. Тек данас се враћамо на позицију из 1987. године, али имамо довољно новца за улагање", рекао је Вучић.

Напоменуо је да ће се градити ауто-пут, градски стадион, као и да две компаније долазе у Лозницу, америчка и кинеска, "Адијент" и "Минт". Kомпанија "Адијент" је, каже, већ дошла, и запослила 300 људи до сада, а биће их 1.500, док ће "Минт" запослити око 1.000 људи.

"То је велика ствар и помоћ нашим људима на западу, у Подрињу", рекао је Вучић и подсетио да је уређен Кур салон у Бањи Ковиљачи, уз улагања у Тршић и друге пројекте. 

"Фабрика би спасила Љубовију"

Председник Вучић је обишао радове на реконструкцији библиотеке "Милован Глишић" у Љубовији, који ће, како је предвиђено, бити завршени до краја марта.

Поручио је да ће све школе, основне и средње, бити обновљенe, као и сви јавни објекти, али да је најважније да се отвори производни погон, фабрика, да се људи запосле.

Приметио је да смо, пре шест година, када је долазио у Љубовију, као министар одбране, имали један авион који је могао да узлети, а за неколико дана моћи ћемо да прикажемо 14 најмодернијих "мигова 29" који лете и чувају наше небо.

"Само вам говорим о разлици у снази и моћи српске државе, коју нисте довољно осетили, јер морате да будете много богатији и да више осетите у својим џеповима. И то је наш посао у наредном периоду", рекао је Вучић и констатовао да се налази у јуначком крају.

Он је изразио уверење да ће Србија са БиХ успети да реши све политичке трзавице око моста Братољуб, јер ће, како каже, то значити додатну инјекцију трговини у Љубовији и самом Подрињу.

Наводећи да је до сада отворио 120 фабрика широм Србије, Вучић је рекао да је свестан и да Љубовији недостаје једна, макар била мања, за неколико стотина радника.

"То би спасило Љубовију", рекао је Вучић и напоменуо да је у неким другим местима која су по величини слична Љубовији успео да доведе инвеститоре попут "Џинсија" у Крупњу или "Текласа" у Владичином Хану, у којем ради око 1.000 људи.

Током посете том крају видео је, каже, транспарент "Вучићу, спаси села", те поручио да је то једна од ствари која ће ићи тешко, али биће у ту сврху уложено много труда, енергије и новца.

"Обилазаћи Банат, рекао сам да ћемо враћати субвенције за гориво јер имамо новца", рекао је Вучић и најавио да ће и субвенције за пољопривреднике бити веће са циљем да људи остану на селу.

Каже да се не плаши како ће даље ићи економија у Србији, јер иде набоље и захвалио је истовремено пензионерима који су поднели један велики терет. Он је поручио да ће Србија напредовати убрзано и да ће се то видети свакога дана.

Иначе, у реконструкцију библиотеке, Министарство државне управе и локалне самоуправе уложило је 13 милиона динара, а радови се изводе у две фазе од којих је прва фаза завршена крајем 2018. године, док ће друга бити завршена до краја марта ове године.

Библиотека "Милован Глишић" у Љубовији тренутно броји око 400 чланова, а постоји од 1939. године, када је радила у саставу Народног универзитета. 

Посета погону "Џемаре" у селу Кржава 

Након Љубовије, председник је посетио и погон "Џемаре" у селу Кржава, у општини Крупањ, који се бави производњом домаћих планинских производа од воћа и поврћа.

Погон "Џемаре", који је прошле године основала Ивана Поповић, са мајком Браниславом Нићић, налази се на 550 метара надморске висине, на планини Јагодни изнад Крупња, а окружен је органским малињацима, купињацима и другим воћњацима.

"Џемара" производи џемове, воћне пирее, сокове, слатко-слане сосове и друге производе који представљају спој традиционалног и модерног.

Домаћице су председнику поклониле деликатесе, који се производе у њиховом погону, а с обзиром на то да је реч о планинском месту, како обичају у том крају налажу, спаковале су му и ручак "за успут".

Ивани Поповић за покретање посла помоћ су пружили родбина, комшије, сељани као и становници Крупња, укључујући и локалну самоуправу и Удружење Рађеваца у Београду.

Она и њена мајка су се из Београда преселиле у село Кржава, родно место њеног деде, а своју селидбу види као шансу да реализује и друге предузетничке идеје које укључују туризам и угоститељство.

По доласку у село Кржава, Вучић је разговарао са мештанима, који су се пожалили да немају добар пут ка Крупњу и мост у дужини од 100 метара, којим би требало да се савладају клизишта.

Председник им је, у договору са директором "Путева Србије", Зораном Дробњаком, на лицу места, рекао да ће мост бити завршен до краја ове године. Мештани су се пожалили и да често остају без струје јер су у месту само дрвене бандере. 

Председник Вучић обишао је и радове на доградњи вртића "Наша радост". 

Обилазак фабрике намештаја у Коцељеви

Председник je посетио фабрику намештаја "Пеми-стил Трлић" у општини Коцељева. Дочекало га је руководство фабрике и бројни грађани који су носили заставе Србије.

Међу њима је био и чика Славко, како се представио новинарима, који је, како каже, недавно послао писмо председнику у којем је затражио реформу пољопривреде, како би његови унучићи остали на селу.

Похвалио се да му је Вучић одговорио, и уверен је да је он једини председник који је "одговорио сељаку". 

Инвестиције предстоје Владимировцима

Вучић је посетио и Владимирце у Мачванском округу, и у том месту обишао реконструисани Дом ученика Посавотамнавске средње школе.

Испред школе, Вучић је рекао грађанима да је Дом ученика мала инвестиција, а да велике инвестиције тек предстоје Владимирцима, као и осталим општинама Мачванског округа.

"Наш је посао да радимо вредно. Земљу смо извукли из кризе и данас имамо више новца за изградњу путева, железница и повећање плата и пезнија. То смо урадили захваљујући вашој подршци", рекао је Вучић.

Он се извинио грађанима Владимираца, јер, како каже, увек када се прича о Мачванском округу, стално се размишља о Шапцу и Лозници, а мора се водити рачуна о свим општинама тог краја.

Председник им је обећао да ће им довести једног инвеститора, како би њихова деца имала сигурну будућност.

Дом је капацитета 185 ученика, а за његову обнову издвојено је три милиона евра које су обезбедиле Влада Србије и Европска инвестициона банка. 

На крају обиласка Мачванског округа, председник Србије се, заједно са премијерком Аном Брнабић, обратио грађанима у Шапцу.

Кампању "Будућност Србије" Вучић је започео посетом Пчињског округа 7. фебруара, а наставио у недељу, 10. фебруара, обиласком Јужнобанатског округа. Председник је раније најавио да ће, у оквиру кампање, обићи 29 округа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи