Вулетић о распореду седења у Паризу: Стогодишњица није место за такве политичке поруке

Социолог Владимир Вулетић наводи да није било случајно то што је косовски председник Хашим Тачи на церемонији обележавања стогодишњице од окончања Првог светског рата у Паризу седео одмах иза кључних учесника у том рату, као и да је то била нека врста политичке провокације како би се видило на који ће начин реаговати наша делегација. Сматра да обележавање тако великог догађаја није прилика да се шаљу такви тестови и политичке поруке.

Владимир Вулетић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је најважније што се председник Александар Вучић понашао на рационалан начин и онако како председник једне земље и мора да се понаша – да своје личне емоције стави у заграду, а да оно што јесте важно то је представљање земље буде у првом плану.

"Емоције су сигурно биле онакве какве претпостављам да је већина грађана у Србији имала док је гледала то што је имала да види, а то је да је иза кључних учесника у Првом светском рату седи Хашим Тачи, председник једне полупризнате државе, а са друге стране једна од земаља која је имала једну од централних улога у Првом светском рату негде буде у запећку", додао је Вулетић.

Истиче да још увек не знамо шта је заправо разлог тога.

"Шта год да је, у сваком случају све то није било случајно. Али, то није нешто што би требало да буде у фокусу наше пажње, треба да видимо шта можемо да извучемо као поуке из тога", нагласио је Вулетић.

Указао је да Французи нису имали неку врсту емотивног приступа, али да можемо размишљати о томе да је то била нека врста политичке провокације у смислу да се види на који ће начин реаговати наша делегација.

Подсетио је да прва провокација са косовском заставом која је била истакнута у цркви Норт-Дам није успела.

"Прва није успела, онда је ово била друга да се види да ли ће емоције превладати", сматра Вулетић.

Подсетио је да је француски председник Емануел Макрон говорио против националзима.

"Многи сматрају да у Србији доминира национализам, видимо да се често сада говори о некаквом фашизму, и на крају крајева врло је јасно показано да емоције и да све оно што је емотивно није у првом плану", додао је Вулетић.

"Србија врло рационално сагледава све оно што се дешава око нас и у том смислу мислим да овај тест, какав год да је био и чему год да је служио, а сваком случају није служио на част ни Француске, јер ово је ипак један велики догађај стогодишњица нечега", истакао је Вулетић.

Ми вероватно више живимо у томе, из разлога који су везани пре свега за жртве које је Србија поднела, па можда из неких политичких разлога, него што то живи Француска, каже Вулетић.

"Свеједно стогодишњица није прилика да се овакви тестови и политичке поруке шаљу. Можемо, на крају крајева, и то да разумемо пре свега из разлога да не се бисмо претерано емотивно према томе односили", нагласио је Вулетић и додао да треба да идемо даље и да гледамо будућност.

Говорећи о састнаку председника Вучића са немачком канцеларком Анеглом Меркел, Вулетић каже да су познате позиције Немачке и да не верује да ће се оне лако променити.

"У сваком случају када је реч о неком вербалном новоу нећете сигурно никада чути од Ангеле Меркел да је она променила свој став, можда ће се то на практичном плану одразити", додао је Вулетић.

Указао је да се за позицију Београда било важно да се разреши питање везано за економију Србије, а то је питање царина.

"Немачка ту несумњиво може да одигра значајну улогу и на основу онога о чему је председник говорио рекао бих да ће се тако нешто и догодити", нагласио је Вулетић.

"Чињеница је да је овај процес разговора Београда и Приштине у проблему, он се неће ни наставити уколико се не превазиђе овај проблем везан за царине и у том смислу ја очекујем да ће се у неко догледној будућности то променити", каже Вулетић.

Коментаришући изјаву црногорског председника Мила Ђукановића, који је рекао да је Црна Гора изашла као победница из Првог светског рата након "трагичне анексије од стране Србије због које је и ушла у тај рат", Вулетић то говори у великој мери о ревизији историје и говори о томе да се поново у дневнополитичке сврхе користи нешто што је историја.

"Када је реч о Југославији, 'ајде да будемо поштени у Србији постоји у значајној мери ревизионизам према тим временима, данас када се говори о Првом светском рату заборавља се или се некако ниподаштава да је резулатат тог рата било ставарање Југославије, што ми не наки начин заборављамо и тога се стидимо", тврди Вулетић.

"У том смислу ово о чему Ђукановић прича, а то је пре свега покушај да се на неки начин ојача и стабилизује оно што претпостављам да ни у Црној Гори нису сто посто сигурни, а то је та нова позиција у којој се данас Црна Гора налази", закључио је Вулетић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару